A Marvel sem tud többet, mint Óz, a nagy varázsló

2021. július 5. – 05:11

Másolás

Vágólapra másolva

A negyedik résszel átléptünk az első évad második felébe a Lokival, a Marvel legújabb sorozatával, innen pedig már nincs fékezés, mert pusztán az eddig kiadott hivatalos trailerek alapján is bőven van még mit befutni, arról nem is beszélve, amit bele sem mertek/akartak tenni az előzetesekbe. Cikkünben – a három korábbihoz hasonlóan (1 | 2 | 3) – összeszedjük a finom és jobban arcba tolt utalásokat, rejtett dolgokat a Loki negyedik részéből, főleg azokra fókuszálva, amik ilyen-olyan módon előremozdítják a Marvel filmes univerzumot, az MCU-t, vagy magát a Lokit. Mivel szokás szerint életveszélyes spoilerekkel folytatjuk, csak az tartson velünk a képen túlra, aki nem bánja az ilyesmit, és/vagy teljesen képben van minden friss epizóddal.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Penge is kapott egy gyors említést

Jó, jó, igazából nem pont maga Penge, akiről már tudni, hogy a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali játssza majd az új filmben, hanem a vámpírok általában kerülnek szóba. A részt nézve sokan alakulhattak át a vámpírok megemlítésekor a remek Rick Dalton-mémmé, hogy hát igen, végre az MCU tudomást vesz ezekről a démoni vérszopókról, de van egy félig rossz hírünk, miszerint nem is ez az első említése a vámpíroknak az MCU-ban.

Aki elég figyelmesen nézte a Thor: Ragnarokot, vagy netán mostanában nézte újra, annak bevillanhat a sziklaember Korg, amint egy háromágú fafegyvert tart a kezében, és arról hadovál, hogy ez milyen jól jönne, ha az ember három, egymással összekapaszkodott vámpírral harcolna. (Amúgy a vámpírokat említi a WandaVision is, de inkább olyan kontextusban, mintha a filmekben léteznének, Korg viszont létező lényként hivatkozik rájuk.) Most már hivatalosnak tekinthető a vámpírok léte az MCU-ban.

A vámpírok mellett egyébként a Kree faj, illetve a Titánok kaptak még említést, mint akikkel meggyűlt korábban a TVA (Time Variance Authority) baja. A Kreekre emlékezhetünk, ők a kék bőrű lények, akik sokat szerepeltek a Marvel Kapitányban, de Kree volt a Galaxis őrzőiben fontos szerepet kapó Ronan is. A Titánok pedig Thanos népe a Titan bolygóról, velük is lesz még dolgunk, az idén novemberben érkező Eternals filmben valószínűleg megtudunk róluk egyet s mást.

Itt az Óz, a nagy varázsló trükk

Ahogy azt korábban már fejtegettük, az Idő Őrzői valóban csak elterelés céljából voltak, valaki más irányította a három animatronikus robotot, akik egyébként tökre hasonlítottak a képregényben látott verziójukra. Az viszont még nem derült ki, hogy ki a Lokiban Óz, vagyis hogy ki van a függöny mögött – elméletből persze akad pár, a fogadóirodáknál Kang, a Hódító lenne a befutó, de amíg nem jelenik meg (ha megjelenik), inkább nem bolygatjuk az időutazó sztoriját feleslegesen.

Mivel a két Lokink szempontjából nem látszik, ki állt a három robot Idő Őrzője fölött, úgy tűnhet az egész – ahogy ki is mondják –, mint ami soha nem ér véget, mindig csak újabb és újabb szintjét érik el a nagy átverésnek, vagyis egy (idő)hurokban vannak. Ez az (idő)hurok motívum persze elég erősen jelen van a sorozatban több szinten is, Loki büntetése részben (erről még később lesz szó) Loki karakterének története, a mindig vesztes, de mindig újra próbálkozó figura stb. mind erre vezethetők vissza.

Mint ahogy egyébként a TVA is, a képregényekben ugyanis a TVA utolsóként életben maradt tagja (He Who Remains) hozta létre az Idő Őrzőit az univerzum pusztulásakor azzal a céllal, hogy visszaküldje őket a múltba, hogy létrehozzák a TVA-t. Kell ennél szebb és értelmetlenebb hurok?

Az Idő Őrzői – Fotó: Fotó: Marvel / Disney+
Az Idő Őrzői – Fotó: Fotó: Marvel / Disney+

Ez amúgy egyben tökéletes metaforája az értelmetlen bürokráciának, ami csak azért létezik, hogy létezzen. Okkal: a képregényekben a TVA nem egy csodaváros, hanem végtelen asztalsorokból áll, ahol végtelen számú bürokrata tologatja a papírokat. Ez amúgy eredetileg a Marvel kiadójának bürokratikus rendszerét kifigurázó ironikus utalás volt a képregényíróktól.

Visszakanyarodva az Óz, a nagy varázsló hasonlatra, az első Bosszúállók-filmben Nicky Fury a Nyugati Gonosz Boszorkányhoz hasonlította Lokit – erre kapta fel a fejét Amerika Kapitány, hogy ezt az utalást pont értette.

De akkor mit csinál a TVA?

Azt tudjuk, hogy a TVA szent és sérthetetlen(nek tartott) nagy vezetői hármasa szó szerint báb volt, és kiderült, hogy valóban minden TVA-ügynök egy más idővonalról elrabolt variáns. Ahogy a stáblista közbeni jelenetből… ööö, ugye megvolt, hogy ez volt az első Loki-rész, amiben volt stáblista közbeni/utáni jelenet? Ha nem, gyorsan nézze meg mindenki, megvárom.

Szóval a stáblista közbeni jelenetből az is kiderül, hogy nem megsemmisítik a variánsokat, csak transzportálják őket egy posztapokaliptikus világba. Meglátjuk, hogy ez csak a Lokikra igaz-e, vagy mindenki másra is. Nem kicsi a tét, Mobius sorsáról és a szeretett jetskijéről beszélünk, és hát nyilván palotaforradalom lesz, ha nem látjuk Owen Wilsont egy jetskin, én már fenem is a kiegyenesített kaszát. (Csodás visszautalás, hogy Lokit hátulról semmisíti meg Ravonna Renslayer, pont úgy, ahogy ő leszúrta Phil Coulsont.)

Fotó: Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Fotó: Marvel / Disney+

Az egész TVA a titokzatos nagy főellenség (nagy kacsintással kísérve írom, hogy direkt nem írom le megint, ki jöhet, mert még van két rész, ki tudja, mikor és milyen formában hoznak be bárkit, Mephistóval is jól megégett majdnem mindenki a WandaVision alatt) hatalmának megtartásáról szól. A teljes TVA úgy lett felépítve, hogy megállítják a káoszt hozó variánsokat, akik közül a Lokik a legveszélyesebbek ezek szerint, valószínűleg, mert tényleg elég pusztító személyiségük van.

Vagyis jó eséllyel soha nem is volt a nagy időháború, nincs Szent Idővonal, amit védelmezni kell, az egész csak egy fasiszta propaganda eleme. Elvégre a diktátorok jellemzően képzelt konfliktusokkal indítják útjukat a csúcsra,

  • Adolf Hitler a Reichstag felgyújtására épített fel kommunistaellenes propagandát, aminek köszönhetően elérte, hogy felfüggesszék a weimari alkotmány legfontosabb pontjait, és parlament nélkül, szükségrendeletekkel kormányozhasson,
  • Palpatine szenátor elindította a klónháborút a Star Warsban, ő a Jediket okolta a hatalomra emelkedése közben,
  • a Loki titokzatos főgonosza pedig csinált egy rajzfilmet egy kitalált háborúról, aztán az egész kóceráj élére ült, a veszélyes elemeket pedig migráns soros györgy gyurcsány variáns névvel illette, hogy egyszerűbb legyen a gyűlölködés.

Honnan pattant elő most Lady Sif?

Hát igazából sehonnan, mivel Lokit egy fájdalmas, a magányát előhozó emlékébe tették vissza bűnhődni a TVA-ben. Maga az emlék viszont, amiben levágja Lady Sif haját, aki ezért megbünteti, komolyabb jelentőségű.

Az északi mitológiában is szerepel ez a történet. Röviden, leegyszerűsítve arról van szó, hogy ott Sif azért jóval fontosabb karakter, nem kismértékben azért, mert Thor felesége, de arról is ismert, hogy gyönyörű aranyszőke haja van, aminek mindenki a csodájára jár. Loki jó heccnek tartotta belevágni a csodaszép szőke loknikba, amíg Sif az ő varázslatának köszönhetően aludt – a dolog viszont nem annyira jól sült el, Thor ugyanis óriási haragra gerjedve belengette, hogy eltöri a testvére összes csontját. Loki ugyan kidumálta magát a péppé verésből, megígérve, hogy a Svartalfheim ügyes törpéivel minden korábbinál szebb hajkoronát készíttet Sif számára. Thor belement a dologba, és végül a hajkorona mellett minden hajók legjobbikát, az akár zsebbe is összehajtható csodás Skidbladnirt, illetve minden lándzsák leghalálosabbikát, a Gungnirt is megkapta Thor, Odin, Sif és Freya. Loki ezeken felbuzdulva inkább maradt a törpékkel, akiket csellel rávett további csodás dolgok készítésére – és így született meg amúgy Thor mágikus pörölye, a Mjölnir is.

Lady Sif is beugrott – Fotó: Fotó: Marvel / Disney+
Lady Sif is beugrott – Fotó: Fotó: Marvel / Disney+

Sifre visszatérve, ő ugye benne volt az első Thor-filmben, majd bármiféle magyarázat nélkül eltűnt, és csak a 99%-ig biztosan MCU-kánonnak nem tekintett A S.H.I.E.L.D. ügynökei sorozatban bukkant fel újra. A valós ok persze, hogy a Sifet játszó Jaimie Alexander annyira a Rejtjelek (Blindspot) című sorozatot forgatta, hogy nem ért rá Marvel-filmekben szerepelni.

Mindezt az MCU-ban úgy oldották fel – a mindenről döntő Kevin Feige magyarázata szerint – , hogy Sif visszatért ugyan Asgardba, de onnan Loki kitoloncolta, amikor Odin formájában pompázott arrafelé, attól félve, hogy Sif le tudja leplezni. Utána Thanos csettintésének áldozata lett, majd 5 évvel később visszatért – így tud majd újra szerepelni a javában készülő Thor: Love and Thunder filmben.

Mindenki vágya: a Lokigátor

A fentebb már említett, stáblista közbeni jelenetre rátérve, ebben két dolog látszik. Egyrészt a képernyő jobb szélén a New York-i Avengers-toronyház, amit Tony Stark épített, majd épített újra. Ez a verzió viszont nem a 2012-es Bosszúállókban látott első változat, ami még a Stark-torony nevet viselte, hanem a második épület. A kettőnek egészen más kialakítású a teteje, utóbbi jóval robusztusabb.

Ez egy okból fontos, méghozzá azért, hogy megsejtsük, milyen posztapokaliptikus világba értünk. Mivel a 2015-ös toronyról beszélünk, nem az történt, hogy az első Bosszúállókban Vasember mégsem tudta eltéríteni az atombombát a portál felé, New York egy későbbi állapota dőlt romba. Ezek alapján lehet, hogy Ultron járt sikerrel, és Sokovia belecsapódott a földbe, pusztító lökéshullámot létrehozva, de persze egészen más kataklizma is vezethetett New York leharcolt állapotához.

A másik dolog, amit látunk, az a sokféle Loki-variáns. Nézzük is őket! Van egyszer

  • Lokigátor, vagyis aligátor Loki, ami teljesen új, a képregényekben sem volt soha ilyen. Talán a képregényes béka-Thorra való utalás, vagy a fene tudja, esetleg ebben a verziójában nem kígyóvá, hanem aligátorrá változva ijesztgette Thort.
  • Boastful Loki, vagyis Hivalkodó Loki, akiről szintén nem sokat tudunk, ő is teljesen új kreálmány, egyedül a neve biztos a stáblista alapján. Érdekessége, hogy egy hatalmas dugattyú-összekötő rúdból, illetve egy darab vonatsínből sufnituningolt Mjölnirje van,
  • Classic Loki, akit Richard E. Grant játszik, és emiatt biztos, hogy a maradék két részben fontosabb szerepe lesz. Classic Loki a képregények klasszikus, főellenség-Lokija, volt, hogy az ő ténykedése miatt álltak össze a Bosszúállók. Utálja Thort, az ő trónjára vágyik, ez minden motivációja, meglátjuk, most mennyire lesz más a karakter.
  • És akkor ott van még Kid Loki, azaz Kölyök Loki. A képregényekben akkor találkoztunk vele, amikor Loki is az Ragnarok áldozata lett, csakhogy ezelőtt alkut kötött Helával, hogy hagyja ki a nevét a holtak könyvéből, és így újraszületett egy gyerek formájában. Kid Loki eredetileg hősies tetteket hajtott végre, sokak elismerését és tiszteletét kivívva, majd ekkor vette át fölötte a hatalmat Loki lelke, aki így egy meglehetősen pozitív megítélésű karakterből kiindulva tudott rontást hozni – miközben a Kölyök Loki lelke megmaradt egyfajta lelkiismeretként.
Balról haladva Boastful Loki, Kid Loki, az ölében Lokigátor, majd Classic Loki – Fotó: Marvel / Disney+
Balról haladva Boastful Loki, Kid Loki, az ölében Lokigátor, majd Classic Loki – Fotó: Marvel / Disney+

A karakter később az ifjú bosszúállók, a Young Avengers tagja is lett – azzal, hogy most őt mutatják be nekünk, szépen épül a Young Avengers alapja is, hiszen láttuk már Wanda két gyerekét, Wiccant és Speedet, illetve Elijah Bradley-t, azaz Patriotot (a Falcon and the Winter Soldierben a fekete Amerika Kapitány, Isaiah Bradley unokája) is. Tudjuk, hogy Hailee Steinfeld főszereplésével készül egy Sólyomszem-sorozat, amiben Kate Bishopként éled újra az íjász karaktere, és azt is tudni már, hogy a Hangya lánya, Cassie Lang is benne lesz a harmadik Hangya-filmben – ő Stature néven ismert szuperhősként a képregényekben. Készül közben az Ironheart-sorozat, amiben valószínűleg egy Riri Williams nevű karakteren látunk majd Vasemberéhez hasonló páncélokat, míg a szintén készülő Armor Wars-sorozatban akár Iron Lad, azaz Nathaniel Richards is felbukkanthat – ő lesz később Kang, a Hódító, szóval szépen be is zárul a kör.

Mindezt összefoglalva a Loki-sorozat egyszerre dolgozik be a harmadik Hangya-filmbe, a Doctor Strange in the Multiverse of Madnessbe, illetve építi félgőzzel a Young Avengerst, ami nem kis teljesítmény.

Ami a négy Loki-variánsunkat illeti, simán lehet, hogy lesz még több is, és a végén egy nagy Loki-bosszúállók csapat áll össze. Hogy ez nem kósza feltételezés, abban a zene ad támpontot, a rész végén a Lokira lenéző négy másik Lokit látva a fő téma ugyanis pár taktus erejéig pont az, amit a Bosszúállókban hallunk, amikor Loki előtt összeáll a csoport, miközben Sólyomszem kifeszített íjjal tartja sakkban Lokit.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!