Tíz év után megszűnik a Coub, az internet fontos szelete megy a feledésbe

2022. március 15. – 23:04

Másolás

Vágólapra másolva

Április elsején megszűnik a Coub. Ezt orosz oldalak közölték elsőként kedden, de a tíz másodperces videókról elhíresült oldal lelövésének a jelek szerint nincs közvetlen köze a háborúhoz és az orosz nyelvű internet javának elfekvőbe tételéhez. A Coub már két éve, 2020 elején megreccsent pénzügyileg, decemberben pedig az oldal Komitet nevű orosz tulajdonosa az eladásáról döntött. Most pedig bejelentették, hogy nem egészen három héten belül teljesen megszűnik az oldal. Addig kell és lehet letölteni és menteni még a tartalmakat.

A Coub éppen tíz évvel ezelőtt, 2012 áprilisában indult. A 10 másodperces videórészletek, a képekhez hozzárakott hangok, a loupolt videók kreatív platformja gyorsan berobbant a netes szubkultúrákba. A titok egyik része talán az alacsony belépési küszöb volt, random 10 másodpercet bárki fel tud tölteni, de közben a műfaj mégsem vált teljesen gagyivá, a képtől független soundtrackek lehetősége is hagyott némi helyett a kreativitásnak.

Random Coub-válogatást csinálni nagyjából annyira értelmes, mintha a Facebookból szeretnénk adni egy szelekciót. Úgyhogy búcsúképpen csak három szösszenet Német Tamás kollégám műhelyéből, aki most éppen azzal kommentálja a tőle megszokott visszafogsággal a platform megelőlegezett nekrológját, hogy vége a netnek.

Sorrendben Dsida Jenő, Zana Döglégy Zoltán és a debreceni orosz konzulátus előtt ukrán nemzeti színeket sikáló Sziszüphosz Coubjaival búcsúzunk, és a költővel szavaljuk:

Epévé változzék a víz, mit lenyelek,

ha téged elfelejtelek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!