Kimaradtak a helyzetek, Boszniát sem tudta megverni a magyar fociválogatott

2024. szeptember 10. – 22:40

frissítve

Kimaradtak a helyzetek, Boszniát sem tudta megverni a magyar fociválogatott
Szoboszlai Dominik kapufájánál a szerencse is a bosnyákokkal volt – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott második Nemzetek Ligája-mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában kedd este. Magyarország két mérkőzés után az utolsó helyen áll nulla lőtt góllal, de már egy ponttal a csoportjában.

A németek elleni szombati lesújtó, ötgólos vereség után Marco Rossi öt helyen változtatott a bosnyákok ellen a kezdőcsapatán, akik most szerepelnek először a Nemzetek Ligája A divíziójában. Mivel ők a feljutók, ellenük fontos lett volna a három pont begyűjtése, hiszen ez volt a leginkább nyerhető találkozó.

A kapuban Gulácsi Péter helyét Dibusz Dénes foglalta el, Botka Endre kapta meg a jobb oldali védő pozícióját, Nikitscher Tamás kvázi közkívánatra váltotta Nagy Ádámot, Nagy Zsolt a Bournemouthban többet, a válogatottban kevesebbet mutató Milos Kerkez helyén kapott lehetőséget a bal oldalon. Bolla Bendegúz az Eb-n lendületes játékot mutatott, nála inkább az volt a meglepetés, szombaton miért csereként kezdett, és miért Nego volt a kezdő ember.

Marco Rossit egyébként még a kezdés előtt felköszöntötte a magyar szurkolótábor, miután hétfőn ünnepelte hatvanadik születésnapját. A kapitány nevét skandálták, mielőtt Guida játékvezető a sípjába fújt. Aztán a hatvanadik percben is felhangzott az őt éltető kórus.

Az első félidőben nem volt átütő a magyar csapat játéka, Varga két fejesénél ugyanúgy a helyén volt Nikola Vasilj, mint az éles szögből leadott lövésénél a 33. percben. A Bundesliga-újonc St. Pauliban védő Vasilj az utóbbinál már bravúrt mutatott be, a Fradi csatára ugyanis közelről próbálkozott, miután lecsapott Sallai gyenge lövésére, és próbált javítani rajta.

A félidő végén Nagy Zsolt volt a legveszélyesebb játékos, az első lövését blokkolták – Vargában akadt el –, a másodiknál azonban Vasilj hatalmas vetődéssel tolta szögletre a labdát a bal alsóból. Ekkor, ennél a 17 méteres bombánál járt leginkább közel a gólhoz a magyar csapat az első félidőben. A bosnyákokban nem volt erő, szórványos ellentámadásaik voltak csupán, de igazi veszély egyikben sem volt, nem találták el a kaput az első 45 percben.

Amit még az első félidőről érdemes kiemelni, Szoboszlai Dominik próbálta mozgatni a csapatát, a jó helyről ellőtt szabadrúgása messze fölé ment, a mezőnymunkából is kivette a részét. Bollában szokás szerint megvolt lendület, az első bosnyák sárgát ő harcolta ki. Schäfer többször részt vett a labdakihozatalban mint utolsó ember, és neki volt a feladata, hogy a szögleteknél utolsó emberként biztosítson. Dárdai Mártonnak volt hajszálpontos 50 méteres keresztlabdája, Sallai Roland nem igazán találta a helyét, a kecskeméti Nikitscher egyelőre csak a magasságával emelkedett ki a középpályán.

A magyar szurkolók türelmesek voltak, az 51. percben harsant fel az első néhány fütty, amikor Schäfer egy szöglet után nem visszaemelte a kipattanó labdát a tizenhatoson belülre, hanem a negyven méterrel hátrább álló Dibuszt játszotta meg. Az 53. perc is nagy magyar helyzetet hozott, Bolla csavarta középre a labdát, Varga hat méterre a kaputól nem tudta a kapu felé irányítani.

Tíz perccel később a bosnyákok próbálkoztak távolról, Dibusznak egyik kísérlet sem okozott gondot, magabiztosan hárított.

A 71. percben Szoboszlai 25 méteres szabadrúgása után nagy szerencséje volt az ellenfélnek, mert a labda tökéletesen vágódott le, pontosabban csak majdnem tökéletesen, mert a felső léc menteni tudott, Vasiljnak ehhez nem volt semmi köze. Egy perc sem telt el, Sallai labdája után a bevetődő Varga nyolc méterről fejelt, de a labda fölé ment.

A 89. percben Sallai játszotta meg tökéletes labdával Ádám Martint, a nyáron a görög Tripoliszba szerződő csatár öt méterről középről, tiszta helyzetben, üresen fejelt, de a labda valahogy elakadt Vasilj kapus lábában. A mezőny legjobbja a bosnyákok kapusa volt.

Ez volt az utolsó nagy esély, de mivel kimaradt, maradt a 0-0-s állás. A magyar szurkolók elénekelték a Himnuszt a csapatnak, amelyik lényegesen közelebb állt az ellenfelénél a győzelemhez, de gól nélkül nem tudott nyerni.

A csoport másik meccsén Hollandia 2-2-re végzett a németekkel szemben hazai pályán, folytatás október 11-én a hollandok ellen itthon, majd rá három napra Boszniában idegenben.

A csoport állása: 1. Németország 4 pont, 2. Hollandia 4, 3. Bosznia 1, 4. Magyarország 1.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!