10 tipp újrakezdő sportolóktól, akiket kiütött az élet és felálltak

2024. május 10. – 10:50

10 tipp újrakezdő sportolóktól, akiket kiütött az élet és felálltak
Fotó. Scitec Nutrition

Másolás

Vágólapra másolva

A BioTechUSA-cégcsoporthoz tartozó Scitec Nutrition „Küzdöttek. Győztek. Te jössz!” elnevezésű májusi óriásplakát-kampányában olyan hétköznapi hősöket mutat be, akik átlagon felüli akaraterőről és kitartásról tettek tanúbizonyságot, amikor egy nagyon mély élethelyzetből sikerült – többek között – a súlyzós edzés segítségével felállniuk. A sportban elsajátított elhivatottság, céltudatosság az élet minden területén kamatoztatható, így végül a változás nemcsak a sportra, hanem az egész életünkre, és ezen keresztül mások életébe is begyűrűzik.

A Scitec a súlyzós edzés, mint sportág elkötelezett támogatójaként és felelős vállalatként azt is fontosnak tartja, hogy felemelő és inspiráló történeteket mutasson be, hiszen újrakezdéshez szükséges erőt és motivációt legjobban mások példájából meríthetünk. Akár életmódváltás miatt, vagy egy betegség után szeretnénk aktívabban élni, érdemes megfontolni olyan sportolók tanácsát, akik tényleg a nulláról építették újra az életüket.

A képen balról a harmadik sportoló Paczuk Ádám. Kép: Scitec Nutrition
A képen balról a harmadik sportoló Paczuk Ádám. Kép: Scitec Nutrition

Az óriásplakátokon a hat kampányarc közül hárman szerepelnek a Team Scitec talán legismertebb tagja, Kathi Béla testépítő-erőemelő társaságában, köztük Paczuk Ádám EB-ezüstérmes erőemelő, aki egy autóbaleset és agyvérzés után rakta össze magát és kezdte újra az életét. Szervánszky Zsolt gyerekkorától jégkorongozik, síel, snowboardozik, veseátültetése után pedig elkezdett fallabdázni is. Őket kérdeztük, hogy mit tanultak a velük történtekből.

Kathi Béla-tetoválás

Ádám 18 évesen kezdett erőemelésbe és rögtön beszippantotta a termek és a tárcsák világa. Már az első évben külföldi versenyeken indult és EB-ezüstérmes is lett. Egyik nap munkából hazafele jövet egy kamionnal karambolozott, ami után 31 napig volt kómában. Az orvosok 3 százalék esélyt adtak a húszéves fiúnak a túlélésére.

A kóma alatt családi, baráti felvételeket és edzésvideókat is lejátszottak neki, köztük Kathi Béla motivációs videóit is, amelyekre még ebben az állapotban is reagált. „Mozgott a szemem, felment a pulzusom, a kóma alatt is elmosolyodtam.” Nem csoda, hogy felépülve a csuklójára tetováltatta a testépítőlegenda nevét.

Csakazértis

Ádám amnéziával ébredt a kómából, a baleset előtti életéből semmire sem emlékszik, kiesett az egész gyerekkora. Ráadásul a rehabilitáció során agyvérzést is kapott, amitől a jobb oldalára lebénult, majd mindent újra kellett tanulnia a nyeléstől a beszéden át az öltözködésig és a járásig.

Paczuk Ádám fotója
Paczuk Ádám fotója

De volt, ami nem változott benne. „Hiába nem emlékeztem, az agyamban megmaradt egy pont – amikor azt mondták, hogy nem szabad felállni a tolószékből, én persze felálltam. Emiatt is bicegek a mai napig.”

Ha valakire, Ádámra érdemes hallgatni, ha valaki mélyponton érzi magát, újrakezdés előtt áll és minden erejére szüksége van akár a továbblépéshez, vagy akár a túléléshez is. Lássuk Ádám tanácsait!

1. Lépésekben haladni

A baleset megtanította az elfogadásra és arra, hogy kis lépésekben kell haladni a cél felé.

„Hiába akar valaki stroke után másnap futni, nem fog. El kell fogadni, hogy soha többet nem lesz olyan, mint amilyen volt.” Ez persze nem mindig könnyű. „Nem tudtam semmit megfogni, de én azért is akartam ezt a sportot. Ha nem tudtam súlyzóval, hát elkezdtem seprűnyéllel, majd utána egy kilós, utána két kilós súlyzókkal. Fokozatosan. Ezt nagyon nehéz volt nekem elfogadnom, mert a régi videókon 220-230 kilóval csináltam ugyanazt, amit most a seprűvel.”

2. Találni egy új célt

Ha bármilyen okból nem folytathatjuk a megszokott életmenetünket, találni kell egy másik célt, ami reális, be tud teljesülni és így boldogok tudunk lenni. „Lehet, hogy boldogabb lesz valaki az új dologban, mint a baleset előtt. De ezt nehéz megtalálni, ez a legnehezebb.”

Fotó: Szilveszter Zoltan / @szilveszter_zoli
Fotó: Szilveszter Zoltan / @szilveszter_zoli

3. Edzés, mint feszültséglevezetés

A súlyzós edzéshez való visszatérés is sokat segített neki, jó módja a feszültség levezetésének és a küzdeni akarása is kiteljesedhet a tárcsák között.

„Ha valami felbosszantott, elmentem a terembe. Ha megelőzött az úton egy autó, akkor nem előztem vissza, a teremben adtam ki magadból. A vasak, a súlyok nem hazudnak. Az 5 kiló az 5 kiló, ha rossz a kedvem, akkor is annyi. Kikapcsolódok, meg boldoggá tesz.”

4. Dicsérjük meg magunkat!

A dicséret fontos, még ha olyan hétköznapi dologról is van szó, mint a járda lesöprése a ház előtt.

„Ne foglalkozzunk a többiekkel, legyünk rá büszkék, hogy valamit szépen megcsináltunk.” – tanácsolja Ádám. „Egy darabig engem is érdekelt, hogy ’jaj mit fognak szólni az emberek’. De engem ez tesz boldoggá. Az elfogadáshoz azonban sok-sok segítség kellett, édesapám, edzőm, a barátok, a család – és Kathi Béla.”

5. Ha te nem is, Paczuk Ádám hisz benned!

„Akárki akármit mond, mindenkiben rejlik még több, még több, még több. Egy dolgot kell csinálni: akarni. És a jót kell nézni mindenben.”

Életmentő sport

Szervánszky Zsolt veseátültetésen átesett jégkorongozó, snowboardozó, de a téli sportok mellett versenyszerűen fallabdázik és szörfözik is, számos érmet nyert világversenyeken.

Miután egy autoimmun betegség miatt leállt mindkét veséje, az akkor 46 éves Zsolt 75 éves édesapja egyik veséjét kapta meg. Zsolt kétszer is felállt a padlóról: a vesetranszplantáció után tavaly nyirokcsomó daganattal műtötték – mára újra aktívan sportol. Lássuk Zsolt tanácsait!

Szervánszky Zsolt fotója
Szervánszky Zsolt fotója

6. Felelősséget vállalni

Zsolt úgy érezte, a szervátültetés után még nagyobb felelősség van rajta, hogy hogyan éli az életét.

„Úgy gondolom, – akárcsak a többi transzplantált sportoló – hogy ha már kaptam egy új esélyt az életre, akkor még jobban kell vigyáznom magamra, illetve az új szervemre. Előtte is odafigyeltem az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra, de most még tudatosabb vagyok, és természetesen betartom az kezelőorvosom utasításait.”

7. Van kiút – a még mélyebb pontról is

A rehabilitáció során kapott immuncsökkentő gyógyszerek egyik mellékhatása, hogy Zsolt szervezete fogékonyabb lett a daganatos megbetegedésekre. Ennek következtében nyirokcsomó-daganata lett, tavaly műtötték, amit sugárkezelés követett.

„Egy ideig még tudtam sportolni, de 21 kilogramm fogyás után már nem. Erős fájdalomcsillapítókat kaptam, nem voltam szívderítő látvány. Na, ott nem láttam az alagút végét. De az élni akarásom és a gyermekeim, valamint a családom miatt rám váró feladatok átlendítettek ezen is.”

8. Megint csak a sport

Zsoltnak is aktív sportolói múltjából, az edzés szeretetéből fakadó küzdeni akarás adott fogódzót a felépülési folyamat alatt. Segítette, hogy a sportos életmód már gyerekkora óta nemcsak az ő, hanem szülei életének is része volt. Nem csoda, hogy gyerekeibe is beoltotta a mozgás szeretetét.

„Mindkét betegségem után talán a legjobban azt vártam, hogy újra sportolhassak. Napról-napra egyre erősebb lettem és újra elkezdhettem a sportot. A sugárkezelés után eltelt pár hónap alatt sikerült 8 kilogrammot visszahíznom, főleg izomban. Hetente többször járok jégkorong edzésre és szinte mindennap edzőterembe.”

Szervánszky Zsolt fotója.
Szervánszky Zsolt fotója.

9. Hallgassunk Geszti Péterre!

Felelősségünk van magunk felé is, hogy mit kezdünk az újabb eséllyel, amit kiharcoltunk.

„Az ember képes mindent legyőzni. És ha már győztesként kerül ki egy ilyenfajta csatából, akkor – akárcsak én – tegyen meg mindent, hogy a hátralévő időt a legszélesebben, legszínesebben élje meg. Geszti Pétert idézve: az élethez, nem elég életben lenni” – tanácsolja Zsolt.

10. Ezt keresd a padlón!

Továbbra is lehetnek nehéz napok és még nehezebbek, de ezek csak megállók, nem a végállomás. Ha az élet kiütött minket, és a padlóra kerültünk, nézzük meg, mit találunk ott, ami később a hasznunkra lehet.

„Ha padlóra kerültél, vegyél fel onnan valamit és állj fel. Annál már csak feljebb van, de a jobbért tenni is kell. És hát nézd meg az én példámat!”.

A cikk megjelenését a Scitec Nutrition támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!