Százezret kaphat vissza az, aki most korszerűsíti az otthonát

2024. március 29. – 10:52

Százezret kaphat vissza az, aki most korszerűsíti az otthonát
Fotó: E.ON

Másolás

Vágólapra másolva

Jól járhat az, aki most vág bele az energiahatékony otthon kialakításába, akár hőszigetelésben, akár nyílászárócserében vagy a fűtése korszerűsítésében gondolkodik. Nemcsak a rezsiköltségen faraghat, de akár százezer forintot is visszakaphat az E.ON-tól.

Háza felújításán gondolkozik, szeretne faragni a rezsiköltségből és növelni ingatlanja értékét? Akkor a díjmentes online Energetikai tanácsadás megkönnyítheti az életét – és beruházásának köszönhetően még pénzt is kaphat vissza! Utánajártunk, hogyan működik az E.ON online Energetikai tanácsadása, megnéztük, mennyit spórolhatunk, és azt is kiderítettük, mikor, mennyi pénzt kaphatunk.

Szó szerint ablakon kidobott pénz a rezsi jelentős része, ha nincs korszerűsítve a házunk

Magyarország nem áll az első helyen Európában, ami az otthonok felújítását illeti: a házak alig 60 százaléka szigetelt, de a nyílászárócsere, valamint a fűtéskorszerűsítés sem tartozik a gyakori beruházások közé. Ebből következik, hogy az otthonaink élen járnak a szén-dioxid kibocsátásban és az energiafogyasztásban is. Egy 2023-ban készített tanulmány becslései szerint a magyar otthonok Európa legrosszabbjai között vannak: az ingatlanok energetikai állapotát és energiaigényét vizsgálva. Eszerint 4,5 millió otthonból alig 6 százalék mondható korszerűnek. Sajnos, sok ingatlan az átlagosan elfogadható szintet sem éri el: a 2,8 millió családi házból körülbelül 2,2 millió gyenge vagy rossz energiahatékonyságú kategóriába sorolható.*

Az energetikai tanúsítvány legjobb A++ besorolástól a legrosszabb JJ besorolásig kategorizálja az ingatlanokat aszerint, hogy milyen az energiahatékonyságuk és mekkora a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legjobb és a legrosszabb besorolás között akár 100 kWh/nm² eltérés is lehet, a különbség pedig a gáz-és villany számlánkon köszön vissza.

Megéri tervezni a korszerűsítéssel! – Fotó: E.ON
Megéri tervezni a korszerűsítéssel! – Fotó: E.ON

Egy olyan ház esetében, ami nem esett át korszerűsítésen, nem túlzás azt mondani, hogy ablakon kidobott pénz a fűtés (vagy épp a hűtés). Egy szigetelés nélküli ház falain keresztül 35%, a tetőn keresztül 25%, és ha az ajtók, ablakok is régiek, akkor még pluszban 10-15% hő távozhat – vagyis az utcát fűtjük.

Az otthonunk korszerűsítésének eredményét egyrészt a havonta fizetendő rezsin fogjuk érezni – ami az energiapiaci változások miatt nem mellékes szempont –, másrészt az ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük az energiahatékonyságot támogató beruházásokkal. De az, hogy zöldebbé tegyük az otthonunkat, nemcsak egyéni, hanem közös érdek is, hiszen az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó előírásait Magyarországnak is teljesítenie kell a jövőben. Ehhez alkalmazkodik a kormány által elfogadott Hosszú Távú Felújítási Stratégia is, aminek a célja, hogy 2030-ra 20 százalékkal csökkenjen a hazai lakóépületek energiafelhasználása, 2050-re pedig a „közel nulla energiaigény” szintjének megfelelő épületek aránya elérje a 90 százalékot.

Kik vehetik igénybe az ingyenes Energetikai tanácsadást?

Nem kérdés, hogy az otthonunk felújításával rövid és hosszú távon is pénzt takaríthatunk meg, azonban tény, hogy már maga a tervezés sem kis feladat. Azt feltérképezni és megtervezni, hogy milyen műszaki paraméterekben érdemes gondolkodnunk, milyen megoldásokat érdemes fontolóra vennünk, és mire kell figyelnünk a kivitelezés során, nem egyszerű feladat. Könnyen olyan útvesztőben találhatjuk magunkat, amiből nem könnyű kikeveredni, és tisztán látni. Éppen ezért, ha az otthonunk családi ház, iker-vagy sorház, akkor érdemes igénybe venni az E.ON. díjmentes online Energetikai tanácsadását, mert nagyban megkönnyíthetjük a helyzetünket.

Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy felmegyünk az E.ON honlapjára, megadjuk az ingatlanunkra és az energiafogyasztási szokásainkra vonatkozó adatokat, cserébe pedig egy szakszerű és energiahatékony beruházási javaslatot kapunk az e-mail címünkre.

A díjmentes tanácsadás kiterjed a homlokzati és a zárófödém szigetelésre, a nyílászárók cseréjére, valamint a fűtéskorszerűsítésre is – jelen esetben a környezetbarát hőszivattyús megoldásra, ami azért is jó, mert a rendszer megújuló energiát használ, és nemcsak fűtésre, hanem hűtésre és a víz felmelegítésére is alkalmas. Megtudhatjuk, mekkora megtakarítást érhetünk el a fejlesztésekkel, és az irányadó műszaki követelményekről is kapunk tájékoztatást.

Nem „csak” az energiaköltségen spórolhatunk, de pénzt is kaphatunk az E.ON-tól

Ha úgy döntünk, hogy az Energetikai tanácsadás során javasolt beruházásokból legalább egyet kivitelezünk – a dokumentum átvételét követő 1 éven belül –, akkor pénzt kaphatunk az E.ON-tól. Ennek természetesen, vannak feltételei:

  1. amennyiben a korszerűsítés 365 napon belül az előírt műszaki paramétereknek megfelelően megvalósul, és
  2. az E.ON által meghatározott energiamegtakarítást igazoló adatszolgáltatást elvégezzük (az épület beruházás előtti állapotát igazoló dokumentum, a felhasznált alapanyagok minőségét igazoló dokumentum, a beruházás szakszerű megvalósítását igazoló dokumentum és az energiahatékonysági nyilatkozat feltöltése), majd
  3. a megtakarítást az ellenőrzés során jóváhagyja az E.ON által felkért független auditor, várhatjuk az utalást az E.ON-tól.

Mennyi pénzzel számolhatunk?

  • hőszigetelésnél bruttó 100 000 Ft (min. 12 GJ energiamegtakarítási érték elérése esetén),
  • nyílászárócserénél bruttó 80 000 Ft (min. 10 GJ energiamegtakarítási érték elérése esetén),
  • fűtéskorszerűsítés, azaz levegő-víz hőszivattyú telepítés esetén bruttó 20 000 Ft (min. 5 GJ energiamegtakarítási érték elérése esetén) kerülhet vissza a bankszámlánkra.
A szigetelés utólag is felkerülhet a házra – Fotó: E.ON
A szigetelés utólag is felkerülhet a házra – Fotó: E.ON

Ha fűtéskorszerűsítés mellett döntünk, nemcsak saját szakemberrel, hanem az E.ON kivitelezőjével is megvalósíthatjuk a beruházást (akárcsak a nyílászárócsere és kőszigetelés esetén). Ebben az esetben a 20 000 Ft-on felül még bruttó 100 000 Ft kedvezményt is kaphatunk.

Az E.ON segítségét napelemrendszer telepítésében is kérhetjük, de ennél az egy beruházásnál nem vagyunk jogosultak a pénz kifizetésére.

*A tanulmány a 2016 és 2020 közötti állapotot vette figyelembe, az ebben az időszakban kiadott energetikai tanúsítványokat és a KSH lakásépítési statisztikáit alapul véve.

További részletek: Energetikai tanácsadás (eon.hu)

A cikk megjelenését az E.ON Hungária támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!