Egyedi esőbeálló épült a Nagy-Szénási turistaház helyén

2023. november 11. – 09:05

Egyedi esőbeálló épült a Nagy-Szénási turistaház helyén
A turistaház helyén épült esőbeálló – Fotó: DINPI

Másolás

Vágólapra másolva

Egyedi tervezésű esőbeálló állít emléket a legendás Nagy-Szénási turistaháznak Nagykovácsi határában. Az uniós támogatásból készült építmény a természetvédelmi tudatformálást is szolgálni fogja. Megújul a Nagy-Szénás tanösvény is – áll a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán.

Mint írják, az 1920-as években Szabó Imre szociáldemokrata országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy a festői Nagy-Szénáson épüljön új turistaház. A Munkás Testedző Egyesület Turista Szakosztályának tagjai 1924 és 26 között gyalog hordták fel a helyszínre az építési anyagokat. A vizet vállrudakra felakasztott vödrökben szállították a hegyoldalban található gémeskúttól, aminek emlékét ma Nagykovácsiban a Gémeskút utca őrzi.

Az egykori turistaház – Fotó: DINPI
Az egykori turistaház – Fotó: DINPI

A Nagy-Szénáson az ünnepélyes átadóra 1926. május 16-án került sor. A megnyitást követően a házikó nagy népszerűségnek örvendett a Turista Szakosztály tagsága és a kirándulók körében is. Az sem szegte kedvüket, hogy a házban tilos volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint, hogy a szociáldemokrata munkások politikai szervezkedése miatt Pilisvörösvárról rendszeres csendőrjáratokat indítottak a hegyre.

A II. világháború utáni években a turistaházat államosították, ami sajnos meg is pecsételte a sorsát. Innentől kezdve semmiféle fejlesztést nem végeztek rajta. 1975-re, amikor teljesen gazdátlanná vált, a ház már igen leromlott állapotban volt.

2023-ban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pethő László építész tervei alapján épít egyedi tervezésű esőbeállót a volt turistaház helyére. Megépítését az Európai Unió LIFE projektje támogatja. Az építmény méretei az 1926-ban átadott menedékház méreteinek felelnek meg, a körülötte lévő mellvéd pedig azt idézi fel, hogy mekkora volt az épület fénykorában. Mellette látható marad Bajnok Béla pilisvörösvári szobrászművész alkotása, az 1982-ben emelt turista emlékfal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!