Harry herceg a brit médianyomásról: Megmérgezték a mentális egészségem

2021. február 26. – 19:00

frissítve

Harry herceg a brit médianyomásról: Megmérgezték a mentális egészségem
Harry herceg és a hercegné, Meghan búcsút intettek a brit udvarnak, és ezzel a média zaklatásának is Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brit királyi udvarból kiugrott herceg arról beszélt egy interjúban: „el kellett menekítenem a családomat, de ez nem jelenti azt, hogy leléptünk volna.”

Formabontó interjúban beszélt a brit királyi családból „kiugró” Harry herceg arról, milyen mentális nyomást jelentett számára és családjának a brit nyilvánosság, illetve az azzal járó, folyamatos érdeklődés, esetenként zaklatás. A sussexi herceg egy emeletes turistabusz tetején adott interjút Los Angelesben a szintén brit showman-műsorvezetőnek, James Cordennek, és elmondta, miért kellett Amerikába költöznie feleségével és gyermekével.

A 17 perces videó bővelkedik a humoros jelenetekben, Corden például a brit szokásokhoz híven teadélutánt szervezett Harrynek, akinek az ölébe borult a zsúrkocsi tartalma, és egyébként is mókás, megmosolyogtató részleteket árult el privát életéről. Ugyanakkor a királyi ranggal járó, hivatali, illetve udvari kötelezettségekből kiugró herceg komolyabb, társadalmi jelentőségű témákat is feszegetett. Az uralkodói rangjukról történt lemondást firtató kérdésre például úgy kezdte:

„Ez sosem arról szólt, hogy eljöjjek, nem lelépés volt, inkább hátralépés. (...) Nagyon nehéz volt abban a környezetben, ezt gondolom sok ember látta. Tudjuk, milyen tud lenni a brit média. Megmérgezték a mentális egészségem. Ez toxikus, így azt tettem, amit bármelyik férj és apa tett volna a helyemben: el kellett menekítenem onnan a családomat, de ez nem jelenti azt, hogy leléptünk volna”

– mondta.

A herceg reagált a királynő bejelentésére is, aki múlt héten közleményt adott ki arról, hogy a pár a továbbiakban sem vállalja a köz szolgálatát, és nem dolgoznak tovább a király család tagjaként. A herceg azt mondta, hogy ő most is ugyanaz az ember, aki volt, épp ezért ugyanúgy szeretne dolgozni, ahogy korábban is.

„Bármilyen döntés született a másik oldalon, én nem hagyom abba. Továbbra is részt fogok venni az ilyen ügyekben. A közszolgálat az életem, szóval bárhol is legyek a világon, én ezt folytatni fogom”

– mondta a herceg.

Harry herceg és Meghan Markle 2016-ban egy vakrandin találkoztak először, másfél évvel később a brit herceg pedig eljegyezte az amerikai színésznőt. A pár 2018. május 19-én házasodott össze, ám kevesebb mint egy év után, 2020. január 8-án az Instagram-oldalukon jelentették be, hogy több hónapnyi mérlegelés után úgy döntöttek, visszalépnek a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szerepüktől, és anyagi függetlenségre vágynak. Akkor azt is hozzátették, ezzel együtt továbbra is támogatják II. Erzsébet királynőt, és tiszteletben tartják kötelességeiket.

Ugyanakkor egyre-másra érkeztek a hírek arról, hogy a hercegi párt a brit média zaklatta, és meglehetősen durva hangnemben jellemezték, sokak szerint kifejezetten rasszista hozzáállást tanúsítottak a hercegné iránt. Még a korábbi Indexen részletesen be is számoltunk arról, hogy miután 2020 elején Harry herceg és Meghan hercegné bejelentették: a jövőben függetlenedni szeretnének a brit királyi családtól, és inkább a saját útjukat járnák, kiderült az emögött meghúzódó feszültségek sorozata is.

A brit uralkodói család elengedte a hercegi párt Fotó: Tolga AKMEN / AFP
A brit uralkodói család elengedte a hercegi párt Fotó: Tolga AKMEN / AFP

Meghant folyamatos és sorozatos rasszista megjegyzésekkel illette a brit sajtó, valamint a közösségi médiafelületeken is ilyen típusú megkülönböztetésnek volt kitéve. Egzotikusnak találták a DNS-ét, csimpánzhoz hasonlították a gyerekét, a szülőhelyét pedig egy bűntanyaként festették le.

Harry herceg és Meghan hercegné kilépése a brit királyi család fősodrából világszerte felhívta a figyelmet arra, hogy a rasszizmus mennyire elfogadott része továbbra is a brit bulvársajtónak és a hétköznapoknak.

Nemrégiben egyébként pontosan ezért kapta meg a magáét Harry testvére, Vilmos a Twitter-felhasználóktól, a platformon ugyanis komoly kritikák érték a brit trón várományosaként emlegetett herceget, miután családi Instagram-oldalán kiállt a Manchester United mellett, amiért a futballcsapat játékosait rasszista jelzőkkel illették. Vilmos bejegyzésében kiemelte, kötelező fellépni a rasszizmus ellen, ám a kommentelők emlékeztették Cambridge hercegét arra, hogy amikor Meghan hercegnét érte hasonló verbális abúzus, ő maga és a brit királyi család minden tagja hallgatott.

Kivételt képezett persze Harry, aki már visszavonulásuk bejelentésekor is a médiát tette felelőssé, ám arról, hogy mindez milyen súlyos mentális következményekkel járt, most beszélt először.

A brit királyi családdal szakító pár 2020 márciusában először Kanadába, onnan pedig az Egyesült Államokba, azon belül is Los Angelesbe költözött. Archewell néven médiacéget alapítottak, amely filmes és televíziós produkciókkal is foglalkozik, magában foglal egy multimédiás oktatóbirodalmat, valamint egy egészséges életmóddal foglalkozó honlapot. A cég első nagy dobása az a podcastsorozat, amelynek első részét már karácsonykor hallani lehetett.

Nem sokkal azután, hogy kiderült, II. Erzsébet brit királynő az udvartól tudatosan távol maradó unokája, Harry herceg és felesége, Meghan Markle második gyermeküket várják, a pár arról tájékoztatta a Buckingham-palotát, hogy a jövőben nem kívánnak semmiféle hivatalos munkafeladatot ellátni a brit királyi család számára. Harry herceg mások mellett a tiszteletbeli katonai rangját is visszaadja. A Buckingham-palota a hivatalos tájékoztatás szerint „szomorúan vette tudomásul a döntést”, de Harry herceg és Meghan Markle a jövőben is a

„a család tagjai maradnak, akiket nagyon szeretnek”.

Harry és Meghan születendő gyermeke a nyolcadik lesz a trónöröklési rangsorban – a rangsor szerint az első helyen továbbra is Károly walesi herceg áll, majd Vilmos cambridge-i herceg és gyermekei, György, Sarolta és Lajos következnek. Utána a hatodik helyen Harry sussexi herceg áll, a hetediken pedig első gyermeke, Archie Mountbatten-Windsor.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!