Átadás előtt teszteltük a majdnem világrekorder hosszú magyar függőhidat

2024. június 3. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Június 4-én adják át Borsod-Abaúj-Zemplén megye új turisztikai attrakcióját, a sátoraljaújhelyi függőhidat, kormányzati nyelven a Nemzeti Összetartozás Hídját. Megelőzve a hivatalos átadót, elutaztunk a helyszínre, hogy kipróbálhassuk és megnézzük, mit szólnak hozzá a környéken élők.

A trianoni békeszerződés aláírásának 103. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás napján adják át a hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Hídjának nevezett, a maga nemében világrekorder függőhidat. A híd műszaki adatai: 700 méter hosszú, 83 méter magasan húzódik. A járófelülete 1,2 méter széles, ezért kétirányú gyalogosforgalom is megengedett rajta. Egyszerre legfeljebb háromszázan mehetnek fel rá, a jegy felnőtteknek, gyerekeknek 5000 forint. Ezért a belépőkapukon belül adott napon korlátlan ideig lehet sétálgatni rajta.

Elég szeles helyre tervezték, ráadásul házak fölé. Idén januárban a viharos szél otthagyott építési burkolatot sodort le az épülő hídról, ami kárt okozott egy lenti házban. 10 m/s-nál (36 km/h) nagyobb szélben lezárják. Az alatta élők szerint nagyobb szélben hangosan zúg a hídszerkezet.

A híd alatti térségben élők bizonytalanok is a híddal kapcsolatban. Hogy mást ne mondjunk, már azért is aggódnak, hogy hogyan tartja meg a hegybe öntött betonhídfő a szerkezet irgalmatlan súlyát. A fémszerkezet súlya önmagában 200 tonna, plusz „a hídfőknél 1000 tonnányi húzóerő húzza a betont kifelé a sziklából”, mondta a kivitelező a helyszínen.

Van aki arra panaszkodott, hogy fentről belelátnak az életükbe: „Ide rakták a szánkba. Mit látnak majd, a kiakasztott szaros gatyánkat?” A helyiek szerint az építés alatt a hídon dolgozó munkások minden szavát lehetett hallani, ezért előre félnek majd a hídon majd egyszerre tartózkodó háromszáz turista zajától.

Tartanak attól is, hogy bárki ledobálhat, leejthet a hídról bármit, ami alatta balesetet okozhat. A városban sokaknak nem tetszett az sem, hogy a hídfők építésekor letarolták a két hegyoldalt, rengeteg fát kivágva.

Az üzemeltető Zemplén Kalandpark szerint a híd két végén biztonsági emberek, a hídon kamerák figyelik majd, hogy betartsák a szabályokat, azaz például ne lehessen ledobni semmit. A letarolt hegyoldal ígéretük szerint helyre fogják állítani, beültetik fával, bokrokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!