Akkora siker az új PlayStation, hogy a Sony héthavi bónuszt ad a dolgozói egy részének

2021. március 30. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akkora siker lett a tavaly novemberben piacra dobott PlayStation 5, hogy a Sony az elmúlt 20 év legnagyobb jutalmát, hét havi fizetésnek megfelelő bónuszt tervez kifizetni a dolgozóinak.

A Sony szerint ez az összeg még annál is magasabb, mint amit a szakszervezet előzetesen kialkudott. A hírek szerint a szakszervezet a tavaszi tárgyalásokon ennél kevesebb bónusszal is beérte volna. A japán techcég az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen nagylelkű a dolgozóival, mint most.

A bónusz mértéke összhangban van a vállalat eredményeivel, a Sony várhatóan 10 milliárd dolláros konszolidált nettó nyereségről számol majd be a hónap végén megjelenő éves jelentésben. A Sony is azok közé a vállalatok közé tartozik, amiket nem értintett negatívan a koronavírus-járvány, a világszerte bevezetett korlátozások és karanténok közepette nőtt a kereslet a konzoljaik iránt. A februári pénzügyi beszámolójuk szerint csak tavaly év végéig 4,5 millió PlayStation 5-öt adtak el. Egy ilyen konzol itthoni ára 190 ezer forint körül kezdődik.

Ugyanakkor a vállalat nyereségéből csak azok a dolgozók részesülnek most, akik tagjai a szakszervezetnek. Tavaly év végén mintegy 114 400 alkalmazottja volt a japán cégnek, de közülük csak kevesebb mint 15 ezren szakszervezeti tagok. Japánban általában évente kétszer szoktak bónuszt adni a dolgozóknak. (Tweak Town)

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom