Mit szólnak a Bosszúállók, ha Loki megnyeri a Tour de France-t?

2021. június 21. – 04:58

Másolás

Vágólapra másolva

Befutott a második rész is a Marvel időutazós, alternatív idősíkos, Loki köré kreált sorozatából, a ez pedig még az elsőnél is erősebb lett – így valószínűleg a harmadik egy laposabb, magyarázósabb lesz, kevesebb akcióval, de ne legyen igazam. Mielőtt megnyitnánk az időkaput a második, The Variant névre keresztelt rész fontosabb marveles utalásai, illetve a sorozat későbbi lehetséges történetíve előtt, gyorsan mutatjuk az utat az első rész utáni spoileres magyarázónk felé a későn érkezőknek. Aki nem látta a második részt, vagy épp zavarják a spoilerek, az ne tartson velünk a kép alá, akit viszont érdekel, milyen fontosabb apró részletek bújtak meg az epizódban, annak Ragnarok and roll!

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Kezdjünk mi is ott, ahol maga a rész indult, vagyis 1985-ben, a Wisconsin állambeli Oshkoshban. Túl azon, hogy nagyon vicces a település neve, komolyabb jelentőséggel is bír, ebben a városban született ugyanis a Marvel Comics szerkesztője és több képregény írója, Mark Gruenwald, aki egyben a képregények inspirációját jelentette Mobius karakteréhez (őt játssza ugyebár Owen Wilson a sorozatban).

Gruenwald nevéhez fűződik többek között az az Amerika Kapitány-képregénysorozat, amiben megismerhettük az előző Marvel-filmsorozatban felbukkanó Flag-Smasher, Battlestar és U.S. Agent alakjait.

Loki csalással nyeri a Tour de France-t

Ha már alakok, a részben láthatunk pár alternatív Loki-variánst, kezdve a kék bőrű jégóriásverziótól a troll/ogre Lokin át a vikingharcosig. A gyors vizuális felsorolás legviccesebb darabja természetesen a Tour de France-győztes verzió, aki a saját csapatában indul (a rajtmatrica alapján), és egyrészt a kerékpársport, másrészt Loki múltját ismerve nyilvánvalóan csalással nyerhetett.

Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

A gonosz világcég

A rész konkrét eseményeire rátérve, a 2050-be történő időugrás során egy RoxxCart-üzletre lecsapó, 8-as erősségű hurrikánnal találkozhatunk. Önmagában ez is érdekes utalás, mert a jelenlegi, a hurrikánok erősségére vonatkozó skála csak 5-ig tart, tehát a Marvel készítői szerint a következő kevesebb mint 30 évben ennyit romlik majd a világunk, hogy sokkal-sokkal erősebb természeti katasztrófák jöhetnek. Szintén ezt a vonalat erősíti egyébként, hogy sorra hozták a kisebb-nagyon természeti katasztrófákat a közeljövőből, amik mind az emberi természetkárosításra vezethetők vissza, érdekes lesz figyelni, hogy akár a sorozat végkifejletében mennyire kap erős szerepet ez a fajta társadalomkritika.

Na de nem is ez a fontos, hanem a RoxxCart, azon belül is a Roxx. Ez természetesen a Marvel-világ gonosz, minden rossz mögött megtalálható megacégének, a Roxxonnak az egyik alvállalata.

A Roxxonnal találkozhattunk már mindhárom Vasember-filmben, több nem MCU-kánonnak tekintett marveles sorozatban is, és mivel szépen fogynak azért a felhasználható gonoszok a Marvel-filmekhez, előbb vagy utóbb komolyabb szerepben is felbukkanhat majd valamelyik Roxxon-igazgató.

Loki, a két lábon járó spoilerveszély

Egészen nagy esély van arra, hogy Loki sikeresen elmondta, miről is szól majd a maradék négy rész a sorozatban, nevezetesen, hogy átvenné a hatalmat az Idő Őreitől, és a helyükbe lépve az univerzum leghatalmasabb valakije legyen. Ez persze nem lesz ennyire sima, sőt, valószínűleg az Idő Őreivel szembeszállni sem olyan egyszerű, mint gondolná, de hogy miért, azt pár szekcióval lejjebb tárgyaljuk.

Lady Loki, aki nem is Lady Loki

Az első rész magyarázójából bejött, hogy a TVA által vadászott Loki-variáns egy nő, a Lady Loki-elmélet viszont még nem látszik tökéletesen beigazolódni. Sőt, simán lehet, hogy egyfajta összmarveles keveredésről lesz szó. Mert bár a rész végére felfedett gonosz egy női Lokinak tűnik – letört fél szarvval, ami egyébként a Loki: Asgard ügynöke történetfolyamra utal –, kikérte magának, hogy Lokinak hívják, és a stáblistán sem így szerepelt.

Az eredeti verzióban szimplán csak a Variánsként nevezték, a szinkronhangoknál viszont bizonyos nyelveken már Sylvie-ként bukkant fel ugyanez a karakter. Slyvie pedig nem más, mint Sylvie Lushton, egy teljesen átlagos oklahomai lány, akivel Loki kezdett el szórakozni, miután a képregényekben Asgard pusztulása után Oklahomába költöztek az asgardiak. Sylvie így jutott mindenféle természetfeletti erőkhöz, és aztán Varázslónő (Enchantress) néven szuperhősként is ténykedett.

Lady Loki vagy Sylvie Luston? – Fotó: Marvel / Disney+
Lady Loki vagy Sylvie Luston? – Fotó: Marvel / Disney+

Ha tippelnem kéne, a sorozatban látott alak valahol a két karakter keveredése lesz. Akár úgy, hogy egy másik idővonalon élő Loki adta neki a különféle erőit, amivel félig-meddig magát alkotta újra, Sylvie viszont, teremtőjét megvetve és megtagadva, teljesen más utat választott, ezért van, hogy ki nem állhatja a Loki nevet – de ez már tényleg csak elméletgyártás.

Indul az idővonal-őrület

Mivel az szinte biztos, hogy a Loki-sorozat a második Doctor Strange-filmet készíti elő, nem akkora meglepetés, hogy a női Loki-variánsunk egy Nexus-eseményt indított be több tucat idővonallal.

A jelenetet alaposan átböngészve legalább 42 időbombát láthatunk, de lehet, hogy még ennél is többet indított útnak. Nem mindegyikről tudjuk, hogy pontosan hova és mikorra küldte őket, de párat ki lehet olvasni a képernyőről, ezek a következők:

  • 1492, Portugália: Ez volt az az év, amikor Kolumbusz Kristóf áthajózta az Atlanti-óceánt, és bár nem Portugáliából indult, a felfedezése arra sarkallta Portugáliát (és Spanyolországot), hogy két évvel később a tordesillasi szerződés keretében felosszák egymás között az Európán kívüli, meghódítandó világot, ami lényegében a gyarmatosítás nem túl humánus intézményéhez vezetett.
  • 2301, Vormir: Ez az a bolygó, ahol a Lélek Kő található, jártunk itt a Bosszúállók: Végjátékban is. 2301. elég messze van mindentől, úgyhogy tippelni sem akarunk, milyen eseményt másíthat meg a Loki-variáns.
  • 1551, Thornton, Egyesült Államok: Jó kérdés, hogy ez micsoda, már csak azért is, mert 1551-ben nem volt még Egyesült Államok. A Thor előtag miatt talán egy korai viking településről lehet szó.
  • 1999, Cookeville és Kingsport, Egyesült Államok: Mindkettő 1999-es időpont, és mindkét település Tennessee államban található, akár össze is függhetnek, de komoly jelentősége egyik helyszínnek sem volt a világtörténelemre. Eddig.
  • 2004, Asgard: Nyolc évvel az első Thor-film elé érkezik Asgardba egy időbomba, ami talán egy előrehozott Ragnarokot, vagy épp Loki korai trónra emelkedését hozza magával.
  • 1390, Róma: Pápadráma volt ekkoriban Rómában, hiszen a nagy nyugati egyházszakadás után vagyunk, vagyis ekkor épp avignoni és római pápa is van. Utóbbi nem más, mint IX. Bonifác, aki 1390-ben koronázta meg szövetségesét, Lászlót Nápoly királyává Gaetában. László a magyar trónért is bejelentkezett, de alighanem nem egy újabb, a Fekete Özvegy által emlegetett budapesti kalanddal bővül a Marvel-világ, inkább az Itália egyesítése iránti törekvései miatt kerülhetett ide László.
  • 1984, Sakaar: Ez az a szemétbolygó, ahol Hulk az intergalaktikus küzdősport királya volt a Thor: Ragnarokban.
  • 1808, Barichara: Egy kolumbiai helyszínről van szó, passzolunk.
  • 1208, Porvoo: Szintén passz jön, nincsenek érdemi feljegyzések Porvoóból a korabeli finn eseményekről.
  • 1382, Ego: Ez ugye nem más, mint Űrlord apja, az élő bolygó. Mint egy kisebb hatalmú Égi, bármi is történik vele, annak komoly hatása lehet.
  • 1982, Titan: Thanos szülőbolygójáról van szó, és ismerve, hogy Thanos mire képes, a bolygója elleni bármilyen akció komoly következményekkel bírhat.
  • 1947, New York: Elég sok minden történhetett akkoriban New Yorkban, de alighanem ez Amerika Kapitány és Peggy Carter újbóli találkozásának időpontjára utal.
  • 1984, Japán: Ez is egy jó nagy passz.
  • 0051, Hala: Ez a Kree faj bolygója – ők évezredekkel az emberek előtt elérték az evolúciójuk csúcsát, talán már itt is, vagy ekkor még épp útban voltak efelé.
  • 1991, Xandar: A Nova Corp bolygója – velük a Galaxis őrzői-filmekben találkozhattunk.
  • 2005, Peking: Komoly esemény sem a Marvel-világban, sem a valós történelemben nem köthető 2005-ből Pekinghez, szóval bármi lehet.
  • 1522, Vietnám: passz.
  • 1903, Madrid: A megjelölt dátum után két nappal mondott le Francisco Silvela miniszterelnök.
  • 2000, Dartford, Anglia: Semmi említésre méltó.
  • Knowhere: A levágott égi feje, ahol a Gyűjtő megpróbált összeszedni minél több Végtelen Követ. Pontos dátum nélkül lehetetlen kideríteni, mi a támadás célja.
  • Niflheim: Itt raboskodott Thor és Loki nővére, a Thor: Ragnarokban pusztító Hela.
  • 1560, Barcelona: Nincs ismert jelentős esemény.
  • Jotunheim: A jégóriások világa, innen származik Loki is.
  • 2004, Portland: Semmi említésre méltó.
Fotó: Marvel / Disney+
Fotó: Marvel / Disney+

Mi lehet a Loki-variáns valódi célja?

Akár simán lehet az is, amit maga Loki is akar, vagyis átvenni az Idő Őreinek helyét. Erre utalhat, hogy a tucatnyi időbomba ide-oda küldésével olyan eseményeket idézett elő, amikre a TVA-nek teljes erőből kell reagálni. Vagyis védtelen, de legalábbis a korábbihoz képest jóval kevésbé védett marad a TVA központja, jó alkalmat teremtve arra, hogy valaki az idő három őrének közelébe kerüljön.

Akár az is elképzelhető, hogy az Idő Őrei már rég nem saját akaratukból cselekednek, hanem Kang, a Hódító irányítja őket, a Marvel-világ Soros Györgyeként (vagy Gyurcsány Ferenceként), mint Óz a függöny mögött. Kang érkezése biztos, Jonathan Majors alakítja majd, és a harmadik Hangya-filmben benne lesz. Mivel tartom az elméletem, hogy a Marvel nem egy sorozatban fog bedobni egy nagyobb főellenséget, áthidaló megoldásként annyi még működhet, hogy az utolsó rész utolsó másodperceiben felbukkan Kang mint a dolgok mögött álló nagy manipulátor, így szerepe nincs, amit érteni kéne a moziban, legalábbis olyan nem, amit ne tudnának a filmen keresztül is átadni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!