Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?

2020. december 08. – 21:04

Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?
Andrew Rannells, James Corden, Meryl Streep és Nicole Kidman a The Prom – A végzős bál című filmben – Kép: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Két fontos dolog történt az utóbbi héten a mozizás világában. Az egyik az, hogy a járvány miatti korlátozásokat Magyarországon meghosszabbították január 11-ig, ami azt jelenti, hogy addig a napig akkor sem tudnánk elmenni moziba, ha éppen nem lenne rajtunk kívül senki a nézőtéren.

A másik pedig az, hogy a Warner bejelentette: minden 2021-es filmje a premier napján elérhető lesz az HBO Max kínálatában is az előfizetőknek. Ez óriási égszakadás-földindulást hozhat a filmes világba (nemsokára megjelenik erről egy hosszabb cikkünk is), és a döntésre már most elkezdtek kiborulni a filmesek. A Legendary filmgyártó cég, ami például a Godzilla vs. King Kongot és az új Dűnét is finanszírozta, feltehetőleg perelni fog, mert a cégnek csak 30 perce volt, hogy reagáljon a bejelentés előtt a Warner döntésére.

Christopher Nolan, a nyáron még moziba engedett Tenet rendezője az HBO Maxot a „világ legrosszabb streamingszolgáltatójának” nevezte, és nem hitte el, hogy a cég ezt meg merte tenni mindenféle megbeszélés vagy alku nélkül, egyszerűen a filmkészítőket kész tények elé állították.

Hogy pontosan hogyan fogjuk majd megnézni Magyarországon a 2021-es Dűnét vagy a Warner többi filmjét, az majd elválik akkor, mindenestre megint ott vagyunk az országban, hogy új filmeket csak streamingszolgáltatókon és online boltokban lehet nézni, úgyhogy mutatjuk, hogy mik az érdekes újdonságok a kínálatban.

NETFLIX

Mank – David Fincher új filmje Herman J. Mankiewicz írót mutatja be, aki az Aranypolgár forgatókönyvét írta, de megfeledkezett róla a történelem. A fekete-fehér, szándékosan öregbített, néha zavaros struktúrájú életrajzi film azoknak csemege, akik valamennyire képben vannak a harmincas évek Hollywoodjával, vagy legalább is érdekli őket annyira, hogy két órán keresztül ismerkedjenek a sűrűjével. Itt írtunk a filmről. (december 4.)

Selena – Selena Quintanilla-Pérez a mexikói, úgynevezett tejano zene királynője volt, akit egy különösen zűrös tragédiában egy rajongója ölt meg 1995-ben, de Európában lehet, hogy ismerősebb a neve az 1997-es életrajzi film miatt, amiben Jennifer Lopez alakította az énekesnőt. Most egy kilencrészes sorozat készült róla, ami sokkal bővebben bemutatja a karrierjét, felemelkedését, és a családi életét is. Nem csoda, a két producer Selena édesapja és testvére voltak. Selenát Christian Serratos alakítja, akit leginkább a Walking Deadből lehet ismerni. (december 4.)

Rose Island – Itt egy Észkombájnba való sztori: 1968-ban egy olasz mérnök épített egy mesterséges szigetet az Adriai-tengeren, majd kihirdette, hogy ez egy független ország. Természetesen mivel hatvanas évekbeli olaszokról van szó, ezért rögtön lett a szigeten (ami inkább egy jól bebiztosított stég volt) egy bár és egy klub is, létrehoztak saját pénznemet, bélyegeket nyomtattak, és természetesen csípték az olasz hatóságok szemét. A Wikipédián el lehet olvasni az egész sztorit is a Rózsa-szigeti köztársaságról, de lehet, hogy érdemes elkerülni a spoilereket, és inkább megnézni ezt az olasz filmet. (december 9.)

The Prom – A végzős bál – Nem tudom, hogy összesen hány Ryan Murphy létezik, de az ember, aki idén elkészítette a Hollywood, a Ratched, és A politikus című sorozatokat, meg közben éppen száz másikon is dolgozott, rendezett egy musicalt is Meryl Streeppel, James Cordennel és Nicole Kidmannel. A sztori egy Broadway-előadás alapján készült, amit viszont egy igaz történet inspirált: 2010-ben egy Mississippi állambeli iskolában a tanárok annyira bepöccentek, amikor egy leszbikus diák a barátnőjével akart menni a szalagavatóra, hogy az egész bált inkább lefújták. Egy csomó híresség melléjük állt, a való életben többek között a Green Day, a The Prom című musicalben viszont egy csomó lecsúszott színész, akik úgy érzik, hogy itt a lehetőség helyre rakni a kisiklott karrierjüket, amikor egy másik bált szerveznek az iskolában egy csomó tánc és éneklés mellett. (december 11.)

HBO GO

Eufória különkiadás – Az Eufória volt a tavalyi év egyik legnagyobb dobása az HBO-n, és ugyan a második évadra még várni kell 2021-ig, két átvezető rész már elkészült belőle, az elsőt már most, a másodikat majd januárban lehet megnézni. Az első évad fináléja után játszódó részben Zendaya szerepel, és a magyar Rév Marcell volt az operatőre, akárcsak pár korábbi epizódnak. (december 4.)

Szabad szavak – Steven Soderbergh rendező megjósolt egy globális járványt (Fertőzés), forgatott telefonnal filmet az NBA körüli machinálásokról (Szárnyaló madár), belerakta Meryl Streepet egy kövérítő ruhába, hogy a Panama Papers-botrányt feldolgozza (Pénzmosó), és ez csak egy véletlenszerű válogatás abból, hogy az utóbbi években miben mesterkedett. Most fogta megint Streepet, és gyakorlatilag a óceánjárók haláltusája közben rendezett vele egy szinte teljesen improvizált történetet egy ilyen hajó fedélzetén, teljes titokban, miközben New York és Southhampton között hajókáztak. (december 10.)

APPLE+

Wolfwalkers – Az ír Cartoon Saloon rajzfilmstúdió stílusát már fel lehet ismerni, ők készítették a Kells titkát és A tenger dalát is, de amíg ezek mozikba kerültek az utóbbi évtizedben, addig a Wolfwalkers már az Apple szolgáltatásán debütál. Ez is az ír folklór egy részét dolgozza fel, egy olyan farkasvadász fiúról, aki megváltozik, amikor találkozik egy állítólagos farkasember-lánnyal. (december 11.)

AMAZON PRIME

Sound Of Metal – Vannak filmek, amiknek a történetleírásánál sem kell több, hogy az embernek kedve legyen megnézni: a Sound of Metal egy metáldobosról szól, aki elkezd megsüketülni, és mellesleg Riz Ahmed alakítja, aki már száz dologban bizonyította, hogy bombajó színész, az Aznap éjjel vagy a The OA című sorozatoktól kezdve, de még a Jason Bourne-ban vagy a Venomban is a maximumot ki tudta hozni a sekélyes gonoszszerepekből. A Sound Of Metal sztorija Derek Cianfrance rendezőtől származik, neki olyan iszonyatos nyomasztásokat köszönhetünk, mint az Ez minden, amit tudok című sorozat, vagy a Túl a fenyvesen, amit viszont az ezt a filmet rendező Darius Marder írt.

EGYÉB (ITUNES, GOOGLE PLAY, STB.)

Staten Island királya – Úgy volt, hogy még tavasszal mozikba kerül nálunk Judd Apatow (40 éves szűz, Felkoppintva) legújabb filmje, de végül augusztus lett belőle, viszont a korai amerikai online premier helyett egészen mostanáig kellett várni, hogy végignézhessük Pete Davidson főszereplésével, és az élete apróságainak felhasználásával készült keserű komédiát. Amit egyébként pont arra terveztek, hogy az ember a kanapán fetrengve, lehetőleg vasárnap délelőtt vagy rögtön ebéd után nézze meg, mert olyan, mint a legtöbb Apatow-film: hosszú, dekoncentrált, elnyújtott, mégis átlengi valami barátságos hangulat. Itt a lényeg Davidson, a hülye tetkókkal teli, gyakran szuicid gondolatokkal küzdő komikus, aki gyakorlatilag önmagát alakítja, de hogy ezt a személyiséget mennyire tudjuk hosszabb távon elviselni, az már csak tőlünk függ.

Karácsonyi meglepi – Ha a The Prom nem lett volna elég ünnepi leszbikus párokból, akkor itt van a Karácsonyi meglepi, amiben egy nő (Mackenzie Davis) haza akar látogatni a családhoz karácsonykor a barátnőjével (Kristen Stewart), csak éppen a család nem tudja, hogy a lányuk a saját neméhez vonzódik. Mindenféle galiba lesz ebből, főleg amikor feltűnik a színen a lány exe (Aubrey Plaza), de a lényeg, hogy a Karácsonyi meglepi az a klasszikus karácsonyi film, ami kicsit béna, kicsit idegesítő, de minden második poén okés benne, és a végére talán jobban érezzük magunkat. És az tök mindegy, hogy egy lány-lány pár a főszereplője.

Mario Puzo A Keresztapa című regénye alapján, Epilógus: Michael Corleone halála – Az e heti legkirályabb magyar című film ez, másnevén a Keresztapa 3., ami a trilógia legkevésbé szeretett darabja, és amit Francis Ford Coppola rendező úgy döntött, hogy újravág, kap egy új nyitányt és új befejezést. A filmet ugyan egy rakás Oscar-díjra jelölték, de sem a kritikusoknak, sem a közönségnek nem tetszett igazán, a legfájóbb pont mindenkinek Sofia Coppola szerepeltetése volt, aki az utolsó pillanatban kiszálló Winona Ryder helyére került bele. Sofia Coppola szerint az újravágott film egyértelműen jobb lett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!