Megkezdődött a téli zárlat a Tátrában

2022. november 2. – 06:09

Megkezdődött a téli zárlat a Tátrában
A Magas-Tátra – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi évekhez hasonlóan a Tátrai Nemzeti Parkban 2022. november 1-től szezonális zárlat lép érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2023. június 14-ig nem látogatható, írja a magas-tatra.info. Az időszak alatt a tátrai természet regenerálódik és felkészül a téli szezonra. A mormoták talán már alszanak, a zergék pedig javában versenyeznek a nőstények kegyeiért.

Hamarosan kemény téli körülmények várhatók a magashegységekben, melyet a zergéknek a bőséges havazással és a természetes táplálékhoz való korlátozott hozzáféréssel együtt kell túlélniük. A természet csak tavasszal éled fel ismét, a tátrai természetnek ebben a rendkívül érzékeny időszakban, amikor kihordják és világra hozzák utódaikat, biztosítani kell a szükséges nyugalmat és csendet.

A magashegyi menedékházakhoz vezető téli útvonalak – kivéve a csak nyáron nyitva tartó Hunfaly-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi) – továbbra is elérhetők. A látogatók mozgásának szezonális korlátozását nyilvános hirdetmény határozza meg, amely az új látogatási rend közzétételéig marad érvényben. Részletesebb információk, valamint a lezárt túraútvonalak térképe a https://tanap.sopsr.sk weboldalon található.

A leesett hó miatt az elmúlt hetekben veszélyessé vált a Magas-Tátrában túrázni, egymást követték a balesetek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!