Élelmiszer-pazarlás helyett tudatos spórolás – már pékáru is menthető a Lidlben

2023. augusztus 24. – 11:14

Élelmiszer-pazarlás helyett tudatos spórolás – már pékáru is menthető a Lidlben

Másolás

Vágólapra másolva

Egy néhány éve végzett felmérés kimutatta, hogy egy év alatt hatvanöt kilónyi élelmiszer-hulladék jutott egy főre, azonban nem csak a hazavitt élelmiszerek esetében lehet pazarlásról vagy veszteségről beszélni. A kereskedőknél lévő beragadt, el nem adott áru mennyisége is lehet tetemes. Megoldásként az egyik vezető hazai üzletlánc, a Lidl bővítette a „Mentsük meg” programját, illetve több ösztönző akciót is bevezetett.

Hogyan maradhat vásárló nélkül egy élelmiszer? A kérdésre a válasz nem egyszerű, és a hosszabb lejáratú termékek kapcsán nem is annyira fontos kérdés, nem úgy a frissáru kategóriák, mint a zöldség-gyümölcs vagy a pékáru esetében. Akár a már közeli lejárat, vagy egy pici szépséghiba is elveheti az ember kedvét attól, hogy teljes árat adjon egy termékért.

Az áruházakban, kiskereskedőknél vagy a beszállítóknál megmaradt, és már nem értékesíthető élelmiszerek két okból is terhet jelentenek a gazdaságra: egyrészről olyan hulladékot képeznek, melyet meg kell semmisíteni vagy a hasznosításukról gondoskodni, másrészről vállalati oldalról pénzügyi veszteséget, társadalmi oldalról pedig kiaknázatlan lehetőséget jelent – például a rászorulóknak szánt segítség elmulasztását.

Megmenthető élelmiszerek

A Lidl Magyarországnál egyébként is folyamatosan azon dolgoznak, hogy minimálisra csökkentsék az élelmiszerfelesleget, és a kínálatban megmaradó élelmiszerek ne végezzék hulladékként. Így például megszokott a lejárat közeli termékek árának csökkentése, idén március óta viszont új korszak köszöntött be. A még menthető, kiváló minőségű zöldség-gyümölcsök különösen kedvezményes „Mentsük meg!” csomagokba kerültek, melyeket már minden áruházban elérhetnek a vásárlók. Ezek 3,5 kilogrammos zöldségből és gyümölcsből vegyesen összeállított csomagok, melyeket kifejezetten kedvező áron, 399 forintért értékesítenek.

A vásárlók körében nagyon gyorsan népszerűek lettek, minden csomag gazdára talál. Az akció elindítása óta több, mint 615 tonna zöldséget és gyümölcsöt mentettek meg a hulladékká válástól. A zöldség-gyümölcs csomagok sikerén felbuzdulva most újdonságként az előző napi értékesítésből megmaradt pékáruk is bekerültek a programba. A Mentsük meg! pékáruk kettő-ötdarabos kiszerelésűek és minden nap nyitástól délig elérhetőek az üzletekben.

Mikor érdemes a leárazott csomagokat keresni?

A pékárus csomagokat jellemzően reggeltől délig találjuk meg a kenyerek, péksütik közelében, féláron. A frissességfelelősök rendszeresen átnézik, ellenőrzik a zöldségeket és gyümölcsöket, a kisebb hibákkal rendelkező termékekből a nap folyamán többször készítenek 399 forintos egységcsomagokat.

Fotó: Lidl Magyarország
Fotó: Lidl Magyarország

A hulladékcsökkentésért más módszerekkel is tesznek. A már tényleg nem eladható élelmiszert állatmenhelyeknek, állatkerteknek és vadász egyesületeknek juttatják el, így takarmány lesz belőlük. Folyamatosan optimalizálják a rendelési folyamatokat is, egy internet alapú, automatizált rendelési rendszer révén. A mesterséges intelligenciával támogatott rendszer lehetővé teszi a napi értékesítéshez szükséges árumennyiségek optimális meghatározását és automatikus megrendelését. Ez nemcsak a hatékonyabb napi működést, a termékek optimális elérhetőségét, a gördülékeny beszállításokat támogatja, hanem lehetővé teszi, hogy minimálisra csökkenjen a keletkező élelmiszerfelesleg.

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordul azonban, hogy a kereslet nem fedi le a teljes kínálatot, és nem minden áru talál gazdára. Ezért a vállalat azért is tesz, hogy a keletkezett élelmiszer-felesleg hasznosításra kerüljön. A már nem eladható és nem is adományozható élelmiszerhulladék komposztálásra, a fennmaradó rész az állati eredetű termékekkel együtt biogáz üzemben kerül újrahasznosításra.

A tudatossággal spórolhatunk

Mind az élelmiszermentéssel, mind az impulzív vásárlás elkerülésével, mind az akciókkal és a tartósan árcsökkentett termékek keresésével spórolhatunk. Amennyiben csak azt vesszük, amire valóban szükségünk van, azzal mindenki nyer: mi és a környezetünk is.

A Lidlnél január óta például már több mint ötszáz termék ára csökkent tartósan, amelyek között megtalálhatóak alapvető élelmiszerek és a vásárlók körében népszerű egyéb termékek is. Ezenfelül a kötelezően előírt 15 százalékos akciók helyett is többet ad vásárlóinak az áruházlánc, a kedvezmények mértéke ugyanis akár az 50 százalékot is elérheti. Érdemes továbbá a heti akciókat is figyelemmel követni, de a tervezhető megtakarítást a digitális hűségprogramban elérhető extra kedvezmények ugyancsak segítik. Mindezek mellett a Lidl spórolási tippjei, valamint maradékmentő és pénztárcakímélő receptjei hatékony támogatást nyújthatnak abban, hogy ne csak a bevásárlás legyen olcsóbb, de a megvett áru se landoljon a kukában.

Az áruházi akciók, a csomagok és a lakosság edukálása egyaránt azt eredményezi, hogy minden szereplő jobban járjon egy-egy bevásárlással. Sőt, így a környezetre gyakorolt terheket is enyhíthetjük.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!