Eltűnt egy magyar hegymászó az Alpok olasz–svájci szakaszán

2023. április 6. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Eltűnt egy magyar túrázó az Olaszország és Svájc határán fekvő Monte Rosa-masszívumban – erről először az olasz ANSA hírügynökség írt. Csütörtök délután a Kalifa Alpin Csapat azt közölte az MTI-vel, hogy a 36 éves hegymászóról, Győrffy Ákosról van szó, akit továbbra is keresnek az olasz hatóságok.

A csapat elmondása szerint Győrffy még múlt pénteken indult egy hétvégi mászásra a Monte Rosához, azonban nem ért vissza onnan a megbeszélt időpontra.

Az ANSA híre szerint a hegymászót utoljára öt napja, szombaton látták Staffalban egy parkolónál – ahol megtalálták Győrffy autóját –, majd a 3647 méter magasan fekvő Gnifetti menedékházban, ahonnan a férfi utolsó GPS-jele érkezett.

A Monte Rosa-masszívum az olasz–svájci határon – Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency via AFP
A Monte Rosa-masszívum az olasz–svájci határon – Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency via AFP

Szerda óta „teljes erővel” keresik a hatóságok a hegymászót a magyar konzulátus közreműködésével, azonban a szerda délutáni légi felderítés nem járt sikerrel, a rossz látási és időjárási viszonyok miatt a repülőgépnek ráadásul idő előtt abba kellett hagynia a keresést – írja a Montagna.tv.

A felderítést csütörtök reggel folytatták a hatóságok, és az Aosta-völgyi hegyi mentőszolgálat szárazföldi egységei is nagy erőkkel keresik a hegymászót.

A tervek szerint Győrffy szombaton indulna útnak a Kalifa Alpin Csapattal, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!