Június 21: a Meztelen Túrázás Napja

2022. szeptember 17. – 00:58

Június 21: a Meztelen Túrázás Napja
Fotó: Molnár Anikó / anikomolnar.com

Másolás

Vágólapra másolva

A Meztelen Túrázás Napját (Nude Hiking Day) talán egy évtizede tartják meg a világon június 21-én. A szokás Amerikából indult, egyesek szerint a Pacific Crest Trail-en, mások szerint az Appalache Trail-en jelentek meg először a nyár első napját meztelenül ünneplő túrázók. Bár a hatóság nem minden amerikai államban nézi jó szemmel, ezen a napon nem ritka, hogy több tucat meztelen túrázó jön szembe a két híres amerikai túraútvonal egy-két kitüntetett szakaszán. (A Szépkilátás blog korábbi posztja alapján.)

Fotó: Anikomolnar / anikomolnar.com
Fotó: Anikomolnar / anikomolnar.com

A szokás szétterjedt a világban, ma már Európában is (Németországban vagy az Egyesült Királyságban) is találkozni ezen a napon meztelen túrázókkal. Na de mi a jó ebben, kérdeztem Anikót, korábbi túravezetőmet és hegyi mentoromat, aki nagyon szereti néha ruha nélkül élvezni a természetet, és küldött is a blognak pár naturális fotót a szlovén erdőkből, ahol épp mostanában túrázik.

„Nyilván sokat hezitáltam, hogy kell-e ez a hírnév nekem, mert azért azt tudom, hogy ez nem művészet, szóval azzal nem fogok takarózni. Meg semmivel se. A meztelenség egyszerűen csak úgy jó. Az talán átjön, hogy szeretem a szabadságot, ez már szinte függőség nálam. Szeretek a természetben lenni, nem csak hogy szeretek, hanem nemigen tudok máshol lenni”

– írta.

Anikó amúgy az egyik legsokoldalúbb és legszabadabb nő, akit ismerek. Hegymászó, túravezető, pszichológus végzettséggel, de közben dolgozott újságíróként tévének, rádiónak, vagy éppen az Indexnek, és fotózik is. Volt alpesi menedékházban gondnok, letette a pilótajogsit és a Mont Blanc mellett röpködött, most éppen sportpszichológiából vizsgázik.

Fotó: Molnár Anikó / anikomolnar.com
Fotó: Molnár Anikó / anikomolnar.com

Azért kicsit rántsuk le a földre a meztelen túrázást az egekből, mert megvan a hátránya is. Anikó szerint hosszabban meztelenül túrázni nem mindig jó ötlet, mert ha leülsz falatozni, belemegy a bogáncs, meg a kullancs a popsidba. Egyedül talán esőben lenne igazán értelme, mert akkor legalább a ruhád száraz marad. Szóval inkább poén, mint hitvallás.

A fotók Szlovéniából, Bovec mellől érkeztek, ahol Anikó megállt pár hétre ismerősöknél Dél-Franciaországba menet. Mint mondja örök kedvence Szlovénia marad: a Júliai-Alpok áll a szívéhez legközelebb.

Vad hegyek, a buja smaragdzöld Soča folyó semmihez sem hasonlítható tájjá áll össze. A Triglav Nemzeti Park az igazi hegymászásra is fantasztikus hely, imádom a Jalovecet és a Triglavot a Luknja felől, ahol via ferrata és az északi fal látványa miatt izgalmas a túra.

Akinek Magyarországon támad kedve megünnepelni a Meztelen Túrázás Napját, ne erőltesse az ismert túraösvényeket, sőt leginkább semmilyen jelölt túraösvényt, mert ha meglátják, simán feljelenthetik szeméremsértésért. Nem is nagyon tudok hirtelen olyan helyet, ahol annak veszélye nélkül lehetne meztelentúrázni, hogy szembe jöjjön valaki.

Ha valaki mégis tud ilyet, az amerikai meztelen túrázók szerint a következőkre figyeljen: védje a bőrét, mert azokon a helyeken, amik eddig nem voltak kitéve a napsugárzásnak, nagyon könnyen leéghet. A szúnyog- és kullancsriasztó elengedhetetlen.

Az íratlan szabályok szerint a cipő és kalap megengedett. Amerikában sok meztelen túrázó visz magával egy frizbit arra az esetre, ha mégis találkozna valakivel, akit zavar a meztelenség, de alap a hátizsák is, amiben benne van a ruházat is, ha hirtelen véget kellene vetni valamiért a túrának.

A Szépkilátás – A Telex túrarovata friss anyagokból, valamint a korábbi blog.hu-s Szépkilátás blog túraleírásainak az archívumából állt össze. Ez a poszt 2020 június 21-én jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!