Hatalmas lángokkal égett porrá egy BMW Budapesten

2023. október 26. – 15:13

Hatalmas lángokkal égett porrá egy BMW Budapesten
Lángoló BMW 318d Budapesten, a Kelemen László utcában – Fotó: Olvasói fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Kigyulladt egy autó motorja, majd a lángok átterjedtek az utastérre, és a jármű teljesen kiégett csütörtökön, Budapesten. A második kerületi Kelemen László utcában történt tűzesetnek olvasónk is szemtanúja volt, és fotókat készített arról, hogy valaki egy kézi oltókészülékkel próbál segíteni az oltásban.

Mint később elmondta, a fehér BMW vezetőjét a közelben lévő autósok segítették ki az utastérből. Mivel a lángok gyorsan terjedtek, csupán arra maradt ideje, hogy kipakolja a holmiját a csomagtartóból. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérdésünkre elmondta, hogy a tüzet két vízsugárral oltották el a helyszínre érkező tűzoltók, de keletkezési körülményeit még nem állapították meg.

A felvételeken látható a kiégett autó rendszáma, amely alapján a Jármű Szolgáltatási Platformon lekérdeztük a pontos típusát, kivitelét és évjáratát. A nyilvánosan elérhető adatok szerint egy 2012-es évjáratú BMW 318d-ről, vagyis a 3-as sorozat dízelmotoros változatáról van szó. Ebben annak a mintegy 1,6 millió BMW-motornak az egyike található, amelyekről 2017-ben kiderült, hogy hibás EGR-hűtővel gyártották őket.

A kipufogógáz visszahűtéséért felelős egység fokozatosan kialakuló hibája motortéri tüzet okozhat. Ennek előjele lehet a hűtőfolyadékszint-csökkenés, a nehézkes motorindítás, illetve fedélzeti számítógép motorhibára figyelmeztető jelzése. A témával részletesen foglalkoztunk a Telex korábbi cikkében is.

A gyártó sokáig próbálta elszigetelt esetként kezelni a konstrukciós hibát, végül az egész világra kiterjedő szervizkampányt indított, hogy ellenőrizze az N47D20, illetve N57D30 motorkóddal azonosítható dízel BMW-ket, és ha kell, ingyen kicserélje a tűzveszélyes alkatrészeket. A Magyarországon forgalomban lévő autók motorkódja, illetve motorszáma a forgalmi engedély P5 rovatában található, ezért akinek az előző évtizedben gyártott dízelmotoros BMW-je van, könnyen ellenőrizheti, hogy azt a problémás négy-, illetve hathengeres motorok egyikével szerelték-e, majd erre a linkre kattintva, az alvázszám megadásával tudhatja meg, hogy van-e nyitott szervizkampány vagy visszahívási akció az autón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!