F1: a Baku-specialista Leclerc-é az azeri időmérő, sorban negyedszer

2024. szeptember 14. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezen lehetett megtippelni, mi is következik majd a 2024-es Azeri Nagydíj időmérőjén, miután a három szabadedzésen egyrészt elég sok megszakítás volt balesetek, koccanások és technikai hibák miatt, másrészt a három edzés végén egészen változatos sorrend alakult ki, Max Verstappen, Charles Leclerc és George Russell is nyert egy-egy gyakorlást. Ezek után végül Leclerc nyerte az időmérőt, méghozzá nagyon simán.

A kvalifikáció már az elején teljesen a feje tetejére állt, miután a világbajnoki címért hajtó Lando Norris még a legjobb 15 közé sem jutott be, az utolsó, továbbjutásért hajtó mért körét nem is fejezte be, a célegyenesből a boxutcába hajtott ki. Norris mért körét egy sárga zászló és egy kisebb kicsúszás tette tönkre.

A háromszoros világbajnoki címvédő, az idei pontversenyt is vezető Max Verstappen sem nagyon találta a tempót, az első, 18 perces szakasz végén úgy ugrott fel a harmadik helyre, hogy még a falat is súrolta, hogy mindent kipréseljen a mért köréből. Ezután többen is elé kerültek, de végül hatodik helyen jutott tovább. Norris mellett még Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü és Esteban Ocon estek ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Kevin Magnussen eltiltása miatt a Haashoz beugró újonc, Oliver Bearman bejutott a legjobb 15 közé.

Az időmérő középső szakaszában élre ugrott a két Red Bull, de Leclerc végül 14 ezredmásodpercre meg tudta közelíteni Verstappent, jelezve, hogy nagy csata lesz majd az első rajthelyért. Meglepetést okozott a Williams szezon közben szerződtetett újonca, Franco Colapinto egészen remek, hatodik helyen jutott tovább, de mindkét Williams ott volt a legjobb tíz között, Albon ugyanis a tizedik lett. A top 10-ből Bearman, Cunoda Juki, Pierre Gasly, Nico Hülkenberg és Lance Stroll maradtak ki.

A mindenről döntő 12 perces szakasz elején a Ferrari vette át a kezdeményezést, a legutóbbi három Azeri Nagydíj időmérőjét megnyerő Leclerc nagyon jó időt ment, mögé Carlos Sainz, Oscar Piastri és George Russell, majd Sergio Pérez, Verstappen sorrendben a két Red Bull sorakoztak fel. Aztán jött a mindent eldöntő utolsó sorozat a mért körökből – illetve a végül 10. helyen záró Albonnak ez nem fért bele, mert úgy engedték ki a csapat garázsából, hogy egy hatalmas, neon citromsárga hűtő a kocsin maradt, és mire a pilóta a feje fölött hátranyúlva leszedte a kocsiról azt, már nem maradt elég ideje a mért kör megkezdésére.

A végén Leclerc nagyot javult, több mint 3 tizedmásodperccel előzött meg mindenkit, ezzel életben tartotta nagy sorozatát, sorban negyedszer nyerte meg a bakui időmérőt, igaz, ehhez futamgyőzelem még nem párosult az azeri fővárosban. Leclerc mögött Piastri majd Sainz jöttek.

A vasárnap (magyar idő szerint) délután 1-kor rajtoló futamon Norrisnak elég hátulról kell majd tehát feljönnie, így Verstappen hiába indul csak a hatodik helyről, akár még növelheti is előnyét a bajnoki összetettben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!