Szombattól már Magyarországnak is vannak hivatalos nemzetközi hegyi túravezetői

2023. november 6. – 11:57

Szombattól már Magyarországnak is vannak hivatalos nemzetközi hegyi túravezetői
Magashegyi túraútvonal az Alpokban – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Hegyi Túravezető Egyesület (UIMLA) szombati németországi közgyűlésén akkreditálta a magyar hegyi túravezetői képzést. A hétvégétől hat hivatalos nemzetközi hegyi túravezetője van Magyarországnak, jövőre újabb hat ember végezhet, 2025-ben pedig a már futó hazai tanfolyamon újabb 14. Hosszú idő és több kellemetlen hegyi baleset után úgy tűnik, kezd kitisztulni ez a szakma is.

Legutóbb egy jordániai hegyi túrán történt halálos baleset rázta meg a közvéleményt, ami után hazai hegymászó szervezetek is tiltakoztak, mert a túravezetőnek nem volt semmilyen képesítése. Az európai országok túlnyomó részében már komoly feltételekhez kötik, hogy egy vezetett (fizetős) hegyi túrán ki lehet túravezető. A hazai túraszervezői piac sokáig a szürke zónában működött, de szombattól kezdenek letisztulni a feltételek.

A magyar képzés elfogadásával hat, nemzetközi szinten végzett magyar túravezetője lett Magyarországnak. Ők az első hivatalos magyar hegyi túravezetők (International Mountain Leader), de a jelenleg folyó képzés alapján jövőre újabb hat, két év múlva újabb 14 hivatalos magyar hegyi guide lesz. Rajtuk kívül még három magyarnak van ilyen jellegű, de egy fokozattal magasabb, hegyi vezetői végzettsége, ők külföldön végezték el az ehhez szükséges tanfolyamot. (A hegyi vezető azokon az utakon kell, ahol tervezetten kötélhasználat van. Hegyi túravezető ezeken nem vezethet, csak a jelölt alpesi-magashegyi túraútvonalakon.)

Miért jó, ha végzett hegyi túravezető vezeti a túrázót a hegyekben? A biztonság kedvéért sokan választják a vezetett túrákat a magashegyekben: vagy azért mert még kezdők-középhaladók és nem ismerik ki magukat a térségben, vagy azért, mert a kitűzött csúcscél még nagyobb túratapasztalattal is necces lehet saját tudásuk alapján. Ilyen esetekben eddig a túraszervező cégek ajánlatait kellett átböngészni.

Csakhogy, mint Farkas Gyula, a Magyar Hegyivezetők és Hegyi Túravezetők Egyesületének (frissen végzett) vezetője elmondta, 5-6 évvel ezelőtt komolyabb hegyi szabályozás kezdett kialakulni az alpesi országokban, és a képzettség nélküli magyar túravezetők egyre nehezebb helyzetbe kerülhettek. Az egyesület ezért 2017-ben kezdett neki a munkának, hogy nemzetközi szinten elfogadott képzést kínálhasson.

Farkas szerint hegyi túravezető azért kell, hogy a túrázónak ne vészhelyzetben kelljen magától döntéseket hoznia, hanem legyen vele valaki, aki felkészült az ilyen vészhelyzetek megelőzésére. Ha pedig bekövetkezne a baj, legyen vele valaki, aki pontosan tudja, mit kell tenni. Az autodidakta magashegyi túrázó gyakran hazardíroz kicsit, a hegyi túravezető mindig biztosra megy, „ez egy szakma”, mondja Farkas.

A képzés feltétele a fizikai alkalmasság: az alap, hogy egy nyolc kilós csomaggal 1500 méter szintet felfelé 6 órán keresztül tudjon menni a jelentkező. Emellé alapszintű sziklamászó tudás és jelentősebb túratapasztalat szükséges (hazai túravezetői végzettség nem). A két és fél éves képzés 4800 euróba kerül. Farkas szerint a tanfolyamon a résztvevők többsége hazai túraszervező cégek túravezetője, ami mutatja, hogy van elköteleződés a szabályozott irányba.

Mi történik, ha egy nem hivatalos magyar túravezető lebukik a kliensével? Farkas szerint konkrét ellenőrzés nincs a Tátrában-Alpokban. Baj akkor van, ha baleset történik. Kisebb balesetnél a mentés több ezer eurós költségét a hegyi túravezetőre terhelik. Ha nincs megfelelő végzettsége, neki kell kinyögnie. Ha van, akkor fedezi a profi túravezetők felelősségbiztosítása. Komolyabb baleseteknél a felmerülő büntetőjogi felelősségnél sem mindegy, hogy végzett hegyi túravezető vezette a túrát vagy sem.

A magyar hegyi túravezetők várhatóan leginkább a magyar piacra fókuszálnak majd, mindenki szereti ugyanis, ha veszélyesebb helyeken a saját anyanyelvén beszélő ember mutatja az utat. A tarifa hasonló lehet a külföldi hegyi túravezetők tarifájához, ami azt jelenti, hogy a napidíj 150-250 euró között mozog. Természetesen továbbra sem kötelező (a Magas-Tátra egyes térségein kívül) hegyi túravezetőt fogadni, ha valaki túrázni akar a magashegyekben. De érdemes meggondolni, ha valaki úgy érzi, hogy a kitűzött cél a határait feszegeti és biztonságban szeretne mégis visszaérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!