Alcaraz legjobb formáját hozta, de a világcsapat hengerelt a második nap a Laver-kupán

2024. szeptember 22. – 12:32

Alcaraz legjobb formáját hozta, de a világcsapat hengerelt a második nap a Laver-kupán
Björn Borg, az európai és John McEnroe, a világcsapat kapitánya – Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglista-harmadik és négyszeres Grand Slam-bajnok Carlos Alcaraz látványos meccsen győzött a Laver-kupa második napján, ahol láb közötti ütést is láthatott a közönség, miközben a különleges hangulatot varázsoló nézők azért a végül távolmaradó Rafael Nadalt is megidézték a berlini Uber Arenában. Ugyanakkor ez volt az európai csapat egyetlen pontszerzése szombaton, a másik három meccset a John McEnroe vezette világcsapat húzta be. Így a saját meccsén egyik legjobb játékát hozó Taylor Fritz és csapattársai 8-4-es vezetéssel fordultak rá az utolsó, vasárnapi összecsapásokra.

Alcaraz magabiztosan nyert

Alcaraz az idei, már hetedik Laver-kupán szerepel először, míg pénteken Alexander Zverevvel az oldalán kikapott párosban Ben Sheltontól és Fritztől, addig szombaton megszerezte első győzelmét is, éppen fiatalabb amerikai ellen. Alcaraznak az is fontos volt, hogy miután pénteken először látta személyesen egy meccsét a teniszes csapatversenyt megálmodó Roger Federer, az elveszített páros után egy egyéni mérkőzését is végigkövesse a közönségben a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci.

Alcaraz a legjobb formáját hozva, nagyon precíz játékkal győzte le 6:4, 6:4-re Sheltont, végig nagyon jól mozgott és hatékonyan variálta a játékát. Már a látványos első szett elején lendített röptével is kilőtte a vonalat, vagy éppen nehéz labdát szedett fel a lábától a hálónál. Shelton többször is megoldott hátrafelé futtából ütött nehéz lecsapásokat, és a balkezes bombaszerváira is támaszkodott, amiket egyre jobban olvasott Alcaraz. A hosszabb labdamenetek pedig legtöbbször a spanyol javára dőltek el.

„Vamos, Carlos!” – szóltak a biztatások a spanyolt hatalmas tapssal támogató közönségből, de azért időről időre felhangzott néhány „Ben” bekiabálás is. Előbb Shelton hárított két bréklabdát, majd Alcaraz hármat, majd pedig az amerikai következő, maratoni adogatójátéka 3:3-nál hozta a legszebb pontokat. Alcaraz nagyon ráment a brékre, az egyik bréklabda előtt pedig a kezét a füléhez tartva hívta még nagyobb biztatásra a nézőket, amit már szinte vastaps kísért. Shelton sorra tudta hárítani a bréklabdákat, az egyiket egy 228 km/h-s szerva mögött, de a hatodiknál a fonákja elakadt a hálóban.

Carlos Alcaraz – Fotó: Ronny Hartmann / AFP
Carlos Alcaraz – Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Az amerikainak volt esélye visszajönni, de Alcaraz megfordította a játékot, és egy nagy üvöltés kíséretében megerősítette az előnyét. Shelton 5:3-nál az egyik látványos labdamenet végén láb között is visszaadott labdát, amit viszont már könnyen intézett el Alcaraz. Ezután két szettlabdát hárított az amerikai, az egyiket egy pazar ejtéssel. Utána viszont Alcaraz nagyon magabiztosan, semmire szerválta ki a játszmát.

Shelton a második szett elején nem volt elég koncentrált, pontatlanabb lett, Alcaraz pedig rögtön le is brékelte, aztán egy saját bréklabdát hárítva megerősítette az előnyét. Az öklét a magasba emelve nézett ki Borg és a csapattársai felé. Innentől egyiküknek sem volt több lehetősége, nem sok pontot engedtek át a fogadónak adogatóként. A végén Alcaraz az első szetthez hasonlóan semmire hozta az adogatását, és a pihenőnél megölelték egymást Borggal.

Négyből hármat bezsákolt a világcsapat

Alcaraz meccse előtt az idei Laver-kupán először lépett pályára az európai csapatból Danyiil Medvegyev és a világcsapatból Frances Tiafoe is. Az eddigi hat találkozójukat mind a világranglista 5. Medvegyev nyerte, ezúttal azonban 3:6, 6:4, döntő tie break 10-5-re az amerikai tudta hozni az izgalmas mérkőzést.

Medvegyev az első szettben 2:2-nél két bréklabdához jutott, és egy fonák nyerővel rögtön az elsőt értékesítette is. Tiafoe aztán 5:3-nál a játszmában maradásért adogatva ütött hosszúra egy tenyerest, és bukta el a szettet. A második játszma elején azonban a pontjai közel felét a hálónál megnyerő amerikainak sikerült rögtön előnybe kerülnie, és ki is egyenlített a szetteket tekintve, így a 10 nyert pontra menő döntő tie break jött, a berlini Laver-kupán először. Tiafoe a meccs után arról beszélt, hogy a második szettben megtalálta a ritmusát, a döntő tie breakben pedig „már úgy éreztem magam, mintha Roger Federer lennék” – mondta, közben kimosolyogva a közönségben ülő svájcira.

Az esti egyéni mérkőzést már az Uber Arena folyosóin is izgatott várakozás előzte meg, többen is arról beszéltek, hogy milyen szurkolói rigmusokra készülnek a hazai közönség előtt pályára lépő Alexander Zverev mellett. A német már a pénteki párosban is pályára lépett, de szombaton volt az első egyéni mérkőzése, a Us Openen döntős és jó formában lévő Taylor Fritz ellen. Hiába kapott azonban mindenki másnál nagyobb lelki többletet a közönségtől Zverev, Fritz a közel kétórás, 6:4, 7:5-re eldőlt meccsen sorozatban harmadik alkalommal tudott győzni a világranglista 2. ellen. Fritz nyolc ászt vágott be, és összesen 27 nyerővel fejezte be a meccset, míg Zverev csak 11-ig jutott.

Rendszeresen kialakultak hosszú ütésváltások az alapvonalról, ha Zverev mégis előrejött a hálóhoz, abból jellemzően inkább rosszul jött ki. Mindketten hárítottak bréklabdát az elején, aztán az első szett végjátékában került igazán nagy bajba Zverev. Rontott alapvonalütésekkel 5:4-nél 0-40 lett az adogatásánál, a tenyerese pedig elakadt a hálóban, így az első szettet behúzta Fritz.

Taylor Fritz és Alexander Zverev – Fotó: Ronny Hartmann / AFP
Taylor Fritz és Alexander Zverev – Fotó: Ronny Hartmann / AFP

A második játszma elején azonban az amerikai adogatása alakult szorosabban, Zverev kiharcolt két bréklabdát, és a talpra ugró közönség ujjongása kíséretében előnybe került. 15-40-nél az amerikainak két lehetősége is volt rögtön visszajönni, de Zverev meg tudta fordítani a gémet, az sem zavarta meg, hogy egyszer figyelmeztette a játékvezető, mert túl lassan szervált. A gyerekek által kitartóan felhangzó „Let's go, Sascha, let's go” mellett többször már fociszurkolói rigmusra emlékeztető biztatások is előkerültek.

Zverevnek 4:2-nél újabb lehetősége nyílt, Fritz kettős hibája után bréklabdához jutott, és volt egy második esélye is, de végül értetlenkedve a térdére rogyott, amikor az amerikai gyenge lecsapását a hálóba ütötte vissza fonákkal. A kihagyott lehetőség után Zverev a saját adogatásánál egy újabb fonák rontással juttatta bréklabdához ellenfelét, majd pedig egy elhibázott lecsapás után csalódottan támaszkodott az ütőjére.

5:5-nél megint nagyon felélénkült a közönség, a meccset az első sorból követő Boris Beckert taps, a Rafael Nadal-álarcban a pálya feletti kijelzőn feltűnt két nézőt nevetés fogadta. Nadal eredetileg ott lett volna Berlinben, de egy héttel a verseny előtt visszamondta a tornát. Zverev látványos rövidítése után mindenki talpra ugrott, de Fritz aztán tartotta az adogatását, így a németnek a meccsben maradásért kellett szerválnia. Ott mérkőzéslabdához jutott az amerikai, aki bevágott egy nyerő tenyerest a vonalra.

Fotó: Ronny Hartmann / AFP
Fotó: Ronny Hartmann / AFP

A szombatot záró páros mérkőzésen alapból Shelton és a chilei Alejandro Tabilo duója volt az esélyes, Sztefanosz Cicipasz és Casper Ruud pedig nehezen találta meg a ritmust, sima 6:1, 6:2 lett a vége. Miközben Shelton a pénteki pároshoz hasonlóan nagyon jól röptézett a kemény adogatásai mellé, Ruud és Cicipasz többször is nehezen tudta kezelni a labdát a hálónál, ahogy azonban jobban ráéreztek, tőlük is jöttek szép befejező ütések.

A jó hangulat ezúttal is megvolt, Cicipasz a nézők nagy örömére a pálya széli palánkon átugorva is elszaladt az egyik labda után, Tiafoe pedig a pénteki visszatérő viccet folytatva most saját csapattársainak mutatta, hogy méterrel kint volt az egyik labda, amire challenge-et akartak kérni.

A Laver-kupa vasárnap véget ér, legalább két, legfeljebb négy mérkőzést játszanak majd attól függően, hogy sikerül-e fordítania a 8-4-es hátrányból az európai csapatnak. A vasárnapi meccseken már minden győzelem három pontot ér, az nyer, aki 13 pontot szerez a végén.

A Federer által 2017-ben életre hívott, újító csapatversenyen hat európai teniszező küzd meg a világ többi részének hat játékosával, akik péntektől vasárnapig egyéni és páros mérkőzéseken is összecsapnak. Az első napon még egy pontot érő mérkőzések után szombaton már kettő, vasárnap pedig három pont jár minden megnyert meccsért. Az a csapat nyer, amelyik eléri a 13 pontot. A torna az ausztrál teniszlegenda, Rod Laver előtt tiszteleg, aki 86 évesen Berlinben is jelen van a helyszínen, felállva tapsolta a közönség a bemutatásánál.

Habár az elején többen is megkérdőjelezték, hogy mennyiben különbözik majd a Laver-kupa egy bemutatótornától, a játékosok kezdettől jelezték, hogy teljes mértékben odateszik magukat, győzni akarnak a csapatukért. Öt éve az ATP versenynaptárába is bekerült a verseny, az együttműködést pedig éppen Berlinben hosszabbították meg újabb öt évvel.

A Laver-kupának az is egészen egyedi színt ad más tornákkal szemben, hogy itt a csapattársak ott szurkolnak a pálya szélén, a pihenőknél tanácsokat adnak az európai és a világcsapat kapitánya, Björn Borg és John McEnroe mellett. A teniszezők mindig hangsúlyozzák is a nyilatkozataikban, hogy mennyire máshogy élik ezt meg egy másik tornához képest, és a csapatért is odateszik magukat a pályán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!