Alcarazék drámai fordítással megnyerték a Laver-kupát, amin elbúcsúztatták Borgot és McEnroe-t

2024. szeptember 23. – 11:00

Alcarazék drámai fordítással megnyerték a Laver-kupát, amin elbúcsúztatták Borgot és McEnroe-t
A győztes európai csapat: (felső sor) Björn Borg, Thomas Enquist, Jan-Lennard Struff, Grigor Dimitrov, Danyiil Medvegyev, Casper Ruud, (alsó sor) Sztefanosz Cicipasz, Carlos Alcaraz, Alexander Zverev, Flavio Cobolli – Fotó: Odd Andersen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen különleges pillanatokat élhettek át a berlini Laver-kupa nézői vasárnap, ahogy az európai csapat a négyből három meccset megnyerve fordított a teniszes csapatversenyen. Az idei Roland Garrost és Wimbledont is megnyerő, összesen négyszeres Grand Slam-bajnok Carlos Alcaraz elképesztő hajtóereje volt az európai csapatnak, a Laver-kupák történetében első játékosként tett hozzá 8 pontot a győztes eredményhez, a vasárnap legkatartikusabb fordítását szett és brékhátrányból azonban a hazai közönség előtt játszó Alexander Zverev mutatta be.

A 2023-as, a világcsapat meglehetősen egyoldalú győzelmével záruló verseny után ezúttal megint megmutatkozott, hogy milyen kiélezett végjátékot tud hozni a 2017-ben Roger Federer által életre hívott verseny. A vasárnap pedig azért is különleges volt, mert utoljára ült ott a pálya szélén Björn Borg az európai és John McEnroe a világcsapat kapitányaként, a 2025-ös Laver-kupán már átadják a helyüket Yannick Noah-nak és Andre Agassinak.

A páros megadta az alaphangot

Míg pénteken két-két mérkőzést nyert az európai és a világcsapat, addig szombaton csak Alcaraz tudta megnyerni a saját egyéni mérkőzését, hármat viszont McEnroe csapata hozott, így a világcsapat 8-4-es vezetésével vágtak neki az utolsó, mindent eldöntő napnak. Ezen a napon már minden megnyert mérkőzés 3 pontot ért, így Taylor Fritzéknek két győzelem kellett volna, míg az európai játékosoknak háromra volt szükségük, hogy elérjék a győzelemhez szükséges 13 pontot.

Már az utolsó napot megnyitó páros mérkőzésen óriási volt a hangulat, és rendesen megadta az alaphangot a továbbiakhoz. Szombaton Casper Ruud és Sztefanosz Cicipasz párosa nem igazán találta a játékát, és alaposan kikapott Ben Sheltontól és Alejandro Tabilótól. Ezúttal Ruud mellé Alcaraz, Shelton mellé pedig Frances Tiafoe került. A páros általában a világcsapat terepe szokott lenni, és az amerikaiak számítottak esélyesebbnek. Az ideges kezdés ellenére azonban hamar kiderült, hogy az előző nap hiányzó összhang ezúttal sokkal inkább megvan Alcaraz és Ruud között.

Rögtön az első adogatójátékukban bréklabdát kellett hárítaniuk, de utána három bréklabdához jutottak az amerikai páros ellen, és Alcaraz értékesítette a harmadikat. Ez önbizalmat adott nekik, míg az amerikaiak nem tudták kihasználni a lehetőségüket egy gyors visszabrékre. Shelton szombat este kiválóan kezelte a labdákat a hálónál, vasárnap azonban többször is belehibázott a röptékbe. Az amerikai páros újból elbukta a szerváját, végül pedig Alcaraz semmire szerválta ki az első szettet, ami 6:2 lett.

„Let's go, Europe, let's go” hangzott fel a rendszeres biztatás a közönségből, amire egy még hangosabb „C'mon, Ben!” érkezett válaszként az amerikaiak mellett. Ruudéknek volt két bréklabdájuk Shelton adogatásánál a második szett elején, de jó szervákkal megfordították a gémet az amerikaiak. A norvég komfortos volt a háló közelében, egyszer olyan szögben ütötte át a tenyerest keresztbe, hogy Shelton az öltöző folyosóra szaladt ki utána. 3:2-nél a Laver-kupák történetének egyik legszebb mozdulatával nyerte meg a pontot Alcaraz, amire sokan talpra ugrottak a nézőtéren.

De ezen felül is nagyszerű megoldások jöttek mindkét oldalon, így egymást érték a több mint 11 ezer fős közönség felhördülései és üdvrivalgásai. Ezekből az első sorban ülő Roger Federernek is jutott, akinek a reakcióját be is vágták a pálya feletti kijelzőn egy következő pontnál. 5:5-nél Ruud fonák keresztjére hiába próbált valahogy odaérni Shelton, aki aztán háttal át is bucskázott az oldalsó palánkon, de nem ütötte meg magát komolyabban. Tiafoe aztán hárította a bréklabdát, és tie breakben dőlt el a játszma.

Minibrékek után Alcarazék 4-2-es vezetésével cseréltek először térfelet, de az amerikaiak innen is visszajöttek. 6-5-nél már vastaps buzdította az európai párost, de Shelton tartotta a szerváját. 7-6-nál viszont már a fiatalabb amerikai fonákja hosszú lett, Alcaraz és Ruud boldogan kiáltott össze, miután 8-6-ra hozták a rövidítést, és így 6:2, 7:6-tal a vasárnap első meccsét is. Alcaraz a meccs legszebb ütésére visszatekintve Federernek is üzent, hogy az ilyenekhez is ő inspirálta:

Zverev hihetetlen hangulatban fordított

Az európai csapat az így szerzett 3 ponttal feljött 8-7-re, így a következő mérkőzésen az volt a tét, ki kerül egy meccsre a végső győzelemtől. Sheltonnak alig fél órával az elveszített páros után kellett újra pályán lennie az egyéni mérkőzésére, ahol a világranglista 5. Danyiil Medvegyev volt az ellenfele. Shelton összességében ötödik meccsén játszott a három nap alatt, hiszen mindhárom párosban szerepet kapott.

A meccs eleje mindkét oldalon a jó szervákról szólt, a 21 éves amerikai többször is eljutott 30-30-ig Medvegyev szervájánál, de bréklabdát, egyben szettlabdát 6:5-nél sikerült szereznie az orosz kettős hibájával. Jó szervákkal megfordította a gémet Medvegyev, és következett a tie break, amire már újból megélénkült a közönség, óriási pontokat nyertek mindketten. Az egyik minibréknél Medvegyev dühösen csapta oda az ütőjét, ami egészen a pálya széléig kipattant, ezért figyelmeztették is. 6-4-nél Sheltonnak voltak szettlabdái, de az amerikai rontásaival 7-6-nál már Medvegyev szerválhatott a játszmáért, amit meg is oldott, 8-6 lett a rövidítés vége.

Ben Shelton – Fotó: Christophe Gateau / AFP
Ben Shelton – Fotó: Christophe Gateau / AFP

A második szett közepén elrontott röpte, tenyeres után 0-40-nel indult Shelton adogatásai, azonban egy nagy „C'mon!” kíséretében hárította mindhárom bréklabdát, aztán szerzett ugyan egy negyediket is Medvegyev, de azzal sem sikerült élnie. Az amerikai aztán 5:4-nél előbb semmire oldotta meg, amikor a meccsben maradásért szervált, majd pedig egy vonal mellé bevágott tenyeres nyerővel bréklabdához jutott Medvegyev adogatásánál, az orosz pedig hálóba ütött egy lecsapást. A pálya széléről szurkoló csapattársak biztatása mellett Shelton nagyon magabiztosan szerválta ki 7:5-re a játszmát, így jött a döntő szett helyett játszott, 10 nyert pontra menő tie break. Ott újabb lecsapást rontott Medvegyev, és ugyan onnan még vissza tudott jönni, de a hibák sokba kerültek. 7-5-tel cseréltek térfelet, az egész meccsen ellenfelénél kétszer több nyerőt ütő amerikai pedig 10-7-re behúzta a rövidítést és a mérkőzést.

Shelton győzelmével a világcsapat már 11-7-re állt, így a következő mérkőzésen meg is nyerhette volna a Laver-kupát. Vastapssal, lábdübörgéssel, hullámzással egészen új magasságokba emelkedett a közönség is, miközben a világranglista 2. Zverev elképesztő izgalmak közepette, a berlini verseny leghosszabb, 2 óra 34 perces mérkőzésén tudott fordítani 6:7, 7:5, 10-5-re a páros után egyéniben is pályára lépő Tiafoe ellen.

Az amerikainak egymás után több adogatásában is bréklabdát kellett hárítania, de a játékát szépen variálva késztette hibákra Zverevet, akin emiatt többször is látszott a frusztráltság, volt, hogy csalódottan dobta oda az ütőjét a pihenőnél a padra. A „Let's go, Sascha” kórusra ezúttal újdonságként a „Here we go, Tiafoe” válasz érkezett az amerikai jóval kevesebb szurkolójától, ahogy megérkeztek a szettet lezáró tie breakhez. Zverev kezében volt egy minibrék, de aztán ő veszítette el az adogatását, Tiafoe pedig egy ásszal lezárta 7-5-re a rövidítést.

Zverev a második szett elején 1:1-nél bréklabdát hárítva hozta az adogatását, és neki is volt lehetősége az amerikai következő szervájánál, de Tiafoe is megfordította a játékot. Nem sokkal később figyelmeztették a németet, mert a csalódottsága újabb jeleként egészen a csarnok plafonjáig felütött egy labdát. Tiafoe-nak sikerült elvennie Zverev adogatását, ráadásul semmire erősítette meg a bréket. Zverev azonban 4:2-nél nagyon eltökélten állt ki, amiben a sokszor állva tapsoló közönség mellett Borg és a csapattársak tanácsai is sokat segítettek neki. A hangulat felemelte Zverevet és nyomást helyezett Tiafoe-ra is, aki 0-40 után az első bréklabdánál hálóba ütötte a labdát.

4:4-től már tényleg folyamatos volt a német biztatása, egy ponton minden labdamenetet hangos lábdübörgés kísért, a pihenőnél pedig sokan együtt énekeltek a nézőtéren. 6:5-nél Tiafoe-nak a szettben maradásért kellett adogatnia, miközben a fellelkesült közönség még hullámzást is elindított. Az amerikai bátor játékkal hárított szettlabdát, de végül hosszúra ütött egy tenyerest, így Zverev óriási ováció mellett kiegyenlített 7:5-tel.

A döntő tie break előtti pihenőnél már a Queentől a We Will Rock You hangolta tovább a közönséget a végjátékra. Az elején több oda-vissza minibrék fokozta az izgalmakat, de aztán a „Sascha, Sascha” kiáltások és a pálya széléről felugráló csapattársak szurkolásának kíséretében Zverev előnybe került, Tiafoe pedig többször is rontott. 10-5 lett a vége, Zverev pedig boldogan, az öklét a magasba emelve ugrott a levegőbe. „Magamért, a csapatért, a stadionban mindenkiért küzdöttem, és örülök, hogy győztesen kerültem ki a végén” – mondta a a Hamburgban született Zverev. „A stadion elképesztő volt ma, az egyik legjobb hangulat, amiben valaha játszottam” – mondta, hozzátéve, hogy az is nagyon különleges volt, hogy ezt Németországban tehette meg.

Elbúcsúzott a két kapitánylegenda

Így 11-10 volt az állás, az utolsó meccs döntötte el, melyik csapat nyeri meg 2024-ben a Laver-kupát. Alcaraz ellenfele a szombaton éppen Zverevet legyőző, néhány hete a US Openen döntős Fritz volt. Björn Borg is kiemelte a mérkőzés után, hogy Zvereven kívül a spanyolon is nagy nyomás volt, de ez csak pillanatokra érződött Alcaraz rettentő precíz játékán. Habár Fritz válla nem volt tökéletes, ami miatt az első szettben be is jött a tréner, sokkal inkább a spanyol játékán múlt, hogy a világranglista 7.-nek nem sok esélye volt.

Fritz jó szervákkal semmire hozta az első adogatójátékát, de aztán a következőnél bréklabdákhoz jutott Alcaraz, aki végül egy vonalra bevágott nyerő tenyeressel került előnybe. A spanyol megvillantotta a széles eszköztárának szinte minden elemét a finom ejtésektől a bomba alapvonalütésekig, és 6:2-re behúzta az első játszmát. A közönségből a „Vamos, Carlos!”-ok mellett a hátrányba került amerikait is biztatták, „You can do it, Taylor!”, szólt az egyik kiáltás, egy ponton pedig szinte versenyeztek egymással a „Let's go, Carlos” és a „Let's go, Taylor” kórusok.

Alcaraz brékelőnybe került a második játszma elején, de még jöttek nehezebb pillanatai. Öklét a magasba emelve nézett ki a csapattársak felé, miután bréklabdákat kellett hárítania az előnye megerősítéséhez. 4:3-nál aztán váratlan rontások következtek a spanyolnál, fonák nyesést és tenyerest is rontott, Fritz két bréklabdához jutott, és az elsőnél kiütötte Alcaraz. Ez újabb lökést adott a többségében mindhárom nap az európai csapatnak szurkoló közönségnek, lassacskán pedig a spanyol is újra megtalálta az ütései hosszát. 5:5-nél odatette magát Fritz adogatásánál, az amerikai hibázott, így az újabb brékkel már a győzelemért szerválhatott Alcaraz. 40-15-nél az első meccslabdánál még elrontott egy röptét, de a másodikra már megnyerte a Laver-kupát az európai csapatnak. 13-11 pont lett a vége.

„Ezt érted csináltuk meg” – mondta Alcaraz mosolyogva Borgnak, miközben a pályára szaladó csapattársakkal ünnepelt. Cicipasz is utalt rá korábban, mennyire sokat jelentett neki, hogy a svéd ült ott a pihenőnél mellette. Berlinben már az első naptól benne volt a levegőben, hogy Borg és McEnroe ezzel az utolsó küzdelemmel búcsúzik majd a Laver-kupától.

A leköszönő Björn Borg és John McEnroe – Fotó: Ronny Hartmann / AFP
A leköszönő Björn Borg és John McEnroe – Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Amikor 2017-ben útjára indult az egész sorozat, akkor még az volt a terv, hogy jóval gyakrabban cserélődnek majd a kapitányok, de végül hét éven át a jól bevált páros maradt. Mindketten egy utolsó beszéddel búcsúztak, mielőtt a 86 éves Rod Laver társaságában Borg és Alcarazék boldogan magasba emelték a Laver-kupa trófeáját. A hétből ötödször nyert az európai csapat, de a legutóbbi kettőt a világcsapat hozta, így Borgot a visszahódított trófeával tudták elbúcsúztatni.

Nagy jelképes stafétaátadás nem volt, de az már év közben kiderült, hogy a berlini után San Franciscóban következő Laver-kupánál a nyolcszoros Grand Slam-bajnok Andre Agassi veszi át a világcsapat irányítását, míg az európai kapitánya az a Yannick Noah lesz, aki a Roland Garros-győzelme mellett Davis-kupa kapitányként is jól ismert. Agassi és Noah is ott voltak a héten Berlinben a helyszínen, de hivatalosan még nem mutatták be őket a közönségnek, ez most még Borgról és McEnroe-ról szólt.

A Federer által 2017-ben életre hívott, újító csapatversenyen hat európai teniszező küzd meg a világ többi részének hat játékosával, akik péntektől vasárnapig egyéni és páros mérkőzéseken is összecsapnak. Az első napon még egy pontot érő mérkőzések után szombaton már kettő, vasárnap pedig három pont jár minden megnyert meccsért. Az a csapat nyer, amelyik eléri a 13 pontot. A torna az ausztrál teniszlegenda, Rod Laver előtt tiszteleg, aki 86 évesen Berlinben is jelen volt a helyszínen, felállva tapsolta a közönség a bemutatásánál.
Habár az elején többen is megkérdőjelezték, hogy mennyiben különbözik majd a Laver-kupa egy bemutatótornától, a játékosok kezdettől jelezték, hogy teljes mértékben odateszik magukat, győzni akarnak a csapatukért. Öt éve az ATP versenynaptárába is bekerült a verseny, az együttműködést pedig éppen Berlinben hosszabbították meg újabb öt évvel.
A Laver-kupának az is egészen egyedi színt ad más tornákkal szemben, hogy itt a csapattársak ott szurkolnak a pálya szélén, a pihenőknél tanácsokat adtak az európai és a világcsapat a tornán leköszönő kapitánya, Björn Borg és John McEnroe mellett. A teniszezők mindig hangsúlyozzák is a nyilatkozataikban, hogy mennyire máshogy élik ezt meg egy másik tornához képest, és a csapatért is odateszik magukat a pályán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!