Felújítani szeretnék, de hogyan?

2021. május 17. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan vehetem fel az állami támogatást? Hány gyerekre adják? Mikor? Ha nincs elég pénzem, akkor hitelből is lehet? Ha igen, hogyan kell törleszteni? És mégis, mit csináljak, ha szeretném, hogy az állam kifizesse a felújítás felét – ezeket a kérdéseket teszi fel az alábbi elképzelt interjúban egy lakásfelújítást tervező szülő. Most válaszokat is kap.

Kattintson ide a kalkulátorhoz, és ellenőrizze, jogosult-e a 3 milliós állami támogatásra!

Hallottam, hogy kifizeti az állam a lakásfelújításom felét, de csak ennyit láttam. Tényleg így van?

Nagy vonalakban igen, de ennél azért bonyolultabb a helyzet. Azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek vagy gyermeket várnak, – az egyéb feltételeknek való megfelelés esetén – jogosultak lehetnek az úgynevezett otthonfelújítási támogatásra. Ennek a lényege, hogy a felújítási költségek felét – maximum 3 millió forintot – az állami visszafizeti. Fontos szabály továbbá, hogy az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet a legfeljebb 3 milliós támogatás összegében. (Az 50-50 százalékos szabályról cikksorozatunk korábbi részében, itt olvashat részletesen.

De nekem nincs erre egyszerre ennyi megtakarításom. Igaz, a havi jövedelmemből azért tudnék erre áldozni.

Az otthonfelújítási program keretében az érintettek igényelhetnek otthonfelújítási kölcsönt, amelyhez az állam kamattámogatást nyújt. Ennek köszönhetően a piaci hitelekhez képest alacsonyabb törlesztőrészletekkel indul a hitel. Az Erste Banknál például 3-6 millió forint összegű otthonfelújítási kölcsönt lehet igényelni, amelynek a teljes hiteldíjmutatója (thm) a maximális összeg és 10 éves futamidő esetében 3,2 százalék. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 3 millió forintos otthonfelújítási kölcsönnél kezdetben a havi törlesztés kevesebb mint 29 ezer forint, 6 millió forintnál pedig kevesebb mint 58 ezer forint. Az Erste Bank reprezentatív példája szerint egy 5 millió forintos, 10 éves futamidejű otthonfelújítási kölcsön esetében a thm 3,2 százalék, kezdetben a havi törlesztőrészlet összege pedig 48 280 forint.

Oké, ezt értem, és bele is férhet így, de az állam az otthonfelújítási kölcsönből fizetett felújításnál kinek adja a pénzt? Nekem? Vagy a banknak?

Amennyiben megtörtént a felújítás, akkor a kiadásokról szóló számlákat be kell mutatni az államkincstárnak. Ha minden stimmel, akkor az állam a kölcsönszámlára, azaz a banknak fizeti a támogatást. Itt is lényeges a korábban már említett 50-50 százalékos szabály: tehát a támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet.

Ez is oké, de ez mit jelent pontosan, utána mennyit kell fizetnem?

Az állami támogatás azonnal csökkenti az aktuális fennálló tőketartozást, így a futamidőből hátralévő években az igénylés utáni hónapokban fizetett részleteknél alacsonyabb összeget kell törleszteni a bank részére. Kalkulátorunkból kiderül, hogy a különböző futamidejű és összegű otthonfelújítási kölcsönök esetében mennyi lesz a thm és mekkora lesz kezdetben a havi törlesztőrészlet. Ha fentebb említett 5 millió forintos, 10 éves futamidejű otthonfelújítási kölcsönről (ahol a thm mértéke 3,2 %) van szó, akkor a kezdetben fizetendő alig több mint 48 ezer forintos (egész pontosan havonta 48 280 forintos) törlesztőrészlet 22 ezer forintra (havonta 21 838 forintra) mérséklődik, amennyiben 12 hónappal a kölcsönfelvétel után beérkezik az állami támogatás. Persze számos verzió elképzelhető az otthonfelújítási kölcsönre, mivel a futamidő 5 és 10 év között lehet, a kölcsön összege pedig 3-6 millió forintos sávban mozoghat, ezért érdemes mindenkinek kiszámolnia, hogyan néz ki a matek.

A kalkulátor itt érhető el. Az oldalon pedig rengeteg fontos információ található az otthonfelújítási támogatásról és az otthonfelújítási kölcsönről.

Meddig kaphatom meg a támogatást? És a kölcsönt?

A jelenlegi szabályok szerint az otthonfelújítási támogatásra a következő határidők vonatkoznak.

A támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni, de fontos az is, hogy a felújítás befejezését és az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kell erre sort keríteni. Emellett lényeges, hogy a kincstárnak (Magyar Államkincstár) 2022. december 31-től számítva 150 napon belül kell kiállítania a támogatásról szóló okiratot, ha ez nem történik meg ez idő alatt, akkor az otthonfelújítási kölcsön elveszti az állami kamattámogatást.

Az otthonfelújítási kölcsönhöz pedig csak akkor jár az állami kamattámogatás, ha annak összege eléri az otthonfelújítási – állami támogatás – negyedét, vagyis 25 százalékát.

Ha jogosult vagyok a támogatásra, akkor a kölcsönre is?

Az Erste Bank megvizsgálja, hogy a támogatáshoz szükséges kritériumok teljesülnek-e, ezt követően hitelbírálatot végez, ha mindkettő sikeres, akkor igényelhető az otthonfelújítási kölcsön. Az Erste Bank előírja, hogy az otthonfelújítási kölcsön igénylői havonta legalább 100 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkezzenek.

Ha a következő években eladom az adott ingatlant, miközben törlesztem az otthonfelújítási kölcsönt, akkor vissza kell adnom a támogatást?

Nem. A szabályok szerint minden érintett, tehát a gyermeket váró és gyermeket nevelők egyszer vehetik igénybe az otthonfelújítási támogatást. A költözés, azaz a lakás eladása után nem kell visszafizetni a támogatást, de többször nem lehet igénybe venni. A lakás vevője, ha korábban még nem vette igénybe az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási kölcsönt, akkor élhet a lehetőséggel, amennyiben megfelel a feltételeknek. Tehát leegyszerűsítve egy család egyszer kaphatja meg a támogatást, de ugyanarra a lakásra a régi és az új tulajdonosok is felvehetik azt – ám a fenti 2022 végén lejáró határidőre itt is figyelni kell.

A nyaraló is játszik?

Nem. Csak lakásként vagy lakóházként, továbbá a tanyaként vagy úgynevezett birtokközpontként nyilvántartott ingatlanokra jár a támogatás. Fontos azonban, ha otthonfelújítási kölcsönből történik a felújítás, akkor annak az összege nem lépheti át az adott ingatlan – a bank értékbecslője által meghatározott – piaci értékének 80 százalékát és az úgynevezett hitelbiztosítéki érték 100 százalékát. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy egy 6 millió forintos piaci értékű lakásra nem lehet 6 millió forintos otthonfelújítási kölcsönt felvenni.

Ki és hogyan nézi majd meg, hogy tényleg felújítottam a lakást?

Szigorú feltételek vonatkoznak erre. Az állam, egész pontosan a Magyar Államkincstár és az illetékes kormányhivatal munkatársai együttműködve a támogatás folyósítását követő 180. napig akár helyszíni ellenőrzést is tarthatnak az érintett lakásban. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a felújítás nem történt meg, azaz jogosulatlanul kérte az érintett a támogatást, akkor annak az összegét kamatokkal együtt kell visszafizetni. Ebben az esetben az otthonfelújítási kölcsönre sem jár az állami kamattámogatás.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta, ha pedig maradt még kérdés, azokraitt kérhet választ a bank munkatársaitól

.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!