Kinyitották a 11 milliárd dolláros űrtávcső aranyszemét, ezzel befejeződött a kicsomagolása

2022. január 08. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA James Webb nevű űrteleszkópja szombaton kinyitotta 6,5 méter átmérőjű, aranyozott, virág alakú tükrét, ami egyben az utolsó lépése is volt a távcső kicsomagolásának.

A hatalmas tükör a repülésirányítók parancsára került a helyére, írta az AP hírügynökség. Néhány napja az űrtávcső hajszálnál is vékonyabb napernyőjét feszítették ki, ezt tartották a legkockázatosabb műveletnek, majd a következő fázisban a segédtükröt nyitották ki, majd pénteken kezdődött a főtükör kicsomagolása.

A James Webb teleszkóp főtükre még a fellövés előtt, a NASA houstoni központjában – Fotó: Chris Gunn/NASA/AFP
A James Webb teleszkóp főtükre még a fellövés előtt, a NASA houstoni központjában – Fotó: Chris Gunn/NASA/AFP

„Nagyon meghatódtam. Micsoda csodálatos mérföldkő. Most már látjuk ezt a gyönyörű mintát odakint az égen” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos küldetésekért felelős vezetője.

A most kinyitott főtükröt, a kutatók előszeretettel nevezik aranyszemnek (Golden Eye) is, nemcsak a színe miatt, hanem mert ez a valaha elindított legnagyobb és legérzékenyebb tükör.

A 14 év csúszással fellőtt, végül közel 11 milliárd dollárba kerülő James Webb űrtávcső (JWST) a Hubble kvázi utódjaként felbecsülhetetlen tudományos munkát végez majd a Földtől 1,5 millió km-re található úgynevezett L2 Lagrange-pontban. A Hubble-től eltérő módon infravörös tartományban kutató JWST a világegyetem legkorábbi korszakait, a galaxis születését, a friss csillagok létrejöttét és az exobolygókat kutatja majd. A távcső jelentőségéről, működéséről és eszközeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom