Hogyan közlekedik a Telex-olvasó?

2022. április 16. – 10:59

Hogyan közlekedik a Telex-olvasó?

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyvárosi életminőség egyik legfontosabb mércéje a hatékony közlekedés. A kérdés túlmutat a munkába járáson, alapvetően meghatározza egy város élhetőségét, az utazással töltött időtől kezdve a levegő minőségéig. Az elmúlt években jelentős változások figyelhetők meg ezen a területen: egyre több a kreatív mobilitási eszköz, vagy szolgáltatás, amelyek legalább egyéni szinten segítenek optimalizálni utazásainkat. Mennyire ismerjük ezeket és élünk velük?

Hollandia a kerékpárosok hazája, az Egyesült Államokban pedig autó nélkül szinte nem is lehet létezni. Nálunk talán nincsenek ilyen szélsőséges evidenciák, de az nyilvánvaló, hogy a mi életünk meghatározó napi rutinjához is hozzátartozik, hogyan, mennyit és mivel közlekedünk. Az autók például hihetetlenül fontos szerepet töltenek be életünkben, és ez a belátható jövőben is így lesz.

Egy budapesti autós például nagyjából 5 napot ül a dugóban egy évben, miközben gépjárműve idejének 95 százalékában mozdulatlanul parkol. Az, hogy hogyan használjuk a járműveket, könnyen belátható, nem csak közlekedési szempontból életbevágó kérdés, hanem saját pénztárcánk szempontjából is. Több számítás is igazolta, adott kilométerszám alatt, biztosan ráfizetéses egy saját autó fenntartása, például egy – ma már könnyen elérhető – közösségi autó használatával szemben.

Az elmúlt időszakban egyre színesebb az utcakép a közlekedési módozatok szempontjából is: többféle új eszköz és szolgáltatás igyekszik megreformálni elsősorban a városi közlekedést. A nemzetközi összehasonlításban is erősnek mondható tömegközlekedési hálózat mellett számos közösségi közlekedési mód is megjelent. Van választási lehetőségünk, akár megosztott kerékpárral, elektromos rollerrel, motorral, vagy épp autóval mennénk valahova.

425 autóval és 100 km2-es zónával működik Budapesten a Share Now autómegosztó, amelynek szolgáltatására több mint 55 ezren regisztráltak már tavalyig is, az ezekkel egy év alatt megtett kilométerek száma pedig elérte a négymilliót. Mennyire lettek az autómegosztók, kerékpármegosztók, rollermegosztók részei a mindennapjainknak, és valójában hogyan közlekedsz Te, kedves Telex-olvasó? Oszd meg velünk!

A cikk megjelenését a Share Now támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!