Meghalt Juhász István, a Fradi olimpiai bajnok futballistája

2024. szeptember 16. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenkilenc éves korában meghalt Ferencvárosi Torna Club egykori futballistája, Juhász István, írta a klub honlapja.

Juhász olimpiai bajnokságot nyert 1968-ban, a Fradival VVK-győztes, négyszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes volt.

Tizenhárom ferencvárosi játékosként eltöltött szezonja során 480 mérkőzésen 87 gólt szerzett. Az egykori kiváló középpályás csapatunkkal négyszer nyert magyar bajnokságot (1964,1967, 1968, 1976), háromszor Magyar Kupát (1972, 1974, 1976).

Tagja volt az 1964/65-ös idényben Vásárvárosok Kupáját nyert csapatnak, illetve még szerepelt egy-egy alkalommal VVK- és KEK-döntőben is.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián repedt tüdővel lépett pályára. Az olimpián hat mérkőzésen egy gólt szerzett.

„Az Izrael elleni csoportmeccsen hatalmasat estem, ezáltal sajnos megrepedt a tüdőm. Kórházba kerültem, de sehogy sem akart elállni a vérzés. A vezetők bejöttek meglátogatni és akkor Lakat Károly szövetségi kapitánynak ajánlatot tettem. Azt kérdeztem tőle, ha kiengednek, akkor betesz-e a kezdőbe? Azt mondta, hogy ha kiengednek, akkor igen. Több sem kellett nekem, a négynapos szünet harmadik napján aláírtam a papírjaimat és mentem a válogatott táborába. Karcsi bácsi nagyon meglepődött, de betartotta a szavát és mivel kiengedtek, beállított a kezdőcsapatba. Így minden mérkőzésen játszottam, de őszintén megmondom, az első 5-10 percben nagyon féltem, hogy mivel Mexikóváros nagyon magasan van a tengerszint felett, nehogy a megerőltetés miatt megpattanjon egy ér, de szerencsére nem így történt és megnyertük az olimpiát” – idézte Juhászt a Fradi honlapja. Korábban egy portrébeszélgetésben tekintettek vissza pályafutására.

23-szor lépett pályára a magyar válogatottban, amellyel az 1972-es Belgiumban megrendezett Európa-bajnokságon negyedik helyezést ért el.

Dr. Juhász Istvánt 1973-ban az Év labdarúgójának választották, 1999-ben pedig átvehette a Centenáriumi Aranydiplomát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!