Elindult a Crew Dragon űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

2020. november 16. – 05:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala (NASA) Cape Canaveral-i űrközpontjából helyi idő szerint vasárnap 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor) Elon Musk űripari magáncége, a SpaceX négy űrhajóst küldött az űrbe. Crew Dragon űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal, írja az MTI.

A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

Az űrhajó – fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival – előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson (ISS),

ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

A Crew Dragon kilövése – Fotó: Joel KOWSKY / NASA / AFP
A Crew Dragon kilövése – Fotó: Joel KOWSKY / NASA / AFP

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el a Nemzetközi Űrállomásra.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől