Megkapta az engedélyt Bezos űrcége, a milliárdos egy hét múlva űrhajóra szállhat harmadmagával

2021. július 13. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapta az amerikai kormány engedélyét Jeff Bezos űripari vállalata, a Blue Origin, hogy embereket juttasson a világűrbe, köztük magát az amerikai milliárdost is – tudósít az MTI.

Az Amazon alapítója egy hét múlva, július 20-án, az Apollo-11 Holdra szállásának napján indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval testvére, valamint egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertese társaságában (utóbbi 8 milliárd forintnyi dollárt fizetett a jegyért). Ez lesz a Blue Origin űrhajójának első indulása utasokkal. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) hétfőn adta ki a szükséges engedélyt, amely egész augusztusra érvényes.

Richard Branson angol milliárdos vasárnap a Virgin Galatic fedélzetén járt a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hatfős személyzettel indult űrhajó nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott. A Branson-féle űrturizmusról itt írtunk részletesebben.

A Blue Origin űrhajója mintegy 100 kilométer magasra repíti legénységét, majd visszatér a Földre. A New Shepard, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

Bezos cége az utazásnál is nagyobb álmokat dédelget az űrben: hosszabb távon milliók számára biztosítanának nemcsak munkát, de lakhatási lehetőséget, életet az űrben.