A Billingo digitális mentőöve mentheti meg az átalányadóra váltókat

2022. augusztus 23. – 11:00

A Billingo digitális mentőöve mentheti meg az átalányadóra váltókat
Sárospataki Albert – fotó: Billingo

Másolás

Vágólapra másolva

Az a többszázezer katás vállalkozó, akiket szeptembertől kitessékeltek a népszerű adózási formából, jelentős százalékban fog átalányadózásra áttérni a Billingo kutatása szerint. Sárospataki Albertet, az online számlázó programot fejlesztő cég vezérigazgatóját kérdeztük, hogy milyen megoldásokkal lehet könnyebbé tenni a vállalkozóknak és a könyvelőknek az átalányadós átállást, valamint csökkenteni a kötelező, havi szintű könyveléshez szükséges adminisztrációs terheket.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a Billingo kutatási eredményeiről, hogy vajon mit lép az a mintegy 450 ezer vállalkozó szeptembertől, akiknek át kell gondolnia a továbbiakat az új szabályozás miatt. A július végi nagyszabású felmérés eredménye szerint 32 százalékuk egyértelműen az átalányadózást választja, a vállalkozók fele azonban akkor még nem tudott dönteni a kérdésben. Sárospataki Albert szerint, ha „leporlasztjuk” a bizonytalan válaszadókat, akkor várhatóan az érintett katások valamivel több mint fele – nagyjából 200-250 ezer vállalkozó – az átalányadózást fogja választani, ami egy elképesztően nagy szám. Ez felbecsülhetetlen többletmunkát róhat a könyvelőkre és az új átalányadózókra egyaránt, hacsak nem kapnak valamiféle mentőövet.

„Azonnal felismertük a vállalkozók és a könyvelők előtt álló nehézségeket és mindenképp egy olyan megoldásban szerettünk volna gondolkodni, ami egy az egyben oldja meg azokat teljesen átfogóan és kulcsrakészen. A hír megjelenése után egy nappal már a megoldáson kezdtünk el dolgozni, amit rekord sebességgel meg is oldottunk. Létrehoztuk a Billingo Átalányadó Asszisztens Pluszt, amivel nem ígérünk kevesebbet, mint hogy a havi több órás adminisztrációs feladatokat levesszük a vállalkozók és könyvelők válláról és szó szerint pár percre csökkentjük” – állítja a cégvezér.

De honnan bújt elő egyáltalán az átalányadó?

„A korábbi években az átalányadózás mondhatni mostohagyerek volt” – tudtuk meg Sárospataki Alberttől. „Bár értik a könyvelők, és a 2021-től kedvezőbb irányba átalakított átalányadó már releváns választási lehetőség lett volna, a kata árnyékában a többségben mégsem merült fel opcióként ez az adózási forma. Zárójelben teszem hozzá, hogy a kalkulációk alapján sokaknak 2021-től már jobban megérte volna az átalányadózás a katához képest is.”

Mivel ősszel a becslések szerint mintegy 250 ezer új átalányadós lesz, ők meglehetősen nagy bizonytalansággal, tudáshiánnyal néznek szembe a hirtelen változás miatt. A nyugdíjas vállalkozókat leszámítva éves bevallások helyett már havi járulékbevallásokat kell leadni, ami egészen más fajta kihívásokat von maga után, és magasabb szintű ismeretekre, valamint komolyabb mértékű adminisztrációra lenne szükségük. A könyvelők pedig többlet adminisztrációval fognak találkozni a volt katás ügyfeleik esetében, ami miatt legtöbbjük nem tudja elkerülni az áremelést, hiszen egy másfajta szolgáltatást kell biztosítaniuk a katás könyveléshez képest.

Mi is ez az adminisztráció?

A jövedelemadatokat (a nyugdíjas vállalkozók kivételével) havonta kell biztosítani a NAV felé, pontosan vezetni kell, mekkora bevételünk volt, mennyi lett ezekből kifizetve és figyelembe kell venni az összes lehetséges adókedvezményt, amiből szintén havonta kell meghatározni a fizetendő adó és járulék összegét. Aki nem figyelmes, nincs elég tudása az átalányadózásról, sok kedvezményt nem vesz figyelembe, rosszabbul járhat – éves szinten akár százezrekkel. A könyvelőknek is magasabb szintű felelősségük lesz, hiszen a tárgyhót követő 12-ig le kell adni a havi bevallásokat.

„Jelenleg a könyvelők sorban beszélik át a katásokkal, mi lenne a legjobb számukra szeptembertől. Nem csak az átalányra kell gondolni, hisz például a cégalapítás is jó forma lehet bizonyos esetekben. Több út lehetséges, de az már most világosan látszik, hogy legtöbben az átalányadózás irányába fognak lépni.”

Ez a feladat a könyvelőknek havi több órás plusz munkát is jelenthet attól függően, hogy milyen bonyolult az ügyfél tevékenysége. A vállalkozónak is több munkaórát kell rááldozni havi szinten, hacsak nem digitálisan intézik átalányadós feladataikat, mert a katához képest hosszabb a teendőik sora.

A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk

„Ha valaki a Billingo online számlázóban állítja ki számláit és bejelöli a szoftverben, hogy átalányadós, akkor lényegében ahogy számláz, úgy számoljuk teljesen automatikusan az adókat és jelezzük az átalányadós és alanyi mentes keretek kihasználtságát. Ha pedig az ügyfél összeköti a Billingót a bankjával, akkor a számlák kifizetettségének kezelése is automatikus lesz, ami pedig elengedhetetlen az átalányadós bevallások teljesítéséhez, ugyanis pontosan vezetni kell azt is, hogy melyik számlák lettek pénzügyileg teljesítve, mivel a kifizetett számlákat kell figyelembe venni a jövedelemszámításnál. A legvégén pedig a havi bevallást is pár gombnyomással el lehet intézni, a Billingo mindent előkészít ehhez is. Ergo a havi pár órás átalányadós adminisztrációt lecsökkentettük jóformán havi pár percre.

Az Átalányadó Asszisztens Pluszban mindössze egyszer kell beállítani a paramétereket és a bevalláshoz szükséges adatokat. A könyvelő ugyanúgy megteheti ezt, ha biztosítottak neki hozzáférést könyvelőként a Billingóban. Majd annyi dolga lesz, hogy nyom egy export gombot, egy fájlban letölti az előkészített bevallást, áttölti az ÁNYK-ba és kész a járulékbevallás. Ez konkrétan öt darab kattintás mindössze. Mi történik a digitalizációnak köszönhetően? Láthatóan mindenkinek órákat kellene ráfordítani erre a tevékenységre, a Billingo azonban percekre csökkenti az adminisztrációt, mert teljesen automatikusan végez minden számítást és készít elő mindent a járulékbevalláshoz” – magyarázza az Átalányadó Asszisztens Plusz működését.

Sárospataki Albert – fotó: Billingo
Sárospataki Albert – fotó: Billingo

„Jelenleg a hazai piacon nincs olyan alternatív számlázórendszer, ami ennyire átfogóan tudná segíteni az átalányadózást, a Billingo elsőként oldotta ezt meg: minden adót, keretkihasználást valós időben lehet követni és generálja a járulékbevallást is egy az egyben. Sőt a havi befizetendő adókat is jelzi, illetve több olyan segítő funkciót építettünk még bele, amivel jóformán nullához közelire lehet hozni a havi adminisztrációt.”

Bár Sárospataki Albert szerint a bevállalós vállalkozók akár maguknak is meg tudják oldani a járulékbevallást ezzel a módszerrel, de azt javasolja, hogy bízzák könyvelési szakemberre, aki támogatást, tudást, egyfajta biztosítókötelet jelent.

„A Billingóval azt képviseljük, hogy a vállalkozó ne az adminisztrációval foglalkozzon, mert ez mindennapos frusztrációt, stresszt okoz. Ezt vesszük le a vállukról azzal, hogy minden pillanatban tudatában lesznek, hogy mennyi adóteherrel számolhatnak és mikor mit kell csinálniuk. Nem kell hívogatni a könyvelőt, a Billingo megmondja, hogy mennyit kell befizetni az adott hónapban és hova. Ezzel a vállalkozó le is tudta az adófizetési kötelezettségeit, persze a bevallás beadását a Billingo nem tudja tőlük átvállalni, de az erre kialakított adatexporttal ez könnyedén megoldható.

Őrült nagy lépés és nagyon magas színvonal, amit most egy hónap alatt raktunk össze, hihetetlen gyorsan tudtunk reagálni az eseményekre és megoldást hozni minden átalányadós vállalkozó és a könyvelőik számára.

Az is óriási előny és plusz könnyebbséget jelent, hogy az Átalányadó Asszisztenst IOS-en, Androidon, mobilon és tableten is ugyanúgy tudják használni a vállalkozók, hiszen a megoldásunk a Billingo mobilappon is elérhető. Komplett átalányadós tudástár is jár az asszisztens mellé: videókat és minden olyan infót strukturálva biztosítunk, ami ahhoz kell, hogy a vállalkozók fel tudjanak készülni az új kihívásokra. A Billlingo az átalányadózás Jedi mestere, amivel mindent lefedő megoldást adunk a könyvelőknek és a vállalkozóknak is” – mondja Sárospataki Albert.

Digitalizáljunk, digitalizáljunk

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel, hogy digitális vállalkozásvezetés nélkül sokkal több időt kell eltölteni az adminisztrációval, az időről pedig mindenki tudja, hogy pénz. A telefonon, tableten vagy számítógépen is követhető digitális megoldásokkal igazából mindenki jobban jár, soha nem késő elkezdeni. Sárospataki Albert tapasztalata szerint nem életkori sajátosság az, hogy valaki hajlandó-e digitalizálódni, inkább megszokás kérdése.

Nehezen váltunk bankot, telefonmárkát, vagy épp fodrászt is, annak ellenére, hogy tudjuk, megkönnyítené a dolgunkat. A cserét azonban nehezíti a megszokás, az érzelmi kötődés. Így van ez a jól bevált munkamódszerekkel, könyveléssel is.

„Alapesetben a Billingóra váltás is hasonló kihívás lehet, hiszen aki már megszokott egy bizonyos számlázó programot, nehezebben veszi rá magát, hogy áttérjen másra. Viszont most egy új helyzet állt elő, ugyanis az átalányadós vállalkozóknak átfogó megoldásra van szükségük, ami mindent megold nekik az átalányadózással kapcsolatban, ez pedig ilyen formában jelenleg csak a Billingóban elérhető, azaz a váltás teljesen kézenfekvő.

A Billingo azzal szeretne további segítséget adni, hogy aki más számlázónál előfizető, és bármennyi hónapja van még hátra az éves előfizetett díjából, akkor ezt az előfizetést jóváírjuk és az új ügyfelünk megkapja az Átalányadó Asszisztens legmagasabb csomagját, benne a legnagyobb számlázási szolgáltatással, komplett pályázatfigyeléssel és havi akár egy órás pályázati tanácsadással, teljes céginformációs szolgáltatással, így bárki bárhonnan érkezik, lényegesen magasabb szintű szolgáltatást kap a jelenlegi előfizetése helyett.

Nagyon egyszerű a beköltözés, könnyű velünk új életet kezdeni, nyugodtan váltsunk most szolgáltatást, mert – az adózás tekintetében biztosan – amúgy is sokaknak új élete kezdődik.”

A cikk megjelenését a Billingo támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!