Lezárták a füsseni lila tavat az odagyűlt bámészkodók miatt

2024. április 12. – 12:08

Lezárták a füsseni lila tavat az odagyűlt bámészkodók miatt
A füsseni lila tó április elején – Fotó: Veronika Lešková

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a lila tó rendkívüli látványa rengeteg látogatót vonzott, a bajorországi Füssen városa úgy döntött, lezárja a Faulenbacher-völgyhöz vezető utakat – írta néhány napja a Bayerischer Rundfunk honlapja. A város mellett fekvő Gipszbánya-tó (Gipsbruchweiher) felszíne április elején vette fel az intenzív lilás-bíboros színt, ami nem szennyeződésnek, hanem a természeti tényezők ritka együttállásának köszönhető.

Stefan Fredlmeier, Füssen turisztikai igazgatója szerint a Faulenbacher-völgy nagyon érzékeny terület, ami „abszolút alkalmatlan” ekkora forgalomra. Ezért a tavat egy ideig csak gyalog vagy kerékpárral közelítheti meg az érdeklődők tömege. A vízfelszín intenzív lilasága már pár napja halványodni kezdett, és valószínűleg a következő napokban visszaáll a megszokott régi szín.

A Füssen melletti Faulenbachertal (Rohadó-patak völgye) néha különleges természeti látványt nyújt: az ottani vizek nem mélykék vagy türkizkék színben, hanem a lila intenzív árnyalataiban ragyognak.

Ez különösen a Gipszbánya-tó felszínén látszik, amikor tavasszal a lila színű baktériumok (magyar szaknyelvben bíborbaktériumok) elkezdenek „virágozni”. Idén különösen élénk színben pompázott az egykori gipszbánya tavacskája, ami utoljára négy éve öltözött bíborba. Azért ilyen ritkán látható ez a természeti jelenség, mert a baktériumoknak bizonyos feltételekre van szükségük a „virágzáshoz”. (A bíborbaktériumok fotoszintézis útján képesek saját táplálékukat előállítani és bakterioklorofill a vagy b pigmenttel, valamint különféle karotinoidokkal vannak pigmentálva, amelyek lila, piros, barna és narancssárga színt is adhatnak.)

A füsseni lila tó április elején – Fotó: Veronika Lešková A füsseni lila tó április elején – Fotó: Veronika Lešková
A füsseni lila tó április elején – Fotó: Veronika Lešková

A baktérium megjelenésének előfeltétele, hogy kevés oxigén és kén legyen a vízben – magyarázta a helyi rádiónak a kempteni vízügyi hivatal vezetője, Karl Schindele. A baktériumok általában lejjebb vannak a vízben, így nem láthatók, de néha a felszínre jönnek. A hőmérséklet, a szél és a napfény ereje is befolyásolja az elszíneződést. Amilyen gyorsan megjelenik a szín, bármikor újra eltűnhet.

Karl Schindele szerint a lila baktériumok ártalmatlanok, azaz nem rejtenek magukban egészségügyi kockázatot sem az emberekre, sem az állatokra nézve. A tavakban időről időre felbukkanó kék-zöld algákkal ellentétben ugyanis a lila baktériumok nem termelnek méreganyagokat. Ennek ellenére senki sem akar úszni a tóban, mert a víz hideg és büdös (kénszagú). A Faulenbach-völgy (Rohadó-patak-völgy) elnevezése is a korábbi, ott fellelhető kénes forrásokra és az ott uralkodó kénszagra vonatkoztatható.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!