Már kézből eszik Törpapa és Grün fiókája

2020. október 6. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az igazi cukisággal hétfőig vártunk. Már kézből eszik legkisebb lakónk, egy augusztusban kelt pingvinfióka. Szülei Törpapa és Grün – ami annyiban furcsa, hogy az előbbi az anya neve. Bár nemét még nem tudjuk, névadó pályázatot hirdetünk, hogy nevet találjunk a pingvincsapat új tagjának”

– olvasható a Szegedi Vadaspark Facebook-oldalán.

A pápaszemes pingvinfiókát nemrégiben elválasztották szüleitől, most már gondozója táplálja hallal. Erre azért van szükség, olvasható a vadaspark honlapján, mert a pingvintartás során nagyon fontos, hogy tudják, az egyes egyedek mennyit esznek, emellett így tudják biztosítani számukra, hogy megkapják a megfelelő mennyiségű vitamint és sótablettát.

Fotó: Szegedi Vadaspark
Fotó: Szegedi Vadaspark

Tavasztól őszig gyógyszerezniük is kell őket, mert az északi féltekén szúnyogok által terjesztett, de az itteni madaraknál megbetegedést nem okozó madármalária a pingvinekre halálos veszélyt jelent. A betegség nagyon gyors lefolyású, és az állat pusztulásával jár, ezért fontos a megelőzése. A gyógyszer azonban túladagolva is ártalmas, ezért szükséges kézből etetniük őket. Ha a pingvinfióka megszokja a kézből etetést, visszatérhet a csapatba.

Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója az MTI-nek azt mondta, a pápaszemes pingvineket fajmegmentési program keretében tartják Szegeden, így szaporításuk természetvédelmi érdeket is szolgál. A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak a pingvinek is.

A pápaszemes pingvinek 2011-ben érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A fiatal egyedek idővel párba álltak, az első két fióka 2014-ben kelt ki, ma már a csapat teljes jogú tagjai.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!