Erős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a szlovák hegyi mentők

2023. december 25. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Ivan Chlebovec, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Lavinamegelőzési Központjának szakembere szerint hármas fokozatú lavinaveszély volt érvényben hétfőn a nagyobb szlovákiai hegyvonulatokon, írja az sme.sk.

„A nagyon meredek lejtőkön kis többletterhelés esetén is elszabadulhat a lavina. A jelenlegi felmelegedés mellett spontán, közepes méretű lavinák valószínűsíthetők” – mutatott rá Chlebovec.

A Fátrában és a Tátrában az elmúlt időszakban 30-50 centiméter új hó hullott, amit az erős szél egyenetlenül terített el. A hó régi, kemény, fagyott alapra hullott. A hegyoldali vályúkban nagy és veszélyes hópárnák alakultak ki.

A havazás során továbbra is erős, főleg északnyugati irányú szél fújt, ami a laza havat az erdőterületre szállította, ahol helyenként akár 70 centiméteres új havat is regisztráltak. A teljes hóvastagság a szélmentes helyeken is eléri az egy métert.

A laviny.sk lavinatérképe szerint keddre valamelyest javul a helyzet: az Alacsony-Tátra keleti részén hármasról kettes fokozatúra vált a lavinaveszély.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!