A TikTokot másolva húzná be a feltörekvő rappereket a Facebook

2021. március 1. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly bemutatott Collab után BARS néven újabb zenés alkalmazással állt elő múlt héten a Facebook, amely a zenés együttműködések helyett a rappelésre helyezi a hangsúlyt. A kísérleti alkalmazásban több száz beatre lehet egy percen át szövegelni, amit aztán meg is lehet osztani mindenkivel, akit ez érdekel – írja a TechCrunch.

A BARS-t a Facebook kutatás-fejlesztésért felelős belsős csapata, az NPE Team fejleszti, akik előszeretettel kísérleteznek elég bizarr dolgokkal is, hátha valami megragad majd. A BARS esetében a hivatalos indoklás szerint ugyanaz volt a mozgatórugó, mint a Collabnál – a járvány megfosztott minket az élő zenétől, és elvágta a rappereket azoktól a közösségi helyektől, ahol korábban kísérletezhettek. DJ Iyler, az NPE Team egyik tagja azt is hozzátette, hogy

a drága stúdiók és eszközök ráadásul elérhetetlenek a feltörekvő rapperek számára, a BARS azonban szerinte segíthet rajtuk.

Az alkalmazás az egyedi beatek biztosítása mellett a rímelésben is segít, különféle filtereket is felajánl, van benne beépített autotune és még kihívások is, ahol véletlenszerűen generált szavakkal kell szöveget írni. A fejlesztők szerint ez nemcsak azoknak lehet jó, akik komolyan veszik a rappelést, hanem azoknak is, akik csak szórakozni akarnak vele.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A BARS jelenleg csak iOS-en érhető el, és egyelőre még a zárt bétában van, de az értékelések alapján annyira nem tűnik rossznak. Az viszont kétséges hogy hosszú távon bármilyen befolyása lehet majd a rapperek karrierjére, a közösségi platformok közül ugyanis egyértelműen a TikTok a legnagyobb királycsinálója.

Ezt nyilván az NPE Team is látja, mert a BARS sok tekintetben hasonlít a TikTokra, többek közt például a kezelőfelület és egyes funkciók is feltűnnek, amiket ott már megszokhattak az emberek. Funkcióját tekintve persze máshol van a hangsúly, itt egyértelműen a zene áll a középpontban, míg a TikTokon ugyan kulcsszerepe van, nem ez az egyetlen mozgatórugó. Erre építkezve akár be is futhat majd a BARS, de amekkora hatása van a TikToknak a zeneiparra, és azon belül is a hiphopra, erre azért nagy tétekben nem érdemes fogadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!