Negyven éve várt pontszerzés Hollandia ellen, Sallai góljára Dumfries válaszolt

2024. október 11. – 22:41

Negyven éve várt pontszerzés Hollandia ellen, Sallai góljára Dumfries válaszolt
Sallai Roland előbb a kapufára lőtt, majd a kapuba – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar fociválogatott péntek este Hollandiát fogadta a Puskás Arénában, és taktikus játékkal szerzett egy pontot a Nemzetek Ligája A divíziójában, ezzel elmozdult az utolsó helyről. Sokáig úgy látszott, hogy Sallai lesz a nyerő ember, de egy fejessel a vendégcsapat döntetlenre mentette a meccset.

A hollandokkal szemben kifejezetten pocsék volt a válogatott mérlege, az elmúlt negyven évben kilenc vereség, még csak egy döntetlenre sem futotta. A közelmúltban mutatott játék sem garantálta, hogy ez a rossz sorozat most ér véget. Pedig így lett. Volt esély a győzelemre, de a döntetlen igazságos, de haladjunk sorjában.

Marco Rossi nem húzott váratlant a kezdőcsapat kijelölésekor, a kisebb sérüléssel bajlódó Sallai Roland vállalni tudta a játékot, a védelembe bekerült Fiola Attila, amitől a stabilitás remélte a magyar kapitány, akinek ez volt a 69. mérkőzése, amivel az örökrangsor második helyére lépett előre, Sebes Gusztávnak van ugyanennyi. Nikitscher Tamás pedig bent maradt a középpályán. A hollandoknál a leverkuseni Frimpong vagy a Bournemouthe csatára, Justin Kluivert csak a kispadon foglalt helyet, de így is topligás sztárok sora volt a kezdőben.

Az első negyedóra lagymatag irama után a zártan és fegyelmezetten visszahúzódó magyar válogatott labdát szerzett, Nagy balról érkező beadását Van Dijk szögletre fejelte ki. Ebből Bolla lőtt kapura, ami egy védőn megpattant, így újabb szöglet következett. Szoboszlai ezt gyönyörűen tette vissza laposan, Sallai 14 méterről – szintén laposan – a bal kapufát találta el. Gólt érdemlő figura volt, de a tökéletes befejezéshez 15 centi hiányzott.

A hollandoknál lényegesen többet volt a labda, de többnyire céltalanul járattak balról jobbra, nem ízlett nekik a magyarok határozott, olykor agresszív védekezése.

A 28. percben Dibusznak kellett vetődve védenie Reijnders lövésénél, utána is egy tudatos magyar akciót láthattunk. A visszalépő Szoboszlai hajszálpontosan rúgta ki a labdát az ötösről, Varga beindult, majd továbbtette, Sallai elől De Vrij mentett a tizenhatosnál.

A 32. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott.

Szoboszlai akasztott meg egy támadást a kezdőkörben, a labda Nikitscher elé került, aki kitette a bal oldalon az előrehúzódó Nagy Zsoltnak, akinek a bal oldali beadása Vargának hosszú volt, de a jobb oldalon érkező Sallai üresen maradt, és négy méterről kihasználta a ziccert.

Sallai Roland a gólját ünnepli – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Sallai Roland a gólját ünnepli – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

A hollandok elszámolták magukat, Sallainak nem volt nehéz dolga, Verbruggen kapus ugyan vetődött, de nem tudott védeni.

A 38. percben ismét Szoboszlai jött hátra a kirúgáshoz az ötösre, de mivel kétszer egymás után érintette a labdát, a svájci Fändrich játékvezető közvetett szabadrúgást ítélt nyolc méterre a magyar kaputól. Az egész csapat a gólvonalra állt vissza, a labdát Gakpónak passzolták le, aki Dibusz lábai között próbálta átrúgni, de a magyar kapusban valahogy elakadt. (Mögötte egyébként Szoboszlai biztosított.)

A hollandok játékában semmi ötlet nem volt, hogy a betömörülő és kontrákra építő magyar csapattal szemben mit kellene tennie, hogyan bonthatnák meg az öt védős felállásra visszatérő védekezést.

A fordulás után aktívan kezdtek a hollandok, nagy nyomás alá került a magyar védelem, amelyikben Dárdai Mártont Botka Endre váltotta a szünetben.

Simons szabadrúgása után az 52. percben De Vrij csúsztatásánál Dibusz vetődve szedte ki a labdát a jobb sarokból. Pár perccel később Gakpo beadása után Dumfries megelőzte Nagy Zsoltot, de három méterről nem tudta a kapu felé irányítani a labdát, hatalmas helyzet volt, amiben egyébként megsérült a csatár. Zirkzee az ötös sarkánál játszotta meg Reijnderst, aki nem tudott kapura lőni. A 63. percben megint Reijnders volt helyzetben, de a kísérlete beadásnak és lövésnek is gyenge volt, pedig hét méterről, viszonylag tiszta helyzetből próbálkozott. Egy ígéretes támadás végén Van de Ven 20 méteres lövése messze elkerülte a kaput.

A magyar válogatottnak nem volt ereje támadások vezetésére, minden erejét felemésztette a hatékony védekezés. Van Dijk nem ritkán 40 méterre volt a magyar kaputól, és ő volt a hollandok utolsó embere.

A 72. percben Zirkzee közeli lövését blokkolták a magyar védők, ezúttal is könnyen eljutottak a tizenhatoson belülre, de az utolsó megoldásaik a védelem szorításában általában nem sikerültek.

A 76. percben a frissen beálló Malen lefutotta Fiolát, aki egy sárgáért cserébe tudta csak megfékezni. A szabadrúgás után Brobbey bólintott a kapura, de egy méterrel eltévesztette a célt.

Egy perccel később megfogyatkozott Hollandia. Van Dijk vágta fel a kiugró Csobothot, és mivel már volt egy sárgája – három perccel korábban szedte össze –, neki véget ért a meccs.

A 83. percben tíz emberrel is egyenlített Hollandia. Gakpo szabadrúgása átszállt Nagy Ádám feje felett, Dumfries nyolc méterről megelőzte a védőket, és erős fejesébe Dibusz ugyan belekapott, de menteni már nem tudott. Sok említésre méltó nem történt a folytatásban, azt leszámítva, hogy Rossi újoncot avatott: a diósgyőri Gera Dánielt cserélte be. Szoboszlai 30 méteres szabadrúgása fölé ment, ez zárta le a meccset a 94. percben.

Folytatás hétfőn Boszniában, egy győzelemmel fontos lépést lehetne tenni a bennmaradás felé. A bosnyákok hazai pályán 2-1-re kaptak ki pénteken a németektől.

A csoport állása: 1. Németország 7, 2. Hollandia 5, 3. Magyarország 2, 4. Bosznia 1.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!