Otthonfelújítási kölcsön: a 4 legfontosabb dolog, amire érdemes figyelni

2021. április 19. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide kalkulátorunkhoz, és ellenőrizze, jogosult-e a 3 milliós állami támogatásra!

Az idén indult el az állami otthonfelújítási program, amelynek keretében a gyermeket váró vagy gyermeket nevelő háztartások visszakaphatják a számlával igazolt felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot. A program azoknak is lehetőség ad, akik hitelképesek, de most azonnal nincs több 100 ezer vagy több millió forintjuk, ők ugyanis támogatott hitelből fizethetik a felújítást és juthatnak hozzá a támogatáshoz.

Cikksorozatunk előző részeiből kiderült, hogy a felújításokra nagy szüksége van a magyar lakásoknak, valamint az, hogy milyen lépésekre van szükség a hitelfelvételhez, most pedig pontokba szedtük, melyek a kardinális pontok az otthonfelújítási támogatás és kölcsön igénylése esetében.

Első, de leginkább nulladik lépés

Bár a program kétségtelenül vonzó feltételeket kínál, mielőtt valaki belevág a felújításba, érdemes a pontos kritériumokat megnéznie. Nem mindegy például, hogy hány éves a gyermek. Az sem, hogy a felújítandó lakásban mekkora tulajdonnal rendelkeznek az érintettek. Bár a lakásfelújítás körébe tartozó munkák nagy része belefér a támogatási szabályokba, mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy a korszerűsítés pontosan milyen munkálatokra vonatkozik, és azok elfogadhatóak-e a támogatás tekintetében. Lényeges lesz, hogy kinek a nevére szólnak a számlák, fontos továbbá, hogy korábban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében már elszámolt munkákat nem lehet „behozni” az otthonfelújítási programba.

Ahogy szó volt róla, a program keretében kamattámogatott kölcsönre lehetnek jogosultak a „felújítók”, ám itt is jó pár kritériumnak meg kell felelni. Létrehoztunk egy könnyen használható kalkulátort, amellyel mindenki megnézheti, jogosult lehet-e az otthonfelújítási támogatásra. Ha mindegyik kérdésre megfelelő a válasz, akkor lehet továbblépni. Fontos, hogy a jogosultságellenőrző csak arra ad választ első körben, hogy az érintettek igényelhetik-e a támogatást. Az, hogy az otthonfelújítást tervezők megkapják-e a kölcsönt, számos egyéb paramétertől függ, amelyekről cikkünkben még szó lesz.

A kalkulátor itt érhető el.

Mennyibe kerül a festék? Mennyibe kerül a festő?

Az otthonfelújítási támogatásnak van egy sajátos számítási módja. A szabályok szerint az állami támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói díj fele-fele arányban szerepelhet, ezért a lakásfelújítóknak kiemelten érdemes figyelniük erre az „50-50 százalékos szabályra”.

Abban az esetben, ha akár az anyagköltség (festék, gépek, faanyag, burkolat stb.), akár a korszerűsítéssel megbízott cég vagy szakember vállalkozói díja nem éri el a támogatás 50 százalékát – vagy ha úgy tetszik a teljes felújítási költség 25 százalékát –, akkor már borul az eredeti menetrend.

Az alábbi példákon keresztül jól látszik, miről is van szó. Ha valaki a támogatás és a kölcsön segítségével csak festést szeretne, a festéshez szükséges anyagok összértéke 100 ezer forint, miközben a festőknek 900 ezer forint a vállalkozói díja, akkor hiába 1 millió forint a kiadás, nem 500 ezer forint, csak 200 ezer forint lesz a támogatás. (Mivel a 100 ezer forint az alacsonyabb tétel és ennek a duplája érkezik az államtól.) Ha 200 ezer forint az anyag és 800 ezer a vállalkozói díj, akkor már 400 ezer forinttal „száll be” az állam. Ha viszont 300 ezer forintba kerülnek az anyagok és 700 ezer forintot kell a festőnek fizetni, akkor az összkiadás fele visszajár. Ugyanis az összeg is magasabb a teljes kiadás 25 százalékánál és a támogatás 50 százalékánál.

Példák 1 millió forintos összköltségű otthonfelújításra

AnyagköltségVállalkozói díjOtthonfelújítás teljes költségeÁllami támogatás
100 ezer forint900 ezer forint1 millió forint200 ezer forint
200 ezer forint800 ezer forint1 millió forint400 ezer forint
300 ezer forint700 ezer forint1 millió forint500 ezer forint

Forrás: Erste Bank, Telex-számítás, Magyar Államkincstár

Mire kell figyelni az otthonfelújítási kölcsön felvételénél?

A támogatásra jogosultak államilag kamattámogatott kölcsönt igényelhetnek, hogy abból finanszírozzák a felújítást. Az Erste Banknál 3-6 millió forint között lehet a kölcsön összege, amit 5-10 év közötti futamidőre lehet felvenni.

A kölcsön tényleges összegét befolyásolhatja – többek között – a felújítandó ingatlan értéke, az érintettek adósminősítése, jövedelme és az aktuális havi törlesztőrészleteinek összege is. Az otthonfelújítási kölcsön igényléséhez be kell mutatni a banknak, hogy a felújításra fordított összegből mennyi lesz saját erő, és mennyi lesz az otthonfelújítási kölcsön összege.

Mikortól meddig lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást?

Az otthonfelújítási támogatás a munkálatok befejezését és az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022 december végéig igényelhető. Ha az otthonfelújítási kölcsönből történik a felújítás akkor még számolni kell azzal is, hogy a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a bank számára igazolni kell azt, hogy megtörtént a felújítás.

Amennyiben minden feltétel adott, a Magyar Államkincstár közvetlenül a hitelszámlára utalja a támogatás összegét, amely a tartozás összegét csökkenti, vagyis onnantól a korábbinál alacsonyabb lesz a törlesztés. Fontos, hogy ha nem az előírásoknak megfelelően történik a felújítás, és a támogatás összege nem kerül betörlesztésre, azaz nem csökkenti az aktuális időpontban meglévő tőketartozást, akkor a kölcsönhöz nem jár az állami kamattámogatás, tehát piaci alapú – ennek eredményeként magasabb kamatozású és teljes hiteldíjmutatójú – kölcsön lesz belőle.

Az otthonfelújítási cikksorozatunk következő részeiben többek között bemutatjuk, hogy az átlagbérből mennyit kell fizetni az otthonfelújítási kölcsön részleteire kezdetben és mennyit, a támogatás megérkezése után.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!