A gyíkemberek közé keveredett isten még nem egyenlő az ördöggel

2021. június 14. – 05:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 9-én indult el a Disney+-on a Marvel legújabb sorozata, amiben a gonosz tréfák asgardi istenét, a filmes univerzum egyik legnépszerűbb karakterét, Lokit helyezték teljesen új világba. Az időutazós stílusba rakott, magát meglepően lazára vevő sorozat utalásaival – a Mandalorian mintájára – súlyosan spoileresen folytatjuk, úgyhogy aki nem nézi a sorozatot, vagy csak a moziba eljutó filmekre kíváncsi, az hagyja ki a Tom Hiddleston után következő időugrást.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Mi is az TVA?

Az időutazás körüli hercehurca nem újdonság, az már a hangulatos előzetesből is kiderült. De ha időutazásról van szó a Marvel saját kis világán belül, akkor lényegében elkerülhetetlen, hogy felbukkanjon a TVA, vagyis a Time Variance Authority, magyarul Idővariációs Hatóság.

A TVA feladata, hogy felügyelje a Bosszúállók: Végjátékban is fontos szerephez jutó idővonalat, megőrizze a kontinuitást, és a Lokihoz hasonló elszabadult szökevényeket, azaz marveli nevükön variánsokat megállítsák, mielőtt komoly, netán visszafordíthatatlan károkat okoznának az egyes idősíkokban, világokban. A TVA-t az Idő Őrei (Time Keepers) vezetik, ők irányítanak mindent, lehetőleg úgy, hogy minél jobban megőrizzék a téridő-kontinuumot. Ők egyébként hárman vannak, rájuk hivatkozott a saját isteni mivolta miatt lényegében mindenki mást megvető Loki gyíkemberekként.

A Végjátékban a Tesseractot megkaparintva a ködbe vesző Loki velük akasztja össze a bajszát, aztán hogy később hogyan alakul a kapcsolatuk, majd kiderül. Az viszont biztos, hogy bár a Marvelt tulajdonló Disney-nél a világ összes centjének és fillérének a megszerzése a fő cél, azt még ők sem várják el – csak nagyon szeretnék –, hogy mindenki minden Marvel-terméket megnézzen. Ezért ugyan futószalagon jönnek majd a várhatóan izgalmasabbnál izgalmasabb sorozatok – elég csak az A listás sztárokkal megpakolt Secret Invasionre gondolni –, ezek eleinte bármilyen történetet is dolgoznak fel, a nagy, globális, mozifilmekben feldolgozott eseményekre nem lesznek hatással, ott mindenki nagyjából ott marad, ahol korábban.

Loki (Tom Hiddlestone) és a TVA-ügynök társa, Mobius (Owen Wilson) – Fotó: Marvel / Disney+
Loki (Tom Hiddlestone) és a TVA-ügynök társa, Mobius (Owen Wilson) – Fotó: Marvel / Disney+

Ezt például a WandaVision is megmutatta, hiába csüngött a fél internet a „jön a Marvel ördöge, azaz Mephisto” elméleten, mindenki hoppon is maradt, mert hát csak nem lehet egy tévésorozatban behozni a potenciális leendő szuperfőgonoszt. A tűrhető, de nem kifejezetten jó Falcon and the Winter Soldier is ott ért véget egy vargabetű után, ahol kezdődött, vagyis hogy a Falcon lépett Amerika Kapitány helyébe, és Sam Wilson vette át a pajzsot, csak volt közben némi kaland erre-arra.

Ez a Loki nem az a Loki

A Loki esetében viszont bőven van lehetőség a szabad játszadozásra, ez a Loki ugyanis nem az a Loki, akivel legutóbb dolgunk volt, hiszen a Tesseract elcsenésekor egy teljesen új, saját idővonalat hozott létre, épp ezért is tekinthette meg HD-felbontásban, Dolby surrounddal a saját, későbbi halálát ugye.

Szóval a készítők igazából mindent megtehetnek, mert ez egy variáns Loki egy variáns idővonalon, és amit csinál, az nincs hatással a moziban látott filmsorozat történéseire – legalábbis javarészt, mert hát ne legyen kétségünk afelől, hogy a WandaVisionhöz hasonlóan a Loki is vadul készíti elő a majd 2022-ben érkező Doctor Strange in the Multiverse of Madness horrorfilmet.

Egy ismerős újjászületés

Nem először láttunk olyat a Marvelnél, hogy egy nem túl pozitív irányba tartó karakter a sivatagban becsapódva, félig a homokba temetve találja magát. Ahogy a Vasemberben Tony Stark, úgy most Loki is komoly fordulópont előtt jutott ide, és a morálisan megkérdőjelezhető tetteket maga mögött hagyva épp a sivatagi becsapódással tér jó útra a fogság elől menekülve.

A szimbolika itt nem ér véget – 2008-ban, a Vasember című filmmel kezdett bele a Marvel a nagy mozis univerzum építésébe, most pedig Lokin a sor, hogy nézők sokaságát átvezesse a Marvel újabb nagy fejezetébe.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Mi bukszuson terem a Nexus?

A TVA világába idegenként érkező Loki szemein keresztül mi is sokat tanultunk Miss Minutesnek köszönhetően arról, mi zajlik az emberi lét elől elzárt háttérben, hogy egyben maradjon az ismert világ. A minket okosító óra leckéjében ismét felbukkan a Nexus szó, amivel egy oslói internet-létesítményben találkozhattunk a Bosszúállók: Ultron korában, majd a WandaVision egyik kamu reklámjában is eljött.

A Nexus nem más, mint egyfajta kapu (vagy kapocs) az összes létező és lehetséges idővonal között. Hogy könnyebb legyen megfogni: egy Nexus-esemény olyan történés, ami hatással van minden létező idővonalra. Ami pedig a Nexus-lényeket illeti, ezek lényegében a saját valóságuk horgonyai, amelyek képesek megváltoztatni a multiverzum stabilitását és az Egyetemes Időfolyam áramlását. Kang a Hódító, aki várhatóan a 2023-as A Hangya és a Darázs: Quantomania filmben lép majd be a Marvel-világba, a képregényekben szintén Nexus-lénynek számít.

A Nexus-események miatt viszont muszáj ismét felidézni a következő Doctor Strange-filmet, amiben biztosan valamilyen Nexus-esemény miatt csap össze (vagy épp áll egymás oldalára?) Strange és Wanda.

Lehangoló a nagy fantom géprabló

A készítők előtti hatalmas szabad tér hatásába az is belefér, hogy egészen rövid, a fő történeti sodorvonalhoz látszólag semennyire sem kapcsolódó dolgokat is beletegyenek az egyes részekbe, ha épp úgy van kedvük. Most épp ahhoz volt, hogy felfedjék, a világtörténelem legrejtélyesebb, egyedüliként soha el nem kapott géprablója, D.B. Cooper is Loki volt. Világmegváltást nem hozott ez a rövidke jelenet, de jól mutatja a szabad kreatív energiákat – ettől viszont még nem kell arra számítani, hogy a további legendás rejtélyek, mint például a Gyatlov-rejtély vagy a Mary Celeste szellemhajó esetének megoldását is Loki nyakába varrják.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Nem bírták ki az ördög nélkül

A WandaVison második felében már minden internetes Marvel-szakértő Mephisto, vagyis a Marvel-világbeli sátán érkezését várta, olyannyira, hogy egyesek képesek voltak azt is elhinni, hogy maga Al Pacino játszhatja a kérdéses karaktert.

Nem segített a nagy ördög-őrület csillapításában, hogy a Loki előzetesében is látni lehetett egy ördögszerű figurát – most viszont választ kaptunk rá, hogy a 16. századbeli francia srác valójában csak a szarvai miatt azonosította Lokit az ördöggel – és mint ahogy azt korábban már mondtuk, nem valószínű, hogy egy globálisan 100 millió nézőt vonzó filmhez képest sokkal szűkebb réteghez eljutó sorozatban jöjjön elő egy ilyen fontos főgonosz, úgyhogy szép lassan elfelejthetjük, hogy mindenben Mephistót kell keresni.

A genderfluid isten

Az északi mitológiában jártasok számára nem meglepő, a Marvel-világban viszont újdonság, hogy Loki nyíltan genderfluid legyen, ezt a sorozatban az istenség TVA-adatlapja erősítette meg, amin világosan olvasható a nem jelölésénél ez a kategória.

Ez egyrészt a mitológiához való hűség miatt sem mindegy, de van egy ennél is nagyobb jelentősége: kinyitja a kaput, hogy Loki ne minden idővonalon férfi legyen. A rész végén látott Loki-variáns, akire ráuszítják az általunk is ismert Hiddlestone-Lokit, nem más, mint Lady Loki (úgy 95%-os valószínűséggel).

De ha már előkerült a TVA-adatbázis, érdemes kiemelni, hogy Loki vezetékneve Laufeyson, vagyis Laufey fia, nem pedig Odinson, mint Thor esetében. Loki ugyanis egy jégóriás gyereke, nem Odin vér szerinti fia, ezért a névbeli eltérés.

Az csak pár kavics

Az évadnyitó egyik legviccesebb része az volt, amikor a Végtelen Kövekre áhítozó Loki rájön, hogy a TVA-n belül ezek a normál esetben korlátlan hatalmat biztosító kövek csak kavicsok, pár kacat egy bürokrata fiókjában, ennyivel nagyobb ugyanis a TVA hatalma ahhoz képest, mint amit Loki próbált megszerezni.

A fiók tartalmát nézve jól látszik, hogy pár kőből egészen sok gyűlt össze már a különböző idővonalakon elkövetett atrocitások feltárása után. Egy kő, a Vision fejébe applikált Elme Kő viszont hiányzik.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

A kövek mellett feltűnik még egy 5000 dolláros kaszinói zseton, illetve a baseball egyik legnagyobb alakjának, Honus Wagnernek a sportkártyája is – az úgynevezett T206 Honus Wagner baseballkártya a világ egyik legritkább és legértékesebb kártyája, összesen 57 darabja ismert. Legutóbb 2021 májusában árverezték el az egyik példányát, azért 3,75 millió dollárt, majdnem kerek 1 milliárd forintot adtak, megéri tehát időbűnözni érte.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!