Egyelőre nem egy világmegváltás a Netflix videójátékos szolgáltatása

2022. augusztus 9. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Bő fél éve jelentette be a Netflix, hogy a filmes-sorozatos stream biznisz mellett belevág a mobilos videójátékokba is. Az indulás kissé hervasztó volt, mindössze öt játékkal, de azóta felvásároltak három kisebb fejlesztőstúdiót, és szépen bővül a kínálat. Elérhető például egy League of Legends-spinoff, a népszerű Robbanó cicák társasjáték feldolgozása, és nemrég nagy derültséget keltettek internetszerte a bejelentéssel, hogy a Vezércsel című sorozatból is játékot készítenek (a tréfa tárgya itt az volt, hogy a sorozat egy sakkozóról szól, tehát a játék lehet akár a sakk újrafeltalálása is).

A Netflixnek a játékos terjeszkedésre azért van nagy szüksége, mert a fő üzletágában nagyon erősen jön fel a konkurencia, ráadásul tipikusan olyan cégek (HBO, Disney, Apple, Amazon), ahol vagy rengeteg pénz, vagy rengeteg saját tartalom van a háttérben, vagy mind a kettő. A Netflix idén áprilisi tőzsdei jelentése a fennállása során először számolt be az előfizetői szám csökkenéséről, így nem csoda, ha mindenfelé próbálkoznak a helyzet stabilizásálával. Ilyen a jelszómegosztás elleni fellépés, a reklámokkal való kísérletezés, és a videójátékos kísérlet is.

Csakhogy az Apptopia elemzőcég adatai szerint ez a videójátékos kísérlet továbbra sem egy kimondott világmegváltás. Illetve ahogy vesszük: a napi átlag 1,7 millió felhasználó sok cég számára jelentene hatalmas sikert, a Netflixnél azonban 221 millió előfizetőből sikerült ennyit átterelni a játékokra, ami kevesebb mint 1%. Elemzők szerint mindenesetre a videójátékos mellékág a jövőben fontos része lehet a Netflix üzleti modelljének, mint egy olyan szolgáltatás, ahonnan plusz pénz is befolyhat az előfizetési díj emelése nélkül, illetve olyan tartalom, ami a konkurencia fölé emeli.

Az áprilisi bejelentés óta egyébként nem sikerült megállítani az előfizetői tábor fogyatkozását, június végén újabb, közel egymilliós mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a cég. Olyan nagy baj persze nincs, a negyedéves pénzügyi jelentés szerint 8 milliárd dolláros forgalmat produkált a Netflix, és 1,4 milliárdos profitot. Az viszont mindenképpen intő jel, hogy az év elején még 600 dollár magasságában járó részvényárfolyam most mindössze 230 dolláron áll.

(The Verge)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!