Akciófigyeléssel és tudatossággal is felvehetjük a versenyt az inflációval

2023. szeptember 26. – 10:56

Akciófigyeléssel és tudatossággal is felvehetjük a versenyt az inflációval
Fotó: Lidl Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy haladunk az év vége felé, egyre inkább felértékelődnek az akciók és leárazások: a magas infláció miatt a nyaralás vagy a beiskolázás a szokásosnál is nagyobb terhet rótt a családi kasszára. Éppen ezért extrán fontos, hogy hogyan spórolhatunk a kiadásainkon még idén.

A KSH összevetette a szeptemberi fogyasztói árakat, és kiderült, hogy az élelmiszerek 19,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a háztartási energia 34,7 százalékkal, a szolgáltatások pedig 13,2 százalékkal kerülnek többe a tavaly szeptemberi adatokhoz képest. Az üzemanyagok 31,1 százalékot emelkedtek eddig, az alkohol- és dohánytermékek ára 12,7 százalékkal lett magasabb. A pénzügyi tudatosság sokat takaríthat meg nekünk, úgyhogy nem árt odafigyelni hogyan és mire költünk.

Elhúzott a benzin, az energia és az élelmiszer is, közben az infláció csökkent

A Magyar Nemzeti Bank inflációs beszámolója szerint augusztusban 16,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ezzel szemben az infláció mértéke 15,2 százalékra mérséklődött. Bár az infláció lassul, a termékárazási trend tovább folytatódott több szektorban, különösen az élelmiszerek és az iparcikkek terén, valamint a szolgáltatási szektorban.

Mindez különösen érzékenyen érintette azokat, akik iskolás korú gyerekekkel élnek, hiszen a havi kiadás gyerekenként meghaladhatja az 50 ezer forintot. A tanszerek ára óriási különbségeket mutatott a Pénzcentrum felmérése alapján, ahol a füzetek és egyéb szükséges kellékek (például rajzlap, tempera vagy logikai készlet) árait hasonlították össze – hol érdemes megvásárolni őket, diszkontban, hipermarketben vagy írószerboltban. Az iskoláskorú gyereket nevelő szülőknek bizony rendesen össze kell húzni a nadrágszíjat ősszel. Összességében nemcsak tavalyhoz, de az előző hónapokhoz viszonyítva is magasabb árat kell fizetni ugyanazokért a termékekért vagy szolgáltatásért a legtöbb területen.

A tudatos vásárlás lehet a jó megoldás, a Lidl pedig ebben is segíti a családokat, hiszen a számtalan akció és egyéb kedvezmény mellett számos az oktatással összefüggő termékhez a tavalyi árakon lehetett hozzájutni.

Mire észbe kapunk, nyakunkon a karácsony

A fűtésszezon kapujában egyáltalán nem jó hír, hogy az árcímkéket kell lesni, és muszáj sakkozni a kiadásokkal. Amin nagyon nehezen lehet spórolni vagy egyáltalán nem, azok a törlesztőrészletek, bérleti díjak és az olyan fix költségek, mint a parkolás vagy az autópályadíj. Ezen felül, aki autóhoz van kötve, az a benzinpénzből se nagyon tud lefaragni.

Ami a rezsit illeti, néhány plusz pulóverrel megoldható, hogy kevesebbet fizessünk a gázért, de alapvetően inkább az előremeneküléssel lehet hosszú távon energiahatékonyságot elérni: egy energiatakarékosabb fűtési rendszer, a megfelelő szigetelés vagy a napkollektor lehet a megoldás. Ezek viszont nem olcsó átalakítások, és a megtérülésük is jó néhány évet tesz ki, és hasonló a helyzet az elektromos autóval vagy LPG gázüzemre átépítéssel a családi kocsi esetében. A benzin árán úgy spórlhatunk, hogy gyakrabban választjuk a tömegközlekedést vagy esetleg kerékpárral, robogóval indulunk útnak. Ugyanakkor ez nem mindenkinek opció, és a kisiskolásokkal pláne nehezebb a helyzet.

Spórolhatunk azonban a luxuscikkeken, és azon is, ha átnézzük, milyen előfizetésekkel rendelkezünk: nézzük meg, hogy hány streamingszolgáltatásra fizetünk, mennyi fölösleges csatornánk van vagy a leoptimálisabb mobilcsomagban vagyunk-e. Az ételrendelés előtt jó, ha kétszer is meggondoljuk, hogy az biztos belefér-e vagy igazából tele a hűtő, illetve a havi éttermek helyett beiktathatunk a szűkösebb hónapokban közös otthoni főzéseket, és ha kell, a bulikból vagy a hétvégi mozikból szintén lejjebb adhatunk.

Amikor már mindent átnéztünk, és spóroltunk, amin csak tudunk, akkor pedig rájövünk, hogy mindjárt itt az év vége és ideje készülni a karácsonyra. Idén nem biztos, hogy veszünk új díszeket, lehet, hogy kisebb lesz a karácsonyfa és kevesebb rum kerül a diós bejglibe. Azon ugyancsak sokat takaríthatunk meg, ha a gyerekek ajándékát akár használtan vesszük, hiszen igazi kincseket találni az interneten.

Taktikázás és a mobil applikációk

A kimutatások szerint rengeteget takaríthatunk meg azzal, ha szimplán nem pazarolunk, nem kérünk elviteles dobozt vagy otthon készítjük az ételt, és odafigyelünk arra, hogy a bevásárlás során vásárolt terméket lehetőleg százszázalékosan felhasználjuk, az ételmaradékot pedig újra komponáljuk – ahogy azt dédanyáink tették.

Többféle off- és online megoldás – Fotó: Lildl Magyarország
Többféle off- és online megoldás – Fotó: Lildl Magyarország

Az alapvető élelmiszerekkel, sőt, akár a luxuscikknek számító finomságokkal is spórolhatunk, ha kiokosítjuk magunkat a kuponok, heti áresések és saját márkás termékek világában. Például a Lidl piacvezető üzletláncként több intézkedést tett azért, hogy itthon jobb árakat kalkuláljon ki számos termék esetében: júliusig több mint ötszáz termék árát mérsékelte, árcsökkentési programját pedig az árstop kivezetése után is folytatja. A „Többet adunk” és az „Azonnali árzuhanás” akciókban hétről-hétre újabb termékek árát mérsékli, ami egyes esetekben akár 50 százalékos kedvezményt is eredményezhet. Az olyan extrém módon drágult termékek esetében is, mint a sajt, a hús vagy a tej 20-50 százalékkal kedvezőbb árat tudott kiszámítani az idei év első negyedévétől kezdődően a 2022 decemberéhez képest. Ez bőven az inflációkövetésen felüli árcsökkenést jelent sok áru esetében.

A spórolás jegyében érdemes a helyi Lidl boltokban fellelhető „Mentsük meg” egységcsomagokat keresni, melyekben kettő-ötdarabos édes és sós előző napi pékárut, illetve három és fél kiló vegyes zöldséget találunk. Az áruházlánc saját mobil applikációjában, a Lidl Plusban az aktuális akciókkal, heti leárazásokkal találkozhatunk, hetente 10-12 százalékos kedvezményre jogosító kuponokat válthatunk be, a vásárlással pedig extra kedvezményeket lehet szerezni. Ezen kívül minden csütörtökön akciós napot tartanak, melyben változó hús- és tejtermékek, pékáruk, akár kávé és egyéb termékek árát csökkentik. A tudatos akciókövető stratégiával tehát több ezer forintot spórolhatunk meg hétről hétre.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!