Lehet, hogy Loki most tiltólistára tette a Marvel-filmeket a magyar kormánynál

2021. június 28. – 04:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feléhez érkezett a legújabb Marvel-sorozat, a Loki első évada, ami úgy általában öles léptekkel halad a következő Doctor Strange-film felé, de most tartott egy szusszanásnyi pihenőt. Eközben azért volt idő egy rettenetesen fontos bejelentésre, de Stan Lee, talán a Fantasztikus Négyes, illetve egy Végtelen Kő is felbukkanhatott. Az első rész magyarázójához vezető időkapu erre, a másodikhoz itt kell belépni, aki pedig semmivel sem találkozott a Loki-sorozatból, annak nem ajánljuk a folytatást az erősen spoilerveszélyes űrkalandba a továbbiakban – a kép után jöjjenek a harmadik rész rejtett utalásai és elméletei.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Két „ahogy az várhatóval” kezdjük gyorsan az elején:

  • úgynevezett filler-epizódot kaptunk, a történet nem sokat mozdult előre, de fontos háttérinformációkat kaptunk egy frissen belépő karakterről, a motivációjáról, illetve az egész világról, amiben a Loki játszódik,
  • illetve bebizonyosodott, hogy a Loki-variáns valóban Sylvie – róla a múlt heti magyarázóban írtunk –, pontosabban Sylvie és Lady Loki vegyítése.

Az epizód filler jellege ellenére azért voltak eléggé fontos dolgok most is. Például az, hogy miután a Marvel igazolta, Loki genderfluid (hasonlóan a képregényekhez), most már az is kánonnak számít a Marvel filmuniverzumában, hogy Loki biszexuális (szintén csak hasonlóan a képregényekhez). A dolgot ráadásul nagyjából olyan lazán hintették el, ahogy az első NFL-játékosként coming outoló Carl Nassib tette. A sorozatban egy ilyen, Sylvie és Loki közötti, szerelemről szóló párbeszédben volt benne:

– „És mi a helyzet veled? Te egy herceg vagy. Biztos voltak leendő hercegnők. Vagy netán egy másik herceg?”

– „Egy kicsit mindkettő. Gondolom, pont úgy, mint nálad”

Nyilván okkal júniusban jött a sorozat, hogy még a pride-hónapra essen a nagy leleplezés – ezek után külön jó szórakozást kívánunk a Marvel-filmekhez a magyar kormánytagoknak.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Szintén fontos leleplezés volt, hogy Sylvie (Loki) valóban a TVA, vagyis a Time Variance Authority, magyarul Idővariációs Hatóság ellen szegült, mert hogy nem túl nagy meglepetésre a fasisztoid stílusjegyeket viselő hatóság a fő ellenség a történetben.

Megtudhattuk egyébként még TVA-vonalon, hogy az Idő Őrei a legfelső emeleten találhatók, és egy arany lifttel érhetők el, illetve, hogy minden TVA-alkalmazott valójában egy nem kívánatos idővonalról elrabolt variáns, akinek aztán törölték az emlékeit. Ennek ellentmond Miss Minutes előadása, amiben azt hallhattuk, hogy a TVA-dolgozókat az Idő Őrei teremtették.

Sylvie viszont szinte biztosan nem járt még a TVA-ben (vagy ha igen, akkor valaki valamikor törölte az emlékeit), mert meglepődött azon, hogy nem tudja használni a varázserejét.

A postás herceg

Hercegről nem beszélt Sylvie, arról viszont igen, hogy komoly távkapcsolatban áll egy postással. Ennek nyilván jelentősége van, úgyhogy gyorsan gondoljuk is végig, hol láttunk már postást a Marvelnél? Hát persze, a 2005-ös Fantasztikus Négyesben, ahol a képregényíró legenda Stan Lee bukkant fel ebben a formában a Baxter toronyház aulájában. Oké, az a Fantasztikus Négyes-film hivatalosan nem az MCU része, de már tudjuk, hogy jön hamarosan egy újabb film a szuperhős családdal.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Ráadásul Stan Lee nem simán csak hobbiból bukkant fel a különböző filmekben hol ilyen, hol olyan alakban, főleg nem annál a Marvelnél, ahol bizonyos utalások évekre, akár 5-6 filmre előre ki vannak találva és elő vannak készítve. A Galaxis őrzői 2 végén kiderült, hogy Stan Lee karaktere az úgynevezett Figyelők egyik informátora, ezért volt ott annyi helyen és formában, mert később nekik jelentett. Szóval Sylvie – ha igaz az elmélet – nem egy sima postással van távkapcsolatban azért.

De szép ez a lila hold, csak nehogy valami rossz történjen vele

A harmadik epizód jelentős része a Lamentis-1 bányászholdon játszódik, ami épp a megsemmisülés küszöbén áll, miután elkerülhetetlenné vált a hold és a Lamentis bolygó ütközése. Ide 2077-ben érkezik Sylvie és Loki – mivel az előző részben láttuk, hogy 2050-ben még bevásárlóközpontokban vásárolgatnak az emberek, aligha kolonizáltuk az univerzumot 27 éven belül.

A hold lakói xandariak – ez a bolygó a Galaxis őrzőiből lehet ismerős, itt őrizte a Nova hadtest az Erő Kövét, amíg Thanos el nem pusztította őket a bolygóval együtt. A xandari származásra utal a helyben használt ábécé, illetve a főleg a fegyvereken megfigyelhető technológia, ami erősen hasonlít a korábbi filmekben látottakhoz.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

A hold lila égboltja egyfelől megfelel a képregényekben látott színnek, másfelől erősen passzol az LMBTQ+ tematikájú leleplezéshez is.

Loki nagy trükkje

Ha már előkerült az Idő Köve, könnyen lehet, hogy a részben egy másik Végtelen Kő ténykedését láttuk – menekülés közben egy torony majdnem agyonnyomja Sylvie-t és Lokit, de végül csodák csodájára, a torony visszadől az eredeti helyére. Ez kétféleképpen lehetséges: vagy megnőtt valahogy Loki ereje, hiszen láttuk már, ahogy képes tárgyakat mozgatni anélkül, hogy azokhoz érne, vagy ott lapul a zsebében az az Idő Köve, amit még korábban, az egyik TVA-irodista fiókjában talált, és vett kézbe. A korábbi részben csak azt láttuk ugyanis, ahogy kézbe veszi a követ, de a fiókba már nem rakta vissza, szóval simán lehet, hogy elcsente azt.

Volt viszont egy kis hanghatás, ami arra utalhat, hogy mégis visszadobta a követ, ráadásul ha nála lenne az, akkor nem egy ledőlő toronynál kapta volna elő először, hanem vagy tízezerszer használta volna azt – szóval marad a kérdés, hogyan sikerült visszaállítania egy toronyépületet.

És még két pár apróság:

  • a részben szereplő, a kiváltságosokat megmentő vonat nyilvánvalón a most már képregény, film és sorozat formájában is létező Snowpiercerre való utalás,
  • a vonat indulása előtt a jegyeket ellenőrző két őr neve – a stáblista alapján – Hick és Hudson, ami az Alienre utal vissza, Michael Biehn és Bill Paxton karaktereit hívták így.
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!