Másfél órába is telhetett kijutni a Szigetről péntek este

2023. augusztus 12. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasóink és kollégáink is arról számoltak be péntek este az Imagine Dragons után, hogy egészen hajnalig hosszan várakozhatott az, aki ki akart jutni a Szigetről. „Kb. 40 perces sor állt a kilépésnél, a H-hídon már nem engedik ki az embereket” – írta egyik olvasónk hajnalban.

A Szigeten lévő kollégáink azt mondták, a K-hidat belülről elkordonozták este, nagyjából három egyemberes résen lehetett átmenni a város felé. A biztonsági őrök a kérdésekre ekkor azt válaszolták, hogy biztonsági okokból, a túlterhelés megakadályozására alakult ki a helyzet. Kerestük a Szigetet is, válaszukban azt írták, pénteken közel telt háznyi közönség látogatott a fesztiválra, közülük sokan csak napijeggyel érkeztek.

„A K-híd mindenki által ismert állapota miatt csak a BKK Közúttal és a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetett biztonsági protokoll szerint lehet a gyalogosforgalmat a hídra engedni, emiatt a kijutás ideje megnőtt, adott esetben 1-1,5 óráig is tartott”

– írták. A Sziget minden fesztiválozó türelmét megköszönve hozzátette: „sajnos a K-híd remélt felújításáig számítani kell ilyen forgalomkorlátozó intézkedésekre”. Az Óbudai-szigetre vezető K-hidat egyébként 1955-ben adták át. Voltak is tervek a felújítására, de aztán egy lejárt engedély, majd a szükséges források hiánya miatt ez elmaradt.

Várakozó tömeg péntek este a Szigeten – Fotó: Olvasónk / Telex.hu
Várakozó tömeg péntek este a Szigeten – Fotó: Olvasónk / Telex.hu

Nagyjából hajnal 3 óra után tudták feloldani a gyalogosforgalom zsilipelését, a vendégek addig folyamatos tájékoztatást kaptak, jelezte a Sziget. Hozzátették, „bízunk benne, hogy a Sziget élmények kárpótolták őket a lassabb kijutással járó kellemetlenségekért.”

A H-híd, mivel a Demeter Szilárd-féle Petőfi Kulturális Ügynökség/Hajógyár Kft. kezelésében van, a területhasználati megállapodás miatt a gyalogos vendégforgalmat csak veszélyhelyzet (pl. kiürítés) esetén engedik át ezen a területen, írta a Sziget – ilyen péntek este azonban nem állt fent.

Orbán Viktor 2021-ben fogadta el Demeter Szilárd ötéves könnyűzenei tervét, amelyben az is benne van, hogy a miniszteri biztos hogyan hasznosítaná a Vizoviczki-birodalomként is elhíresült Hajógyári-sziget évek óta kihasználatlanul álló részét, amit a Petőfi Kulturális Ügynökség kapott meg. A déli részen, ahol Vizoviczki László egykori óbudai birodalma volt, valósul majd meg Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és könnyűzenéért felelős miniszteri biztos popkulturális és társművészeti központja, amihez az A38 hajót is felvontatnák a Petőfi híd mellől.

Demeter a terület megkapása után beszélt arról is, hogy évente köt majd szerződést a vonatkozó területről: megmutatta azt is, ki az úr a háznál a terület megszerzésével. A PIM-igazgató úgy fogalmazott, ha ők úgy döntenek, „nagyon könnyen megszűnhet a Sziget Fesztivál”.

Frissítés 08. 13-án: Demeter Szilárd a cikkünk megjelenése után levelet küldött szerkesztőségünkhöz, amiben kiemelte, hogy a Sziget szervezői és szakértői vélemények szerint is úgy indultak a fesztivál szervezésének, hogy nincs szükség a H-híd gyalogos forgalmi igénybevételére. Hozzátette, hogy vis maior helyzet esetén továbbra is használatra bocsátják a H-hidat, azonban ahogy cikkünkben korábban jeleztük, ilyen helyzet péntek este nem állt fent.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!