Egyedülálló, élethosszig szóló szerződést kapott Valter Attila csapattársa

2024. szeptember 18. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Karrierje végéig a Visma-Lease a Bike csapatánál marad a belga Wout van Aert, jelentette be a csapata az országúti kerékpárban egyedülálló szerződéshosszabbítást.

A profi csapatok jellemzően kétéves szerződéseket kötnek a bringásokkal, de az utóbbi időben az ígéretes pálya előtt álló fiatalokkal, vagy szupersztár státuszú kerékpárosokkal már jóval hosszabb időre terveznek, találni öt-hat éves szerződéseket.

A most 30 éves Van Aert esetében nem tudni, hogy hány szezont teljesíthet. Nem példa nélküli, hogy valaki 40 év felettiként is kitart a profi mezőnyben, de nagyobb a valószínűsége, hogy már csak négy-öt évet teker majd. Korábbi szerződése egyébként 2026 végéig szólt. Az új szerződése szerint akkor is a csapatnál marad majd, ha sem terepen, sem országúton nem versenyez többé. Hogy milyen szerepet képzelnek el neki a csapatnál, arról egyelőre nem osztottak meg információkat.

„Wout természetesen egy fantasztikus versenyző, remek eredménylistával. Sokoldalú: sprinter, klasszikus versenyző, időfutammenő, és a legjobb napjain olyan hegyi szakaszt is nyert, mint a híres Mont Ventoux-i a Tour de France-on. De emellett Wout valóban fontos kultúrahordozó lett, a csapatunk nélkülözhetetlen láncszeme. Vezető és csapatjátékos. Ő egy versenyző, aki másokat is jobbá tesz a csapatban, pusztán meglátásai és karizmája révén. Rendkívül elégedettek vagyunk vele, és szerencsére ez kölcsönös” – mondta róla Richard Plugge, a csapat vezérigazgatója.

Wout van Aert a Vuelta a Espana dobogóján – Fotó: Tim De Waele / Getty Images
Wout van Aert a Vuelta a Espana dobogóján – Fotó: Tim De Waele / Getty Images

Van Aert arról beszélt, hogy nem sokat gondolkodott az ajánlaton, mindig is nagyon jól érezte magát a klubban, kiemelte a legmagasabb színvonalú munkát és technikai hátteret, valamint az erős csapatszellemet, mint számára vonzó összetevőt.

A belga kerékpárosnak országúton összesen 49 győzelme van, kilenc szakaszon győzött a Tour de Frace-on, ahol nyert már pontversenyt is, de olyan klasszikusokról is hozott már első helyet, mint a Milánó-Sanremo, az Amster Gold Race, a Strade Bianche vagy a Gent-Wevelgem. A világbajnokságokkal nincs nagy szerencséje, négy ezüstérme van azokról.

Az idei szezonja közel sem sikerült tökéletesre, március végén a Dwaars door Vlaanderen nevű versenyen egy bukásban nagyon összetörte magát, kétséges volt, hogy a nyáron tud-e majd versenyezni. A Tour de France-on még inkább csak kereste magát, dobogós helyeket így is gyűjtött a szakaszokon, majd az olimpián egy időfutamos bronzéremmel jelezte, hogy egyre nagyobb formába lendült.

A Vuelta a Espanán, ahol Valter Attila is segítette őt, már nagyon meggyőző volt, három szakaszt is nyert a spanyol körön, vezetett a sprinterek és a hegyimenők pontversenyében is, amikor egy csúszós lejtmenetben bekövetkezett bukásban összetörte a térdét, és fel is kellett adnia a versenyt. Van Aert nemcsak a Vueltáról szállt ki, de a szezon hátralévő részét is lemondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!