Az Európai Unió zöld utat adott minden idők legnagyobb videójátékos üzletének

2023. május 15. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

A brit versenyhivatallal szemben az Európai Unió jóváhagyta, hogy a Microsoft 68,7 milliárd dollárért felvásárolja a World of Warcraftot és a Call of Duty-szériát is kiadó Activision Blizzardot, írja a PC Gamer. A brit versenyhivatal (CMA) azért blokkolta minden idők legnagyobb videójátékos üzletét, mert szerintük az Activision felvásárlása alapjaiban változtatná meg a felhőalapú játékok dinamikusan fejlődő piacának jövőjét, és a Microsoft túlzott versenyelőnybe kerülne ennek révén.

A Microsoft jelenleg is az egyik legnagyobb szereplő a felhőalapú szolgáltatások piacán, becslések szerint globálisan a 60-70 százalékát fedik le, és ehhez jön még hozzá, hogy övé az Xbox és a Windows, az Azure révén pedig általánosságban is a felhőalapú számítástechnika éllovasának számít. Ha az üzlet végbemenne, ehhez csapnának még hozzá olyan nagy videójátékos franchise-okat, mint a Call of Duty, az Overwatch és a World of Warcraft. A CMA szerint a Microsoft jó eséllyel kizárólag a saját felhőlapú szolgáltatásán keresztül tenné elérhetővé az Activision játékait, ezzel lefojtva az innovációt az éppen kibontakozó piacon.

Az Európai Bizottság szerint viszont a Microsoft kötelezettségvállalásai teljes mértékben eloszlatták a felmerülő versenyjogi aggályokat, és jelentős előrelépést jelentenének a felhőalapú videójáték-szolgáltatások számára.

Az üzletre még az amerikai versenyjogi hatóságnak is rá kell bólintania. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) augusztus 2-án tart majd újabb meghallgatást az ügyben. Az egész ügyről, illetve annak hátteréről utoljára ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!