Az olimpiai sportággá váló fallabda legjobb magyarja Budapesten játszik

2024. szeptember 22. – 07:46

Az olimpiai sportággá váló fallabda legjobb magyarja Budapesten játszik
Forrás: balazsfarkas97 / instagram

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2023 októberében határozott arról, hogy öt új sportág kerül be a Los Angeles-i olimpia programjába. Ezek közül négy csapatsport: a baseball, a krikett, a lacrosse és a flag football, ami az amerikaifoci ütközés nélküli változata. Az egyéni sportágak közül csak a fallabda ért célba.

Az új sportágak közül egyedül ez utóbbiban van esély arra, hogy magyar versenyző ott lehessen az olimpián. Farkas Balázs ugyanis a hétfőtől érvényes világranglistán a 35. helyen áll, és mivel 99 százalék, hogy egy 32-es táblán rendezik majd meg a versenyeket, jók az esélyei a részvételre.

Egy országból ugyanis maximum ketten indulhatnak, és mivel a ranglista első tíz helyezettje közül hatan egyiptomiak – óriási népszerűségnek örvend a játék az országban, Kairóban és Alexandriában is komoly versenyeket rendeznek –, ha ezt a pozíciót 2026 nyaráig őrizni tudja, ő lehet az első fallabdázó magyar olimpikon.

Farkas egyébként játszik a Marczibányi téren vasárnap kezdődő, 25 ezer dollár összdíjazású PSA Budapest Openen. Magyarország tizenhat év után rendezhet ilyen rangos fallabdatornát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Fürjes Balázs úgy vélte, hogy a bemutatkozó sportágak közül a fallabdának van reális esélye, hogy a programban is maradjon 2032-re is, amikor Brisbane lesz az olimpia helyszíne.

„Az Egyesült Államokban az utóbbi tíz évben érzékelhető fejlődésnek indult a sportág, folyamatosan fejlesztik a közvetítéseket, aminek köszönhetően egyre élvezhetőbb. A játékteret minden oldalról üvegfal veszi körül, ami segít a közvetítésben, már egy telefonon is nyilvánvaló, hol van a labda, ami csak növeli a népszerűséget. A helyszínen kétezren is tudják nézni a nagy versenyeket, amik remek hangulatúak. Ha van egy vitatott pont, akkor videós elemzés segítheti a bírókat a helyes döntés meghozatalában” – mondta a Telexnek Püski Lénárd, az utánpótlás kapitánya.

Püski szerint, ha a 27 éves Farkast sérülés nem hátráltatja, és a fejlődése töretlen lesz, ott lehet Los Angelesben, ráadásul a legjobb korban. Bár már most érezhető, hogy a konkurencia nem lesz kisebb a következő időszakban, ahogy haladunk az olimpia felé.

„Szeretek erősebb riválisok ellen játszani, mert ellenük tudom megmutatni igazán, mire vagyok képes. Ha sokan támogatnak a helyszínen, az akkora pluszt adhat, hogy kiélezett szituációk felém billennek. Még akkor is, ha nem én vagyok az esélyes egy mérkőzésen”

– mondta Farkas Balázs a budapesti torna előtti sajtótájékoztatón.

Ő egyébként a ranglistás helyezése miatt hétfőn játszik először. A 17 éves Sáli Barnabás szabad kártyát kapott, ő és Takács Benedek már vasárnap megmutathatja a képességeit az Ormai csarnokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!