Rekordot döntött a SpaceX: 143 műholdat lőttek ki egy rakétával az űrbe

2021. január 24. – 23:24

Rekordot döntött a SpaceX: 143 műholdat lőttek ki egy rakétával az űrbe
A SpaceX Falcon 9-es rakétájának fellövése – Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

143 műholdat lőtt ki az űrbe a SpaceX Falcon 9-es rakétája vasárnap, ezzel megdöntötte az egy rakétán felküldött műholdak rekordját, írja a CNN. Az eddigi rekordtartó az indiai PSLV rakétája volt, ami 2017-es fellövésekor 104 műholdat szállított magával.

A vasárnapi küldetéssel tíz műholdat lőttek fel a SpaceX Starlink nevű internetes hálózatának kiépítésére, több mint 130-at pedig különböző ügyfelek, mint például a Földről képet alkotó műholdakat konstalláló Planet, vagy az áradásokat radarműholdakkal követő ICEYE számára.

Az elmúlt években egyre több kisműholdat küldtek az égbe a különböző vállalatok, az okostelefon-méretű legkisebbektől kezdve a hűtőszekrénnyi nagyobb kisműholdakig – elsősorban a technológiának köszönhetően nyújtott szolgáltatások miatt.

A SpaceX vasárnap fellőtt rakétája jóval nagyobb az ilyen kisműholdak fellövésével foglalkozó Rocket Lab és Virgin Orbit rakétáihoz képest, azonban jól mutatja az üzletág fejlődését, hogy az eredetileg nagyobb kommunikációs és kémműholdakat, vagy éppen űrhajókat hordozó Falcon 9 is ráállított egy küldetést csak a kisműholdak fellövésére.

Azonban ahogy nő a pályán lévő eszközök száma, úgy aggódnak egyre jobban a szakértők az űrben mozgó tárgyak ütközése miatt. Bár az ilyen ütközések után a tárgyak általában nem zuhannak vissza a Földre, a baleset miatti törmelékek évekig, vagy akár évtizedekig a pályán maradhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!