Fesztivállal avatja fel a berlini Tesla-gyárat Elon Musk

2021. október 9. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Tesla első németországi üzeme, amit Elon Musk egy valódi fesztivállal ünnepel meg. Szombat este több ezer bulizót várnak a Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg névre keresztelt gyárnál, ahol este 10 órától hajnalig fog tartani a parti – írja a Reuters.

Musk nem aprózta el az ünneplést, még egy óriáskereket is felállíttatott a Grünheide melletti helyszínen. „Giga Berlin-Brandenburg Spaß-Party heute!” – tweetelte tört németséggel a Tesla-vezér. Musk megerősítette, hogy maga is ott lesz a bulin, a gépe pénteken landolt Berlinben. Szombat délre már több százan gyülekeztek a helyszínen – írja a dpa német hírügynökség.

A Tesla engedélyt kapott a helyi hatóságoktól, hogy a járványügyi korlátozások ellenére egyszerre 9000 ember tartózkodhasson a a helyszínen, miután bemutattak egy tervet, hogy hogyan fogják a rendezvényt biztonságosan lebonyolítani. A bulira csak a már beoltottak, vagy azok válthatnak belépőt, akik negatív PCR-teszttel tudják igazolni, hogy nem koronavírus-fertőzöttek. A belépő ára egy 1,5 órás gyárlátogatást is tartalmaz.

Fotó: PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Fotó: PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Musk reméli, hogy a következő hetekben zöld utat kapnak a hatóságoktól az üzem beindítására, és akkor már az év végén elkezdődhet a termelés. A cél az, hogy évente 500 ezer Teslát gyártsanak ebben az üzemben. Ez több mint kétszerese a 2020-ban Németországban gyártott elektromosautók számának. A Tesla emellett egy új akkumulátorgyárat is szeretne majd felépíteni itt, az 5 milliárd eurós beruházásról szóló terveket már benyújtották a német hatóságokhoz.

Bár a Tesla többször is hangsúlyozta, hogy az új telephely jelentősen közelebb viszi Németországot az e-mobilitási-célok eléréséhez, egyes helyi lakosok és környezetvédelmi csoportok elégedetlenek a beruházással, ami szerintük szennyezi a környezetet. A lakossági aggályokról szóló konzultáció október 14-én zárul, a környezetvédelmi minisztérium ezt követően dönt a környezetvédelmi engedély megadásáról. Brandenburg tartomány gazdasági minisztere korábban 95 százalékra tette a jóváhagyás esélyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!