George R.R. Martin több száz oldalt írt tavaly a Trónok harca-folytatáshoz

2021. február 4. – 19:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

George R.R. Martin sokat haladt 2020-ban a Trónok harca következő folytatásának megírásával – ezt maga az író állítja a honlapján. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy közel van a könyv megjelenése.

A tűz és jég dala című regényciklus első kötete, a Trónok harca 1996-ban jelent meg, és saját jogon is világhírű lett, de sikerét a 2011-ben készült, hasonló című tévésorozat megsokszorozta. A könyv írója, George R.R. Martin akkor éppen az ötödik részt (Sárkányok tánca) adta ki, és az évszámokból kiszámolható, hogy Martin nem kapkodta el a folytatásokat. A harmadik és a negyedik kötet között 5, a negyedik és az ötödik között 6 év telt el. Júliusban viszont már tíz éve lesz, hogy a hétkötetesre tervezett sorozat rajongói hiába várják a hatodik, The Winds of Winter című regényt.

Közben a tévésorozat rég leelőzte a könyvek cselekményét, és úgy-ahogy be is fejezte a sztorit, de Martin korábban azt nyilatkozta, hogy nála máshogy alakul majd a történet vége, ezért még mindig sokan várják a két utolsó regényt. Ők most kaptak egy kis reményt, Martin ugyanis – aki korábban többször elmondta, hogy alkotói válságban szenved – új lendületet vett 2020-ban. Mint írja, talán a járványhelyzet okozta bezártság hatása is volt, de több száz oldalt írt meg tavaly a regényből. Mielőtt nagyon örülne valaki, hozzáteszi:

„Még mindig több száz oldalt kell írnom, hogy kielégítő végkifejletet kapjon a regény.”

Hogy mikor lesz kész a könyv, arról az író nem árul el semmit, tanulva a korábbi nyilatkozataiból. „Nem fogom megjósolni, mikor érek a végére. Valahányszor ilyet teszek, az internetes seggfejek ígéretnek veszik, és alig várják, hogy keresztre feszítsenek, ha lekésem a határidőt” – fogalmaz. Korábban Martin már megjárta egy felelőtlen ígérettel: 2019 elején azt közölte, hogy ha 2020 júliusának végére nem készül el a könyvvel, a rajongók bezárhatják egy kunyhóba az új-zélandi White Island aktív vulkánja mellett, amíg be nem fejezi a regényt. Ezt azóta is emlegetik neki az „internetes seggfejek”.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!