4500 botból álló szellemhálózat buzdított Andrew Tate támogatására

2023. január 21. – 18:12

4500 botból álló szellemhálózat buzdított Andrew Tate támogatására
Andrew Tate (balra) és testvére, Tristan Tate (jobbra) távoznak a bíróság épületéből 2023. január 10-én Bukarestben, Romániában – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nőgyűlölő influenszer, kick-box bajnok Andrew Tate melletti tartalmakat posztoló fiókok ezrei valójában botok, derült ki egy új kutatásból. A Center for Countering Digital Hate szerdán jelentette be, hogy 4621 olyan hamis Twitter-fiókot talált, amelyeket Tate népszerűsítésére hoztak létre. A botfiókok 15 202 alkalommal posztban szólítottak fel az éppen Romániában előzetes letartóztatását töltő egykori kick-box bajnok melletti kiállásra, írja a BuzzFeed News.

Andrew Tate-et testvérével, Tristan Tate-tel együtt tartóztatták le szexuális erőszak és embercsempészet vádjával. Letartóztatásuk után azonban hirtelen megugrott a támogató posztok száma az interneten. A botok tömegesen tweeteltek a „#freetopG”, „#freetate”, „#freeandrewtate” vagy „#freetates” hashtagekkel, a megvizsgált 50  479 ilyen hashtageket használó posztok 30 százaléka 2022. december 29. (Tate letartóztatásának napja) és január 9. között készült. Nagyjából így kell elképzelni őket:

A vizsgálat a fiókokat abban az esetben tekintette hamisnak, ha 10 vagy kevesebb követővel rendelkeztek, és az elmúlt három hónapban hozták létre őket. A fiókok felhasználónevei is gyakran a Tate-hez kapcsolódó szavakra utaltak, mint például „kobra”, „Top G” és „Neo”.

A dolog pikantériája, hogy Tate sokszor írt arról, hogy ő Neo, aki felszabadít a Mátrix rabságából, erre kiderül, hogy egy bothálózat segítségével terjesztette mindezt.

„Amennyiben Elon Musk komolyan gondolja a hamis fiókok, botok elleni küzdelmet, akkor a Twitternek fel kell lépnie Andrew Tate szellemhálózatával szemben, amely manipulálja a Twitter algoritmusát” – mondta Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója.

Tavaly Tate online tevékenysége javarészt egy affiliate marketing rendszerre épült, amelyben a Hustlers University, Tate discord szervere is részt vett. Az „egyetem” olyan üzleti órákat kínált, amelyeken a diákoknak az volt a feladatuk, hogy Tate-et bemutató lelkesítő videókat készítsenek, így szerezve több követőt a HU-nak.

A BuzzFeed News vizsgálata szerint a Hustlers University 2.0 szerverén leállítása előtt több mint 200 ezer tag volt, akik a havi 49,99 dolláros tagdíjaikkal egyedül 2022 októberében legalább 11 millió dollárhoz juttatták Tate-et.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!