Magyar fejlesztésű AI alapú megoldás segít a telexeseknek a gépelésben

2023. március 13. – 10:56

Magyar fejlesztésű AI alapú megoldás segít a telexeseknek a gépelésben
Fotó: Alrite

Másolás

Vágólapra másolva

Több órás interjúk, hosszú videóanyagok, agyzsibbasztó sajtótájékoztatók: csak három példa egy újságíró átlagos hetéről, amikor hosszadalmas hanganyagok keletkezhetnek. Ezeket aztán akár egy egész munkanapnyi idő alatt kell monoton módon legépelni, hogy cikk vagy videós felirat születhessen belőlük. Telexes újságírók tesztelték az Alrite beszédfelismerő programot, és borzasztó hálásak a gyorsaságáért és pontosságáért.

Képzeljünk el egy olyan megoldást (sőt, nem is kell elképzelni, mert LÉTEZIK), egy olyan magyar fejlesztésű robotot -pontosabban mesterséges intelligenciával támogatott fejlesztést-, amelyik másodpercek alatt készít diktálás, hanganyag vagy videóanyag alapján egészen pontos szöveget, vagy időkódot is tartalmazó feliratot.

Az Alrite beszédfelismerő program fő funkciói a diktálás mellett a feltöltött hanganyag leiratozása, videók feliratozása (akár social media linkek megadásával), feliratok ráégetése, szerkesztése, letöltése, sőt, akár automatikus fordítása is!

Szinte minden funkcióját aktívan teszteltük a szerkesztőségben. Angol nyelvű rovatunk cikkeit éppúgy az AI fordította, mielőtt szerkesztő véglegesítette volna, ahogy a podcast leiratozásban vagy a videók feliratozásában is rengeteget munkát elvégzett helyettünk. A legnagyobb segítséget természetesen interjúk és sajtótájékoztatók esetében jelentett, minden újságírónak áldás, ha órákig tartó monoton gépelés alól szabadulhat fel és másra használhatja kreatív energiáit.

Nyilván minden ilyen megoldásnál fontos kérdés, hogy mennyire pontos a leirat és felirat. Mert abban valószínűleg mind egyetértünk, nagyon nem mindegy, hogy Prédikálószék vagy prédikáló steak, ahogy az sem, hogy családalapítás vagy saláta lapítás.

Fotó: Alrite
Fotó: Alrite

A Telex újságírói pár hónapja használják az Alrite szolgáltatásait, és kivétel nélkül minden tesztelő elégedett a programmal, ami a hasonló magyar nyelvű megoldásokhoz képest pontosabb, ráadásul központozott szöveget generál, így minimálisra fordítja az utómunkát.

És hogy mit mondtak róla a programot használó telexesek? Jöjjenek a tesztcsapat visszajelzései:

  • 90 százalékban lenyűgöz, bár vannak szórakoztató félrehallásai, ez mégis szuper arány!
  • Zajos környezetben érthető módon rosszabbul dolgozik, mint egy stúdiófelvétel hangja alapján, így mindig végig kell olvasni a szöveget, amit készít. De még így is sok-sok órányi munkaidőt megspórol és az agyzsibbasztó gépelési folyamatot is kiiktatja.
  • 98%-ban tökéletesen leveszi az elhangzó szöveget. (mégiscsak egy program, szóval nekem hozza azt, amit az ember elvár.)
  • Óriási segítség, rengeteg időt lehet vele spórolni.
  • Zseniálisan jó dolog, önmagában munkanapokat spórol meg. Könnyen kezelhető, hasznos, olyan is volt, hogy sajtótájékoztatón bekapcsoltam a felvétel funkciót rajta és leírta élőben ott a szövegeket.
  • Nem tökéletes, de ezerszer jobb, mint hallás alapján gépelni. Sokat segít, hogy a legtöbb esetben csak egyszer-egyszer kell belejavítani, kivéve ha tudományosabb témával vagy néhány, magyar beszélgetésbe szúrt angol szóval találkozott.
  • Nagyon szeretem, jócskán lecsökkenti az interjúk és bármilyen szakértős cikkek elkészítési idejét!

Az Alrite a Régens Zrt. saját fejlesztésű beszédfelismerő megoldása, ami 2020 eleje óta érhető el, és mostanra közel ötvenezer regisztrált felhasználóval rendelkezik. Felhős webalkalmazásként és Android, valamint iOS mobilalkalmazásként is használható, az elérhető nyelvek köre folyamatosan bővül . Az elsőként magyar nyelvre optimalizált program mostanra további öt nyelven képes a beszéd szöveggé alakítására: angol, német, francia, spanyol, török (és hamarosan érkezik a holland nyelv is).

A megoldás ingyenesen kipróbálható 1 órányi hang- vagy videóanyagon, illetve hosszú távon havonta 30 perc megújuló időkeret áll rendelkezésre ingyenesen. Többféle Alrite előfizetési csomagból lehet választani: a Prime csomagnál nettó 45 Ft/perc, azaz nettó 2700 Ft/óra díjon leiratozhatóak a tartalmak. Videók feliratozása a Premium csomag keretében lehetséges, ennek díja nettó 70 Ft/perc (nettó 4200 Ft/óra)

Itt minden általános információ megtalálható az Alrite-tal kapcsolatban, kifejezetten a média szektorban való felhasználási lehetőségekről bővebben itt, ingyenes regisztráció itt.

A cikk megjelenését az Alrite támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!