Mégsem zár be a Coub, talált rá vevőt a tulajdonosa

2022. április 5. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-én mi is megírtuk, hogy április 1-jén, tíz év után bezár az orosz tulajdonú Coub, majd egy válogatással el is búcsúztattuk a Magyarországon is népszerű videómegosztó platformot. Az oldalon meg is jelent egy figyelmeztetés a bezárásról, és a felhasználókat arra kérték, hogy addig töltsék le a videóikat. Aztán eljött április 1., az oldal mégsem zárt be, és a figyelmeztetés is nyomtalanul eltűnt, de nem derült ki, mi történt. Ezért megkerestük a Coubot és a tulajdonos céget is, és utóbbi megerősítette, hogy fordulat történt az ügyben:

a Coub mégsem zár be, mert sikerült rá vevőt találni, amely tovább finanszírozza a működését.

A tervezett bezárás oka ugyanis nem az volt, amire elsőre mindenki gondolhat, azaz hogy az Ukrajna megtámadása miatt Oroszország ellen kirótt szankciók éreztetik így a hatásukat. Valójában a Coub tulajdonosa, a Komitet nevű orosz cég már december 7-én jelezte jelezte, hogy elfogyott a fejlesztésre fordítható pénz, ezért vevőt keresnek az oldalnak, amelyet eleve ők mentettek meg két éve a csődtől. A március 15-i bejelentés is erre az okra hivatkozott.

Április 1-jén aztán mégsem vált elérhetetlenné az oldal, sőt minden ugyanúgy működik rajta azóta is, és a bezárásra figyelmeztető üzenet is eltűnt. A dolog a felhasználóknak is feltűnt, a bezárásról szóló Reddit-bejegyzés alatt például a dátum miatt többen arra gyanakodtak, hogy csak áprilisi tréfáról lehetett szó, nem is valódi bezárásról, bár viccnek azért ez durva lett volna. Volt, aki már magán az oldalon, coubban ünnepelte a feltámadást:

Ha viszont valóban bezárást terveztek, akkor furcsa, hogy ennek elmaradását nem kommunikálták még – bár nagyon semmi mást sem kommunikáltak mostanában. A Coub hivatalos angol nyelvű blogja 2018 óta nem frissült, de az orosz nyelvű is utoljára tavaly májusban, a Facebook-oldala júniusban, a Twitter-fiókja pedig fel van függesztve.

Ezért írtunk magának a Coubnak, illetve a tulajdonos Komitetnek is, hogy mi történt, valóban áprilisi tréfáról van-e csak szó, vagy ha nem, akkor milyen fordulat állt be a történetben. Kedd reggel a Komitet társalapítója, az a Vladislav Tsyplukhin (Vlagyiszlav Cipluhin) válaszolt a megkeresésünkre, aki a decemberi bejelentést is jegyezte a Coub eladósorba kerüléséről:

„Találtunk egy vevőt, aki folytatja a Coub fejlesztését. A bejelentés a mai napon fog megjelenni a weboldalon”

– írta a Telexnek.

Mivel csak ennyit árult el, és a bejelentés még nem jelent meg, azt egyelőre nem tudjuk, ki a vevő, de az már biztos, hogy egy darabig még biztosan nem kell megválnunk a kedvenc coubjainktól.

Frissítés (11:20): Cikkünk megjelenése után magán a Coubon is megjelent egy új üzenet az oldal tetején: „A Coub tovább él és fejlődik az új csapattal. Maradjatok velünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!