Új vizekre evezett a Margaret Island és a Szegedi Kortárs Balett

2023. november 20. – 10:55

Új vizekre evezett a Margaret Island és a Szegedi Kortárs Balett

Másolás

Vágólapra másolva

Október elején a Müpában mutatta be új produkcióját a két formáció. A tánckoreográfiával kiegészült élő zenei esttel ezután turnéra indultak, melynek mi is ellátogattunk gödöllői állomására. Videónkban a Margaret Island tagjai és a Szegedi Kortárs Balett koreográfusa mellett a támogató Mastercard munkatársát is kérdeztük az egyedi előadásról.

Lábas Viki énekestől megtudtuk, hogy a darab az egymásra hatással lévő emberekről szól, akik a világukat összedöntik és újjáépítik újra és újra. Tapasztalata szerint a kortárs tánc elhanyagolt műfaj, nincs a helyén kezelve. Korábban nem tanult táncolni, most Baumgartner Kriszti segítségével készült fel, de hang coach is segítette a projektre való felkészülését. Egy ilyen komoly, nagy apparátust megmozgató produkció finanszírozása egy zenekar számára a jelenlegi gazdasági helyzetben igen nagy kihívás, ezért nagy szükség volt rá, hogy szponzort találjanak a turnéhoz.

Rácz Anna, a Mastercard senior marketing szakértője szerint,mivel nagyot változtak a zenefogyasztási szokások, a zenekaroknak nehezebb eljutni a valódi közönségükhöz. Ezt a kapcsolatot szeretnék segíteni zenészek és rajongóik között, amihez a Mastercardnak több programja is van. Tavaly a Budapest Parkban tartott FlowerPower koncert kapcsán volt már a Margaret Islanddel egy nagyon jól sikerült együttműködésük, ezért kereste meg őket újra a zenekar, amire örömmel igent mondtak.

A Margaret Island Fénytörés – Szabadon szép a tánc című, Czár Gergely koreográfus-rendezővel megálmodott, a Szegedi Kortárs Balett táncosaival közösen megvalósított színpadi műve lazán szőtt történetekből, epizodikus jelenetekből áll össze, amelynek központi szereplője a zenekar énekesnője, Lábas Viki, aki a nézőkkel közösen csöppen bele egy látszólag darabjaira hullott világba, ahol az egyetlen lehetséges útnak az újrakezdés, újjáépítés látszik.

Füstöt Bálint gitáros elárulta, hogy mindig szerették, ha a zenén kívül más világokat is meg tudtak mutatni, ezért is örültek, hogy összesodorta az élet őket a Szegedi Kortárs Balettel. Velük korábban már forgattak egy klipet (Senki nem felel), melynek jó fogadtatása után jött az ötlet, hogy csináljanak egész estés előadást. Sok olyan daluk van, amiket fesztiválon nem játszanak, a színházi közeg ezeknek jobban áll. Más számokat pedig áthangszereltek – ez az újragondolás izgalmas folyamat volt számunkra.

Más a közönség figyelme ezeken az esteken, a végén a táncosokkal együtt jó úgy lejönni a színpardról, hogy tudtak együtt valamit alkotni. Azért is hálásak, ha egy ilyen különleges turné kapcsán tudnak közönséget mélyíteni, másokhoz eljutni– teszi hozzá Törőcsik Kristóf basszusgitáros.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!