Újranyitott a vulkánkitörés miatt lezárt híres izlandi fürdő, magyarok avatták

2024. január 7. – 14:55

Újranyitott a vulkánkitörés miatt lezárt híres izlandi fürdő, magyarok avatták
Magyar csoport a gátakkal körülvett fürdőben – Fotó: Szarvas Péter / Eupolisz

Másolás

Vágólapra másolva

Január 6-án újranyitott a Kék Lagúna nevű geotermikus gyógyfürdő, Izland első számú turistacélpontja, amit a közeli vulkánkitörés miatt zártak le több mint egy hónapja. Egy magyar csoport az elsők között csobbant a vízbe a még elég kihalt fürdőben, amit most épített speciális védőgátak védnek az esetleges további lávafolyástól.

„A szokásosnál jóval kevesebben voltak, semmi sor, mintha egy eldugott fürdő lenne”

– írta lapunknak a helyszínről Happ Gergely geográfus, a magyar csoport egyik tagja. Hozzátette, hogy a fürdőhöz vezető úton útzár van, ahol a rendőrök jegybemutatást követően engedik át az embereket. A fürdőt és a mellette lévő erőművet egy masszív, kőből és földből épített gáttal védik a lávafolyástól.

Mint közölte: ha a geotermikus erőművet elérné a láva, abból elég nagy durr lenne, mondta, hozzátéve, hogy a hatóságok ezért elsősorban nem a fürdőt féltik. Persze azt is, de az még pótolható.

A Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdő Izland Déli-félszigeti régiójában. A mesterséges tó, Izland egyik fő turistacélpontja Grindavík közelében, a Þorbjörn hegy előterében fekszik, mintegy 20 kilométerre a Keflavík nemzetközi repülőtértől, és a közeli Svartsengi geotermikus erőmű látja el meleg vízzel.

Helyi idő szerint december 18-án éjjel, egy rövid, intenzív földrengésraj után 22:17-kor indult meg a vulkánkitörés az izlandi Reykjanes-félszigeten, Grindavíktól négy kilométerre északkeletre, a Svartsengi geotermális erőműtől és a Kék Lagúnától egy-másfél kilométerre keletre. A földfelszín négy kilométer hosszan hasadt fel Hagafelltől északkeletre. Százméteres lávaszökőkutak, óránként ezerméternyi lávafolyás okozott tüzes karácsonyt Izlandon, írtuk a kitöréskor.

Január elején az Izlandi Meteorológiai Hivatal jelentése szerint megszűnt a vulkánkitörés, szakértők azonban továbbra is figyelemmel kísérik a területet. Jelenleg a polgári védelem riasztási szakasza van érvényben, de a fürdőt már meglehetett nyitni – áll a fürdő honlapján.

„A víz jó, ázunk” – zárta helyszíni helyzetjelentését Happ Gergely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!