A Samsung bemutatta az idei iPhone-gyilkosait

2021. január 14. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány dupla kihívást állít a telefongyártók elé. Egyrészt oldalba rúgja a kutatás-fejlesztést, a gyártást, a logisztikát – vagyis pokolian megnehezíti, hogy egy úgy telefonnal időre, a kellő mennyiségben és minőségben sikerüljön piacra lépni. Másrészt most mindenki sokkal többet és sokkal több mindenre használja a telefonját, mint békeidőben, szóval nagyobb is lett az igény a jó, és sok mindenre használható készülékekre.

Szóval most van az, hogy magasan a léc, nagy a tét, nagyot lehet bukni, de még nagyobbat nyerni.

A Samsung az utóbbi években eléggé ráment arra, hogy a mobilos piacot egy nagy, kétszereplős meccsnek mutassa, ahol vannak ők, meg van az Apple; tavasszal az egyik adja ki az aktuális csúcskészülékét, ősszel a másik, a többiek meg csak a zaj a háttérben. (A nagy kínai gyártók ezt nyilván kicsit másképp látják.) Idén a szokásos februári bejelentés, márciusi megjelenés tempót a járvány ellenére még előre is tudták hozni egy bő hónappal, ami mindenképpen biztató előjel.

Lássuk, mit lehet még tudni a biztató előjeleken kívül!

A Galaxy S21 három verzióban érkezik, az alapverzió 6,2 hüvelykes, az S21+ 6,7-es, a full extrás S21 Ultra pedig 6,8-as. Ez eddig követi a tavalyi, S20-as sablont, az Ultra lett egy picit kisebb csak.

És itt tegyünk egy kis kitérőt magára az elnevezésre: a Samsung az S10-ről S20-ra ugrással szépen beállt arra, hogy a készülékek nevei a premier évét mutatják, és ezt folytatja most az S21 is. Ez egyrészt tök logikus és átlátható, de ennél is fontosabb – legalábbis a marketinges guruk szerint – hogy a Samsung számozása most nagyobb számokat mutat, mint az Apple-é, és ez azt sugallja, hogy jobbak, fejlettebbek, nagyobb teljesítményűek a készülékek. Hülyeségnek hangzik, de nem az, tök komoly szakirodalma van a jelenségnek.

Galaxy S21 Ultra, S21+ és az alap S21 – Fotó: Samsung
Galaxy S21 Ultra, S21+ és az alap S21 – Fotó: Samsung

Az S21-generáció legnagyobb (és ránézésre legkevésbé látványos) előrelépése, hogy a processzorban áttértek az 5 nanométeres gyártási technológiára. Hogy ez mit jelent, és miért fontos, arról itt írtunk bővebben, a lényeg, hogy ezzel több alkatrészt lehet bezsúfolni ugyanannyi helyre, mint eddig, így összetettebbek és nagyobb teljesítményűek lehetnek a csipek. A Samsung 2018-ban, világelsőként érte el az áttörést a 7-ről 5 namométeres gyártástechnológiára átállással, a gyakorlatban mégis csak most sikerült az első ilyen telefonnal előállniuk, a már 5 nanométerrel készült iPhone 12 és Huawei Mate 40 után. Mindenesetre most megtörtént a felzárkózás, és egy önmagában 20% gyorsulást adott a központi, és 35%-ot a grafikus processzornak. (És közben már megy a verseny a 3 nanométer bevezetéséért.)

A kijelző a tavalyi S20-akból ismerős Amoled 2x lesz, 2400x1080, illetve az Ultránál 3200x1440-es felbontással, félig-meddig újdonságként a tavalyi Note 20 Ultrában bemutatkozott, dinamikusan változó képfrissítéssel. Ez azt jelenti, hogy a maximális, másodpercenkénti 120 képkockát a rendszer szépen le tudja venni a két kisebb S21-en 48-ra, az Ultrán akár 10-re, ha szükséges. Tehát ha olyan tartalom megy a képernyőn, amihez kell a képfrissítés (mondjuk egy játék), ott van dögivel, de ahol nem kell (mondjuk a 60 Hz-re fixált Netflixet nézzük, esetleg simán csak az ikonokat az alap képernyőn), ott csak annyira erőlteti meg magát a telefon, amennyire muszáj, ezzel egy csomót spórolva az aksinak. Apró újdonságnak tűnik a szemkímélő mód, ami napszaktól függően kiszűri a kék színkomponenst a kijelző fényéből, de aki használt már ilyen appot, tudja, mennyire kényelmes dolog.(Egyébként komoly tudományos vita zajlik arról, hogy ez valódi biológiai jelenség, vagy csak placebo.) Külön kiemelték a Riot Gamesszel futó együttműködést, aminek keretében úgy hasít a mobilos League of Legends az S21-eken, mint a megveszekedett istennyila (mondjuk a 120 Hz-et egyelőre pont nem támogatja).

Kameraman

Az okostelefonokat egyre inkább kameraként szoktuk használni, és a gyártók is egyre inkább a kamera tulajdonságait villogtatják a bemutatókon. Na, ebben egy fél szintet lépett most a Samsung, mert a csodálatos fotók mellett már legalább ennyit beszéltek a bemutatón a csodálatos videókról. A hátoldali kameraszigetet a bal felső sarokban egymás alatt sorakozó három lencsével fergeteges dizájnújdonságként harangozták be, én mondjuk nem látom benne a Monet impresszionizmusához mérhető forradalmat, de tény, hogy nem is vagyok ehhez elég képzett ideológiailag.

Színvariációk S21-re – Fotó: Samsung
Színvariációk S21-re – Fotó: Samsung

A kamerák mindenesetre 64 megapixel (3x optikai zoom) + 12 mp széleslátószög + 12 mp ultraszéles + 10 mp előlapi a szelfizéshez összeállításban lépnek pályára, az Ultrában persze erősebb a csapat: 108 megapixeles főkamera 10x optikai zoommal, 12 mp ultraszéles, kétszer 10 mp teleobjektív, és a szelfikamera is 40 megás.

Hogy ez mire elég a gyakorlatban? Majd meglátjuk, mindenesetre 8K-s videókról, egyszerre futó több kameráról, szuper képstabilizátorról, és 100-szoros hibrid zoomról szólnak az ígéretek, meg annyi mesterséges intelligenciás rásegítésről, hogy ha azt a piálós játékot játszottam volna a bejelentés alatt, hogy az „AI” kifejezés elhangzásakor mindig inni kell egy kortyot, már rég útban lennék a detox felé.

Fussunk még végig röviden pár alapdolgon: 5G-t tud mindegyik modell, 4000/4800/5000 mAh kapacitású akkuval szerelik őket, és az Ultra kiadás a Note-széria tollával is működik. 8 giga memória van a kicsikben, 12 vagy 16 az Ultrában, a háttértárak 128 gigától indulnak és 512-ig tartanak. Az Ultra kompatibilis az új szuperwifi-szabvánnyal, a Wifi 6E-vel is.

Az új telefonok mellé jár új bluetooth füles is, a tavalyi Galaxy Buds Live után most jön a Galaxy Buds Pro, vízálló, aktív zajszűrős, és olyasmikre is célozgattak a bemutatón, mint a stúdió minőségű hangzás, meg hogy olyan basszus jön belőle, hogy leviszi a fejed – hogy ez mennyire költői túlzás, azt hamarosan (január 29-én kerül a boltokba ez is, meg az S21-esek is) leteszteljük a saját füleinkkel.

Galaxy Buds Pro – Fotó: Samsung
Galaxy Buds Pro – Fotó: Samsung

Végül az árak – aki esetleg arra számított, hogy a Samsung egy váratlan manőverrel bekanyarodik az olcsó kategóriába, annak keserves csalódás lesz a jussa:

  • Az alap S21 készülék ára 330 és 350 ezer forint lesz 128 és 256 gigás verzióban
  • Az S21+ hasonlóképpen 410 és 425 ezer között
  • Az Ultra 480 ezertől indul, és 550 ezer a fullos verzió
  • A Buds Prót pedig 90 ezer forint leszurkolása után dughatjuk a fülünkbe
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!